Ухвала
від 15.03.2021 по справі 520/18155/2020
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

про заміну стягувача у виконавчому листі

15 березня 2021 р. № 520/18155/2020

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Панченко О.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Головного управління ДПС у Донецькій області про заміну сторони її правонаступником у справі №520/18155/2020 за позовом Головного управління ДПС у Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фугат" про стягнення податкового боргу,-

В С Т А Н О В И В:

04.03.2021 до суду надійшла заява від Головного управління ДПС у Донецькій області, в якій останній просить суд замінити сторону у справі - Головне управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 43142826) на Головне управління ДПС у Донецькій області, утворене на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України (код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу 44070187).

В обґрунтування поданої заяви заявник вказав, що на виконання постанови №893 та наказу ДПС України від 08.10.2020 №556 "Про ліквідацію територіальних органів ДПС" 20.10.2020 до ЄДР внесено запис про припинення юридичної особи - Головного управління ДПС у Донецькій області в результаті її ліквідації. Згідно інформації Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 30.09.2020 зареєстровано (запис: 1000741030008085321) ФІЛІЮ (ІНШИЙ ВІДОКРЕМЛЕНИЙ ПІДРОЗДІЛ) Державної податкової служби України Головне Управління ДПС у Донецькій області ЄДРПОУ ВП 44070187, Україна, 87515, Донецька обл., місто Маріуполь, вул. Італійська (Центральний район), будинок 59.

Сторони у судове засідання не прибули, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, в порядку передбаченому ст. ст. 124-127, ч.2 ст.194 КАС України.

Судом встановлено, що рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 01.03.2021 року адміністративний позов Головного управління ДПС України у Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фугат" про стягнення податкового боргу, - задоволено. Стягнуто кошти до бюджету України з рахунків у банківських установах, які обслуговують Товариство з обмеженою відповідальністю "Фугат" (код ЄДРПОУ 34551057) в рахунок погашення податкового боргу на загальну суму 31571 (тридцять одна тисяча п`ятсот сімдесят одна) грн. 19 коп.

Згідно іеформаціх наявної в інформаційній системі "Діловодство спеціалізованого суду", станом на час розгляду даної заяви, виконавчий лист позивачу не видавався.

Судом встановлено, що Головне управління ДПС у Донецькій області просить суд замінити сторону її правонаступником вже після прийняття рішення у справі.

Суд зазначає, що відповідно ст.1 Закону України "Про виконавче провадження", виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Отже, наступною та завершальною стадією після прийняття судового рішення та набрання ним законної сили є стадія виконання рішення суду. Кодексом адміністративного судочинства України передбачена процедура заміни сторони виконавчого провадження на стадії виконання судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.379 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, змінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Аналогічні приписи закріплені також ч.5 ст.15 Закону України "Про виконавче провадження", відповідно до якої, у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Тобто, під час виконавчого провадження заміна сторони виконавчого провадження є аналогом інституту процесуального правонаступництва, встановленого статтею 52 Кодексу адміністративного судочинства України, яка визначає процесуальні наслідки переходу прав і обов`язків від однієї особи до іншої у відносинах, щодо яких виник спір.

Також суд зазначає, що відповідно до ч.4 ст.379 КАС України, положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 №893 "Про деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби згідно з додатком, до якого, зокрема, включено Головне управління ДПС у Донецькій області. Абзацом 3 п.2 цієї постанови установлено, що територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій.

В абз.4 п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 №893 закріплено, що права та обов`язки територіальних органів ДПС України, що ліквідуються відповідно до п.1 цієї постанови, переходять Державній податковій службі України (та її територіальним органам).

Наказом Державної податкової служби України від 12.11.2020 №643 затверджено Положення про Головне управління ДПС у Донецькій області (далі за текстом положення - Головне управління ДПС).

Відповідно абз.3 п.1 вищевказаного положення Головне управління ДПС є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 43142826).

Водночас, абз.1 п.1 цього Положення закріплено, що Головне управління ДПС є територіальним органом, утвореним на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України.

У відомостях про юридичну особу Державна податкова служба України (код ЄДРПОУ 43005393) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань міститься інформація про її філії (відокремлені підрозділи), серед яких визначено і Головне управління ДПС у Донецькій області (код відокремленого підрозділу 44070187).

Згідно з п.12 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 №1074, який визначає механізм здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією територіальних органів, орган виконавчої влади, утворений в результаті реорганізації, здійснює повноваження та виконує функції у визначених Кабінетом Міністрів України сферах компетенції з дня набрання чинності актом Кабінету Міністрів України щодо можливості забезпечення здійснення таким органом повноважень та виконання функцій органу виконавчої влади, що припиняється.

Отже, територіальні органи ДПС, утворені як її відокремлені підрозділи, з 01.01.2021 розпочинають здійснення повноважень та функцій територіальних органів ДПС, ліквідованих як юридичні особи.

Суд звертає увагу, що судом прийнято рішення у справі, у зв`язку з чим заява Головного управління ДПС у Донецькій області про заміну сторони її правонаступником підлягає задоволенню частково шляхом заміни стягувача у виконавчому листі.

Керуючись ст. 255, 295, 297, 379 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління ДПС у Донецькій області про заміну сторони її правонаступником у справі №520/18155/2020 - задовольнити частково.

Замінити стягувача у виконавчому листі по справі №520/18155/2020 з Головного управління ДПС у Донецькій області на його правонаступника - Головне управління ДПС у Донецькій області, утворене на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України (ЄДРПОУ ВП 44070187).

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Другого апеляційного адміністративного суду. Або в порядку, передбаченому п. 15.5 Розділу VII КАС України, а саме: до Другого апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Суддя О.В. Панченко

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.03.2021
Оприлюднено18.03.2021
Номер документу95541951
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/18155/2020

Ухвала від 15.03.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панченко О.В.

Рішення від 01.03.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панченко О.В.

Ухвала від 29.12.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панченко О.В.

Ухвала від 17.12.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні