Рішення
від 20.04.2010 по справі 30/97
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 30/97 20.04.10

За позовом Прокур ора м. Кривого Рогу в інтереса х держави в особі

Криворіз ької міської ради

До: Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Акваріус Сістем

Менеджме нт»

Про стягне ння 204435,83 грн.

Суддя Ващенко Т.М.

Представники сторін:

Від прокуратури Мо розов В.Ю. - посв. № 137 від 21.07.09.

Від позивача Прих одько Х.С. - представник за довіреністю № 7/26-1273 від 18.12.09.

Від відповідача не з' явився

Обставини справи:

На розгляд Господарсько го суду міста Києва передані позовні вимоги Прокурора м. К ривого Рогу в інтересах держ ави в особі Криворізької міс ької ради до Товариства з обм еженою відповідальністю «Ак варіус Сістем Менеджмент»пр о стягнення з відповідача на користь територіальної гром ади м. Кривого рогу в особі Кри ворізької міської ради забор гованості за Договором № б/н в ід 31.08.07. оренди земельної ділян ки загальною площею 3,0418 га, що р озташована за адресою: м. Крив ий Ріг, вул. Окружна, 8 в розмірі 204435,83 грн. (195079,36 грн. - заборговані сть по орендній платі, 9356,47 грн. - пеня).

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач порушив зо бов' язання щодо своєчасног о та повного внесення орендн ої плати за користування зем ельною ділянкою загальною пл ощею 3,0418 га, що розташована по в ул. Окружній, 8 у Централь-Місь кому районі м. Кривий Ріг, яка вноситься виключно у грошові й формі у розмірі земельного податку, що встановлюється З аконом України “Про плату за землю” на підставі витягу з т ехнічної документації про но рмативну грошову оцінку земе льної ділянки. Відповідно, з п осиланням на ст.ст. 206 Земельно го кодексу України, 526 Цивільн ого кодексу України, ст.ст. 193, 224 Господарського кодексу Укра їни, ст.ст. 2,14 Закону України пр о плату за землю”, ст.ст. 24,35 Зако ну України “Про оренду землі ” звернувся до суду в інтерес ах Криворізької міської ради з позовом про стягнення забо ргованості у заявленій сумі.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 02.03.10. порушен о провадження у справі № 30/97, ро згляд справи було призначено на 23.03.10. о 14-30.

В судовому засіданні 23.03.10. пре дставником позивача подано с уду письмові пояснення по сп раві № 30/97, відповідно до яких К риворізька міська рада проси ть суд позов задовольнити по вністю.

Представник прокуратури в судове засідання 23.03.10. не з' яв ився, про поважні причини нея вки суд не повідомив, про час і місце проведення судового з асідання був повідомлений на лежним чином.

Представник відповідача в судове засідання 23.03.10. не з' яв ився, вимоги ухвали Господар ського суду міста Києва від 02. 03.10. про порушення провадження у справі № 30/97 не виконав, про по важні причини неявки суд не п овідомив, про час і місце пров едення судового засідання бу в повідомлений належним чино м.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 23.03.10. розгляд справи № 30/97 на підстав і ст. 77 Господарського процесу ального кодексу України відк ладено на 20.04.10. о 16-10.

Представники прокуратури та позивача в судовому засід анні 20.04.10. підтримують позовні вимоги та просять суд позов з адовольнити повністю.

Представник відповідача в судове засідання 20.04.10. повторн о не з' явився, вимоги ухвали Господарського суду міста К иєва від 02.03.10. про порушення про вадження у справі № 30/97 не викон ав, письмового відзиву на поз ов не надав, про поважні причи ни неявки суд не повідомив, пр о час і місце проведення судо вого засідання був повідомле ний належним чином.

Особи, які беруть участь у с праві, вважаються повідомлен ими про час і місце розгляду ї ї судом, якщо ухвалу про поруш ення провадження у справі на діслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (Роз' яснення Президії Вищо го Арбітражного суду України від 18.07.97. № 02-5/289 із змінами «Про де які питання практики застосу вання Господарського процес уального кодексу України»).

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України, справа розглядає ться за наявними в ній матері алами.

Розглянувши подані мате ріали справи, та заслухавши п ояснення представників прок уратури та позивача, Господа рський суд міста Києва, -

ВСТ АНОВИВ:

31.08.07. між Криворізькою мі ською радою (Орендодавець) та Товариством з обмеженою від повідальністю “Акваріус сіс тем менеджмент”(Орендар) укл адено Договір оренди земельн ої ділянки, що зареєстровани й за № 040710800737 від 20.09.07. у Криворізьк ому відділі Дніпропетровськ ої регіональної філії держав ного підприємства “Центр дер жавного земельного кадастру ”, відповідно до умов якого Ор ендодавець на підставі рішен ня міської ради № 726 від 27.12.06. нада є, а Орендар приймає у строков е платне користування земель ну ділянку для розміщення пи воварного заводу, яка знаход иться на вул. Окружній, 8 у Цент раль-Міському районі м. Криви й Ріг, площею 3,0418 га, кадастрови й номер 1211000000:08:158:0003 строком на 10 рок ів.

Відповідно до ст. 21 Закону Ук раїни “Про оренду землі”, оре ндна плата за землю - це платіж , який орендар вносить орендо давцеві за користування земе льною ділянкою.

Розмір, форма і строки внесе ння орендної плати за землю в становлюються за згодою стор ін у договорі оренди (крім стр оків внесення орендної плати за земельні ділянки державн ої та комунальної власності, які встановлюються відповід но до Закону України “Про пла ту за землю”). (ч.2 ст. 21 Закону Укр аїни “Про оренду землі”).

Орендна плата, відповідно д о п.6 та п.8 Договору, вноситься о рендарем виключно у грошовій формі незалежно від результ атів діяльності орендаря у р озмірі земельного податку, щ о встановлюється Законом Укр аїни “Про плату за землю”, на п ідставі витягу з технічної д окументації про нормативну г рошову оцінку земельної діля нки, виконаного Криворізьким міським управлінням земельн их ресурсів та вноситься оре ндарем щомісяця протягом 30-ка лендарних днів, наступних за останнім календарним днем з вітного місяця. За неповний к алендарний місяць орендна пл ата сплачується за дні факти чного користування земельно ю ділянкою.

Обчислення розміру орендн ої плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням її цільового призначення та коефіцієнтів індексації, виз начених законодавством, за з атвердженою Кабінетом Мініс трів України формою (п. 11 Догов ору).

Крім того, сторони домовили сь, що розмір та сума орендно ї плати переглядається без в несення змін до цього догово ру у випадках, визначених п. 12 Д оговору.

Річна орендна плата за земе льні ділянки, які перебувают ь у державній або комунальні й власності, відповідно до ч. 4 ст. 21 Закону України “Про плат у за землю” надходить до відп овідних бюджетів, розподіляє ться і використовується відп овідно до закону і не може бут и меншою: для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встан овлюється Законом України “П ро плату за землю”.

А відповідно до ст. 7 Закону У країни “Про плату за землю” с тавки земельного податку з з емель, грошову оцінку яких вс тановлено, встановлюються у розмірі одного відсотка від їх грошової оцінки.

Обов' язок щодо обчисленн я суми орендної плати поклад ається згідно з п.14 Договору н а Орендаря, який подає відпов ідному органу державної пода ткової служби за місцезнаход женням земельної ділянки под аткову декларацію на поточни й рік, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцям и.

Орендар, відповідно до п. 33 До говору, зобов' язався, окрім іншого, систематично оплачу вати орендну плату у повному обсязі в установлений Догов ором строк.

Але, як зазначає прокурор, щ о також підтверджується пояс неннями позивача, відповідач порушив взяті на себе зобов' язання, передбачені п. 33 Догов ору, внаслідок чого за ним чис литься заборгованість, яка с таном на день розгляду справ и становить 195 079,36 грн.

Оцінюючи подані позиваче м докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуєтьс я на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу Укра їни доказами у справі є будь-я кі фактичні дані, на підставі яких господарський суд у виз наченому законом порядку вст ановлює наявність чи відсутн ість обставин, на яких ґрунту ються вимоги і заперечення с торін, а також інші обставини , які мають значення для прави льного вирішення господарсь кого спору.

Відповідно до ст. 33 Господа рського процесуального коде ксу України кожна сторона по винна довести ті обставини, н а які вона посилається як на п ідставу своїх вимог і запере чень.

Як визначено абз. 1 ч. 1 ст.193 Гос подарського кодексу України , суб' єкти господарювання т а інші учасники господарськи х відносин повинні виконуват и господарські зобов' язанн я належним чином відповідно до закону, інших правових акт ів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо викон ання зобов' язання - відпов ідно до вимог, що у певних умов ах звичайно ставляться.

Як визначено ч. 2 ст. 193 Господа рського кодексу України, кож на сторона повинна вжити усі х заходів, необхідних для нал ежного виконання нею зобов' язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечен ня загальногосподарського і нтересу. Порушення зобов' яз ань є підставою для застосув ання господарських санкцій, передбачених цим кодексом, і ншими законами або договором .

Згідно ст. 629 Цивільного коде ксу України, договір є обов' язковим для виконання сторон ами.

Відповідно до ст. 525 Цивільн ого кодексу України, односто роння відмова від зобов' яза ння або одностороння зміна й ого умов не допускається, якщ о інше не встановлено догово ром або законом.

Статтею 526 Цивільного кодек су України передбачено, що зо бов' язання має виконуватис ь належним чином відповідно до умов договору та вимог Цив ільного кодексу України, інш их актів цивільного законода вства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно став ляться.

Відповідно до ст. 206 Земельн ого кодексу України, викорис тання землі в Україні є платн им.

Згідно зі ст. 2 Закону Україн и „Про плату за землю”, плата з а землю справляється у вигля ді земельного податку або ор ендної плати, що визначаєтьс я залежно від грошової оцінк и земель.

На підставі доказів, що забе зпечені прокурором, суд прий шов до висновку, що Відповіда ч порушив договірні зобов' я зання щодо здійснення орендн их платежів. Зокрема, як вбача ється з матеріалів справи, на момент подання до суду позов у та розгляду у судовому засі данні Відповідач зобов' яза ння по сплаті орендних плате жів за користування земельно ю ділянкою згідно з умовами Д оговору не виконав, суму забо ргованості не сплатив.

Таким чином, судом встановл ено, що відповідач в порушенн я покладеного на нього закон ом та Договорами свого обов' язку по сплаті орендної плат и за користування земельною ділянкою в сумі 195 079,36 грн. не виконав, а тому позовні вим оги Прокурора м. Кривого Рогу в інтересах держави в особі К риворізької міської ради щод о стягнення з Товариства з об меженою відповідальністю «А кваріус Сістем Менеджмент»с уми основного боргу в розмір і 195 079,36 грн. слід визнати о бґрунтованими та такими, що п ідлягають задоволенню.

В зв' язку з тим, що відпові дач припустився простроченн я по платежах за оренду примі щення, позивач на підставі п. 13 Договору просить суд стягну ти на свою користь з відповід ача 9 356,47 грн. - пені.

Відповідно до п. 13 Договору с торонами було погоджено, що у разі невнесення орендної пл ати у строки, визначені цим до говором, справляєть ся пеня, я ка нараховується на суму бор гу по орендній платі за земел ьну ділянку (включаючи суму ш трафних санкцій за їх наявно сті) із розрахунку 120 відсоткі в річних облікової ставки На ціонального банку України, д іючої на день виникнення так ого боргу по орендній платі а бо на день його (його частини) погашення, залежно від того, я ка з величин таких ставок є бі ль шою, за кожний календарний день прострочення у його спл аті, включаючи день такого по гашення.

Відповідно до частин 1, 3 ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є г рошова сума або інше майно, як і боржник повинен передати к редиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пене ю є неустойка, що обчислюєтьс я у відсотках від суми несвоє часно виконаного грошового з обов'язання за кожен день про строчення виконання.

Згідно ч. 2 ст. 551 Цивільного ко дексу України, якщо предмето м неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється догов ором або актом цивільного за конодавства.

Відповідно до п. 1 ст. 612 Цивіль ного кодексу України, боржни к вважається таким, що прос трочив, якщо він не приступи в до виконання зобов' язання або не виконав його у строк, встановлений договором або з аконом.

Пунктом 1 ст. 216 Господарськог о кодексу України встановлен о що, учасники господарських відносин несуть господарськ о-правову відповідальність за правопорушення у сфері го сподарювання шляхом застосу вання до правопорушників гос подарських санкцій на підста вах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законам и та договором.

Згідно п. 1 ст. 218 Господарсько го кодексу України, підставо ю господарсько-правової від повідальності учасника госп одарських відносин є вчине не ним правопорушення у сф ері господарювання.

Враховуючи вищевикладене, з відповідача на користь поз ивача підлягає стягненню пен я в розмірі 9 356,47 грн., що відпові дає обґрунтованому розрахун ку прокуратури.

Відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України, витрати по сплат і державного мита та витрати на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу покладаються на відповідача .

На підставі викладеного т а керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, 75, 82 - 85 Г осподарського процесуально го кодексу України, Господар ський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги Прокуро ра м. Кривого Рогу в інтересах держави в особі Криворізько ї міської ради задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «А кваріус Сістем Менеджмент»(0 3186, м. Київ, бульвар Чоколівськи й, 19, код ЄДРПОУ 33144669) на користь т ериторіальної громади м. Кри вого Рогу в особі Криворізьк ої міської ради (50101, м. Кривий Рі г, пл. Радянська, 1, р/р 3321185800024, одерж увач - ВДК у м. Кривому Розі, к од ЄДРПОУ 33874388, банк УДКУ у Дніпр опетровській області, м. Дніп ропетровськ, МФО 805012) заборгова ність по орендній платі за зе мельну ділянку, розташовану за адресою: м. Кривий Ріг, вул. О кружна, 8 в розмірі 195 079 (сто дев' яносто п' ять тисяч сімдесят дев' ять) грн. 36 коп., 9 356 (дев' ят ь тисяч триста п' ятдесят ші сть) грн. 47 коп. - пені.

3. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «А кваріус Сістем Менеджмент»(0 3186, м. Київ, бульвар Чоколівськи й, 19, код ЄДРПОУ 33144669) в доход Держ авного бюджету України 2 044 (дві тисячі сорок чотири) грн. 35 коп . - державного мита та 236 (двіст і тридцять шість) грн. 00 коп. - в итрат на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу.

4. Після вступу рішення в зак онну силу видати наказ.

5. Рішення вступає в законну силу після десятиденного те рміну з дня його прийняття, оф ормленого у відповідності до ст. 84 ГПК України.

Суддя Т.М. Ващ енко

Дата підписання

рішення 22.04.10.

Дата ухвалення рішення20.04.2010
Оприлюднено19.11.2010
Номер документу9554241
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/97

Ухвала від 02.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Судовий наказ від 24.09.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 31.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 19.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Рішення від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 15.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 25.06.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 06.04.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 20.04.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні