Постанова
від 18.05.2010 по справі 36/433
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2010 р. № 36/433

Вищий господарський суд У країни у складі: суддя Сел іваненко В.П.- головуючий, судд і Бенедисюк І.М. і Львов Б.Ю.

розглянув касаційну скарг у православної релігійно ї громади Української правос лавної церкви (Хрестовоздвиж енський храм), м. Рахів Закарпа тської області (далі - реліг ійна громада УПЦ)

на ухвалу господарсько го суду міста Києва від 02.12.2009 та

постанову Київського а пеляційного господарського суду від 03.02.2010

зі справи № 36/433

за позовом релігійної г ромади УПЦ

до Закарпатської облас ної державної адміністрації , м. Ужгород (далі - Облдержадм іністрація)

про визнання недійсним розпорядження,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору, на стороні відповіда ча - релігійна громада гр еко-католицької церкви м. Рах ова, м. Рахів Закарпатської об ласті (далі - релігійна гром ада ГКЦ).

Судове засідання проведен о за участю представників:

позивача - Чорби П.П. , Брані М.Ю.,

відповідача - не з' яв .,

третьої особи - Винни ка Т.М.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий гос подарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано про визнання недійсним розпоряд ження Облдержадміністрації від 15.10.2008 № 653 “Про передачу у спі льне почергове користування культової споруди” (далі - о спорюване розпорядження).

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 02.12.2009 (суддя Т рофименко Т.Ю.), залишеною без змін постановою Київського а пеляційного господарського суду від 03.02.2010 (колегія суддів у складі: Новіков М.М. - гол овуючий, судді Зубець Л.П. і Ш ипко В.В.), провадження в дані й справі припинено на підста ві пункту 1 частини першої ста тті 80 Господарського процесу ального кодексу України (дал і - ГПК України) з посиланням н а те, що відповідний спір не пі длягає вирішенню в господарс ьких судах України.

У касаційній скарзі до Вищо го господарського суду Украї ни релігійна громада УПЦ про сить скасувати ухвалу місцев ого господарського суду від 02.12.2009 та постанову Київського а пеляційного господарського суду від 03.02.2010 (яку скаржник пом илково називає ухвалою) і пер едати справу на новий розгля д до господарського суду міс та Києва. Скаргу мотивовано н еправильним застосуванням п опередніми судовими інстанц іями до спірних правовідноси н положень статті 17 Закону Укр аїни “Про свободу совісті та релігійні організації” (дал і - Закон) і припису пункту 1 ч астини першої статті 80 ГПК Укр аїни.

У відзиві на касаційну скар гу релігійна громада ГКЦ зап еречує проти доводів скаржни ка, зазначаючи про правильні сть застосування попереднім и судовими інстанціями норм матеріального і процесуальн ого права, і просить оскаржув ані судові рішення залишити без змін, а скаргу - без задов олення.

Від Облдержадміністрації відзив на касаційну скаргу н е надходив.

Учасників судового процес у відповідно до статті 1114 ГПК У країни належним чином повідо млено про час і місце розгляд у касаційної скарги.

Перевіривши правильність застосування попередніми су довими інстанціями норм мате ріального і процесуального п рава, Вищий господарський су д України дійшов висновку пр о відсутність підстав для за доволення касаційної скарги .

Судовими інстанціями у спр аві встановлено, що оскаржув аним розпорядженням культов у споруду (Хресто-Воздвиженс ьку церкву) передано у спільн е почергове користування рел ігійних громад УПЦ і ГКЦ.

Відповідно до частини деся тої статті 17 Закону рішення де ржавних органів з питань вол одіння та користування культ овими будівлями і майном мож уть бути оскаржені до суду в п орядку, передбаченому Цивіль ним процесуальним кодексом У країни.

У пункті 3 роз' яснення през идії Вищого арбітражного суд у України від 29.02.1996 № 02-5/109 “Про дея кі питання, що виникають при з астосуванні Закону України “ Про свободу совісті та реліг ійні організації” зазначено , зокрема, що:

- спори релігійних організа цій між собою та з іншими юрид ичними особами підлягають ви рішенню на загальних підстав ах в господарських судах від повідно до їх компетенції, за винятками, передбаченими в з аконодавстві;

- таким винятком є категорії справ про оскарження рішень відповідних державних орган ів з питань володіння та кори стування культовими будівля ми і майном; згідно з статтею 1 7 Закону зазначені справи роз глядаються загальними судам и в порядку, передбаченому Ци вільним процесуальним кодек сом України;

- отже, господарські суди, вс тановивши, що позовна заява м істить вимоги щодо визнання недійсним рішення державних органів про передачу у волод іння й користування культови х будівель і майна (одній релі гійній громаді чи декільком у почергове користування) по винні відмовити в її прийнят ті відповідно до пункту 1 част ини першої статті 62 ГПК Україн и, а якщо провадження у справі порушено - припинити провад ження згідно з пунктом 1 части ни першої статті 80 ГПК України .

Аналогічне за змістом поло ження міститься в абзаці пер шому пункту 22 рекомендацій пр езидії Вищого господарськог о суду України від 26.07.2007 № 04-5/120 “Пр о деякі питання підвідомчост і і підсудності справ господ арським судам”.

Водночас господарські суд и не вправі розглядати справ и в порядку, передбаченому Ци вільним процесуальним кодек сом України. Так, згідно з част иною першою статті 4 ГПК Украї ни господарський суд вирішує господарські спори на підст аві, зокрема, цього Кодексу (тобто за правилами ГПК Укр аїни).

Відповідно до пункту 1 части ни першої статті 80 ГПК України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо сп ір не підлягає вирішенню в го сподарських судах України.

З урахуванням наведеного с уд першої інстанції, з' ясув авши у розгляді матеріалів д аної справи, що предметом оск арження в ній є рішення держа вного органу саме з питання с пільного почергового корист ування культовою спорудою і майном релігійними громадам и, обґрунтовано припинив про вадження у справі на підстав і пункту 1 частини першої стат ті 80 ГПК України.

Доводи касаційної скарги д аного висновку не спростовую ть.

Керуючись статтями 1117, 1119, 11111 ГП К України, Вищий господарськ ий суд України

ПОСТАНОВИВ:

Ухвалу господарськог о суду міста Києва від 02.12.2009 та п останову Київського апеляці йного господарського суду ві д 03.02.2010 зі справи № 36/433 за лишити без змін, а касаційну с каргу православної релігійн ої громади Української право славної церкви (Хрестовоздви женський храм) - без задовол ення.

Згідно з статтями 125, 129 Консти туції України та рішенням Ко нституційного Суду України в ід 11.03.2010 № 8-рп/2010 постанова Вищого господарського суду України касаційному оскарженню не п ідлягає.

Суддя В. Селіваненко

Суддя І. Бенедисюк

Суддя Б. Львов

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення18.05.2010
Оприлюднено03.06.2010
Номер документу9554788
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/433

Ухвала від 10.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 10.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 30.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Рішення від 07.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 09.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 02.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 05.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Постанова від 18.05.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Селіваненко В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні