Ухвала
від 15.03.2021 по справі 380/734/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 380/734/20

У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

15 березня 2021 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Москаля Р.М., розглянув в порядку письмового провадження заяву представника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області про відмову від позову до Державного вищого навчального закладу Новороздільський політехнічний коледж про застосування заходів реагування щодо державного нагляду,

В С Т А Н О В И В:

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області звернулося до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до Державного вищого навчального закладу Новороздільський політехнічний коледж з вимогою зупинити роботу п`яти будівель: будівлі навчального корпусу №1, будівлі лабораторного корпусу, будівлі гуртожитку для студентів вищих навчальних закладів, будівлі гаражу А-1, будівлі гаражу Б-1 Державного вищого навчального закладу Новороздільський політехнічний коледж за адресою: 81652, Львівська область, місто Новий Розділ, вулиця Ст. Бандери, будинок 8, 10, 12, 12-а, 12-б до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, шляхом опечатування (опломбування) та відімкнення від джерел живлення.

Суд ухвалами від 28.01.2020 та від 04.03.2020 залучив до участі у справі Міністерство освіти і науки України та Департамент освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача (а.с.47-49, 142-143).

Справа перебуває на стадії судового розгляду.

15.03.2021 до суду надійшла заява позивача від 12.03.2021 №5802-1762/5814, відповідно до якої Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області відмовляється від позову до Державного вищого навчального закладу Новороздільський політехнічний коледж . Відмова від позову обґрунтована тим, що відповідач усунув усі порушення вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що слугували підставою звернення позивача до суду з цим позовом, що підтверджується актом позапланової перевірки №12 від 26.02.2021. У зв`язку з відмовою від позову позивач просить суд повернути п`ятдесят відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні цього позову.

Відповідно до частини третьої статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України (ділі - КАС України) кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Статтею 47 КАС України передбачено право позивача на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову, при цьому суд не приймає відмови позивача від позову, якщо ці дії суперечать закону або порушують чиї-небудь права, свободи чи інтереси. Згідно з пунктом 2 частини першої статті 238 КАС України суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Оскільки відмова позивача від позову не суперечить закону та не порушує будь-чиїх прав, свобод та інтересів, суд таку приймає.

Частиною другою статті 238 КАС України визначено, що про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Згідно з частиною другою статті 132 КАС України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. Відповідно до пункту 5 частини першої статті 7 Закону України Про судовий збір від 08.07.2011 №3674-VІ сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях. Відповідно до частини третьої цієї статті у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Оскільки провадження за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області до Державного вищого навчального закладу Новороздільський політехнічний коледж закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову після початку розгляду справи по суті, то підстав для повернення позивачу судового збору немає. Оскільки у цьому спорі позивач є суб`єктом владних повноважень, а відповідач - ні, то відповідно до правил розподілу судових витрат з відповідача судові витрати не стягуються навіть у випадку задоволення позовних вимог (стаття 139 КАС України). З огляду на це немає підстав для покладення на відповідача судових витрат у цій справі також з підстав, передбачених статтею 140 КАС України.

Керуючись ст.ст. 132, 139, 140, 142, 238, 241, 248, 256, 294, 295, пп. 15.5 п.15 розділу VII Перехідні положення КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

Прийняти відмову Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області від позову до Державного вищого навчального закладу Новороздільський політехнічний коледж про застосування заходів реагування щодо державного нагляду.

Закрити провадження в адміністративній справі №380/734/20.

Судові витрати по сплаті судового збору покласти на позивача.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд у п`ятнадцятиденний строк з дня її складення.

Суддя Москаль Р.М.

Дата ухвалення рішення15.03.2021
Оприлюднено17.03.2021
Номер документу95504483
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —380/734/20

Ухвала від 16.07.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 15.03.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 30.09.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 04.03.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 28.01.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні