Рішення
від 04.03.2010 по справі 11/451
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 11/451 04.03.10

За позовом Прокурора Дунаєвського району Хмельницької області в інтересах держави в особі

1) Державної податкової інсп екції у Дунаєвецькому районі

2) Дунаєвецької районної дер жавної адміністрації

до

про Товариства з обмеженою ві дповідальністю "СТІОМІ - Холд інг"

стягнення 48185,55 грн.

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

Від прокуратури

Від позивачів

від відповідача Морозов В.Ю. - прокурор в ідділу прокуратури міста Киє ва

1) Олійник І.Ю. - представн ик

2) не з' явились

не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсь кого суду міста Києва переда ні позовні вимоги Прокурора Дунаєвецького району Хмельн ицької області в інтересах д ержави в особі: 1)Державної под аткової інспекції у Дунаєвец ькому районі, 2) Дунаєвецької р айонної державної адміністр ації про стягнення з Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "СТІОМІ -Холдінг" 48 185,55 грн. заборгованості з орендної п лати за землю.

Позовні вимоги мотивовані тим, що в порушення умов уклад еного між відповідачем та по зивачем- 2 Дунаєвецькою район ною державною адміністраціє ю договору оренди землі від 01. 10.2008, відповідач не сплачує ор ендну плату, у зв' язку з чим у відповідача виникла заборго ваність з орендної плати за з емлю в розмірі 48185,55 грн., яку про курор просить стягнути у суд овому порядку.

Позивачі повністю підтрим ують позовні вимоги та прося ть їх задовольнити.

Відповідач відзиву на позо в не надав, явку повноважних п редставників у судове засіда ння не забезпечив.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України, якщо відзив на поз овну заяву і витребувані гос подарським судом документи н е подано, справу може бути роз глянуто за наявними в ній мат еріалами.

Враховуючи, що матеріали сп рави містять докази належног о повідомлення відповідача п ро час та місце судового засі дання та зважаючи на відсутн ість будь-яких клопотань з йо го боку, суд, на підставі ст. 75 Г осподарського процесуально го кодексу України, приходит ь до висновку про можливість розгляду справи за наявними матеріалами без участі пред ставника відповідача.

Дослідивши матеріали спра ви та заслухавши пояснення у часників процесу, суд

В С Т А Н О В И В:

01.10.2008 між Дунаєвецькою р айонною державною адміністр ацією, як орендодавцем (позив ач-2) та Товариством з обмежено ю відповідальністю "СТІОМІ - Х олідінг", як орендарем (відпов ідач) був укладений договір о ренди нерозподілених земель них часток (паїв) (далі - Догові р), відповідно до умов якого ор ендодавець, на підставі розп орядження голови райдержадм іністрації від 30.09.2008 № 1058/2008-р нада є, а орендар приймає в строков е платне користування нерозп оділені земельні частки (паї ), які знаходяться з межами нас еленого пункту на території Чечельницької сільської рад и.

Відповідно до п. 2 Договору, в оренду передається 136 нерозпо ділених (невитребуваних) зем ельних часток (паїв) загально ю площею 187,12 га для ведення тов арного сільськогосподарськ ого виробництва на території Чечельницької сільської рад и.

Орендна плата вноситься ор ендарем у грошовій формі у ро змірі 3% виходячи від вартості земельної частки (паю) - 15746,90 гр н., зазначеної в п. 5 цього догов ору, починаючи з дати реєст рації договору, що станови ть 64247,35 грн. (п. 9 Договору).

Згідно з п. 11 Договору орендн а плата вноситься щомісячно в рівних частинах (5353,95 грн.) до 5 ч исла слідуючого за розрахунк овим місяця на спеціальний р ахунок Чечельницької сільсь кої ради.

Договір укладено строком н а 1 рік або до моменту отриманн я їх власниками державних ак тів на право власності на зем ельні ділянки для ведення сі льськогосподарського вироб ництва (п. 8 Договору).

Цей Договір набирає чиннос ті після підписання сторонам и та його державної реєстр ації(п. 40 Договору.)

Як зазначає прокурор, відп овідач з жовтня 2008 року по черв ень 2009 року орендну плану по До говору не вносить, у зв' язку з чим у нього виникла заборго ваність на загальну суму 48185,55 г рн.

Оцінюючи зміст Договору ор енди, на підставі якого заявл ені позовні вимоги про стягн ення заборгованості з орендн ої плати, суд вважає, що вимоги прокурора не підлягають зад оволенню, виходячи з наступн ого.

Стаття 509 Цивільного кодекс у України встановлює, що зобо в'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник ) зобов'язана вчинити на корис ть другої сторони (кредитора ) певну дію (передати майно, ви конати роботу, надати послуг у, сплатити гроші тощо) або утр иматися від певної дії, а кред итор має право вимагати від б оржника виконання його обов' язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених стат тею 11 цього Кодексу.

Стаття 11 Цивільного кодексу України визначає, що підстав ами виникнення цивільних пра в та обов'язків, зокрема, є дог овори та інші правочини, інші юридичні факти.

Статтею 626 Цивільного кодек су України передбачено, що до говором є домовленість двох або більше сторін, спрямован а на встановлення, зміну або п рипинення цивільних прав та обов'язків.

За правовою природою уклад ений між позивачем та відпов ідачем договір є договором о ренди земельної ділянки.

Згідно зі ст. 6 Закону Україн и "Про оренду землі" орендарі н абувають права оренди земель ної ділянки на підставах і в п орядку, передбачених Земельн им кодексом України, Цивільн им кодексом України, цим та ін шими законами України і дого вором оренди землі.

Відповідно до положень ст.с т. 116, 123, 124 Земельного кодексу Укр аїни право користування земе льними ділянками із земель д ержавної або комунальної вла сності на умовах оренди набу вається за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування шл яхом укладення договору орен ди земельної ділянки.

Відповідно до ст. 16 Закону Ук раїни "Про оренду землі" уклад ення договору оренди земельн ої ділянки із земель державн ої або комунальної власності здійснюється на підставі рі шення відповідного органу ви конавчої влади або органу мі сцевого самоврядування - оре ндодавця, прийнятого у поряд ку, передбаченому Земельним кодексом України, або за резу льтатами аукціону.

Згідно зі ст. 14 Закону Україн и "Про оренду землі" договір ор енди землі укладається у пис ьмовій формі і за бажанням од нієї із сторін може бути посв ідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджується Кабінетом Мі ністрів України.

Відповідно до ст. 18, ст. 20 Закон у України "Про оренду землі" д оговір оренди землі набир ає чинності після його держа вної реєстрації. Уклад ений договір оренди землі пі длягає державній реєстрації . Державна реєстрація догово рів оренди землі проводиться у порядку, встановленому зак оном.

Право власності на земельн у ділянку, а також право пості йного користування та право оренди земельної ділянки вин икають з моменту державно ї реєстрації цих прав (ст. 125 Земельного кодексу України)

Постановою Кабінету Мініс трів України від 25.12.1998 № 2073 затве рджений Порядок державної ре єстрації договорів оренди зе млі.

Відповідно до положень вка заного Порядку, державна реє страція договорів оренди про водиться виконавчим комітет ом сільської, селищної та міс ької ради, Київською та Севас топольською міськими держав ними адміністраціями за місц ем розташування земельної ді лянки. Забезпечення реєстрац ії договорів оренди покладає ться на відповідні державні органи земельних ресурсів: р айонні відділи земельних рес урсів; управління (відділи) зе мельних ресурсів у містах об ласного і районного підпоряд кування; Київське і Севастоп ольське міське управління зе мельних ресурсів.

Факт державної реєстрації засвідчується у 10-денний терм ін гербовою печаткою та підп исом голови відповідної ради , Київської, Севастопольсько ї міської державної адмініст рації або уповноваженої ними посадової особи.

Печатка та підпис ставлять ся на всіх примірниках догов ору оренди (суборенди).

Після засвідчення факту де ржавної реєстрації договір о ренди реєструється у Книзі з аписів державної реєстрації договорів оренди землі, яка в едеться державним органом зе мельних ресурсів за формою з гідно з додатком.

Датою реєстрації договору оренди у Книзі записів є дата засвідчення факту державної реєстрації.

Доказів на підтвердження ф акту державної реєстрації До говору суду не надано. Неодно разові вимоги суду про надан ня документального підтверд ження державної реєстрації Д оговору оренди від 01.10.2008, прокур атурою та позивачем-2 не викон ані, жодних пояснень з цього п риводу не надано.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку пр о відсутність державної реєс трації Договору оренди від 01.1 0.2008, на підставі якого заявлено стягнення.

Зі змісту ч. 3 ст. 640 Цивільног о кодексу України вбачається , що договір, який підлягає нот аріальному посвідченню або д ержавній реєстрації, є уклад еним з моменту його нотаріал ьного посвідчення або держав ної реєстрації, а в разі необх ідності і нотаріального посв ідчення, і державної реєстра ції - з моменту державної реєс трації.

Отже, за правилами ч. 1 ст. 210 Ци вільного кодексу України пра вочини, що потребують держав ної реєстрації, є вчиненими з моменту їх державної реєстр ації.

Таким чином, оскільки момен т вчинення договору оренди в ідповідно до статей 210 та 640 Цив ільного кодексу України пов' язується з державною реєстра цією, тому у випадку відсутно сті такої державної реєстрац ії, договір оренди земельної ділянки не є укладеним і не с творює прав та обов'язків для сторін.

Оскільки Договір оренди ві д 01.10.2008 не пройшов державної реє страції, то суд приходить до в исновку, що такий договір є не укладеним і не створює прав т а обов' язків для сторін, зок рема, обов' язку для відпові дача сплачувати орендну плат у, та прав позивача-2 вимагати від відповідача сплати оренд ної плати.

Суд також відзначає, що прок уратурою не доведено порушен ня з боку відповідача прав та охоронюваних законом інтере сів позивача - Державної под аткової інспекції у Дунаєвец ькому районі, оскільки цей по зивач не є учасником спірних правовідносин, а лише в силу п оложень законодавства, зокре ма Законів України «Про держ авну податкову службу в Укра їні», «Про плату за землю»кон тролює правильність обчисле ння, повноту і своєчасність с плати до бюджету установлени х законодавством платежів, в тому числі - орендної плати за землю.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Керуючись ст.ст. 33, 43, 44, 47, 49, 75, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Господарс ький суд міста Києва

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову відмовити повністю.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання, оформленого відповід но до ст. 84 Господарського про цесуального кодексу України , та може бути оскаржене в поря дку та у строки, визначені Го сподарським процесуальним к одексом України.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата підписання рішенн я:12.04.2010

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.03.2010
Оприлюднено22.11.2010
Номер документу9546535
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/451

Рішення від 08.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Рішення від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 07.11.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Рішення від 23.02.2009

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Рішення від 10.06.2008

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Постанова від 26.06.2007

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 01.02.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернота Л.Ф.

Ухвала від 22.12.2006

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернота Л.Ф.

Рішення від 12.12.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні