Постанова
від 15.04.2010 по справі 44277/09/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

15 квітня 2010 р. № 2-а- 44277/09/2070

Харківський окружний адмі ністративний суд

у складі: головуючого - су дді Білової О.В.,

за участю секретаря судово го засідання Романенк о Т.С.,

за участю представника поз ивача - Попової Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі су ду в м. Харкові справу за адмін істративним позовом Харківс ького обласного відділення Ф онду соціального страхуванн я з тимчасової втрати працез датності до Комунального під приємства „Зачепилівська ра йонна друкарня” про стягненн я заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Харківське обласне від ділення Фонду соціального ст рахування з тимчасової втрат и працездатності звернулося до суду з адміністративним п озовом до Комунального підпр иємства „Зачепилівська райо нна друкарня” про стягнення з Комунального підприємства „Зачепилівська районна друк арня” на користь Харківськог о обласного відділення Фонду соціального страхування з т имчасової втрати працездатн ості заборгованості в сумі 2784 ,27 грн., обґрунтовуючи свої вим оги наступним.

Комунальне підприємство „ Зачепилівська районна друка рня” зареєстровано як страху вальник в Красноградській мі жрайонній виконавчій дирекц ії Харківського обласного ві дділення Фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності, реєстраці йний № 630490000029.

Відповідно до п.п. 2 п. 2 ст. 27 Зак ону України “Про загальнообо в' язкове державне соціальн е страхування у зв' язку з ти мчасовою втратою працездатн ості та витратами, зумовлени ми похованням” № 2240 від 18 січня 2001 року страхувальник зобов'я заний сплачувати у встановле ні строки та в повному обсязі страхові внески.

Порядок та строки сплати ст рахових внесків визначаєтьс я статтею 23 Закону України “Пр о загальнообов' язкове держ авне соціальне страхування у зв' язку з тимчасовою втрат ою працездатності та витрата ми, зумовленими народженням та похованням”. Відповідно д о положень цієї норми Закону , страхувальники-роботодавці сплачують до Фонду різницю м іж нарахованими для роботода вців і найманих працівників страховими внесками та витра тами, пов' язаними з надання м матеріального забезпеченн я та соціальних послуг застр ахованим особам, відповідно до цього Закону. Перерахуван ня зазначених сум шляхом без готівкових розрахунків здій снюється страхувальниками - роботодавцями один раз на мі сяць - у день, встановлений д ля одержання в установах бан ку коштів на оплату праці за в ідповідний період.

Згідно останнього звіту, на даного Комунальним підприєм ством „Зачепилівська районн а друкарня” по формі Ф4-ФСС з Т ВП за 2006 рік, станом на 01.01.2007 року з аборгованість перед бюджето м Фонду склала 2820,11 грн., в тому ч ислі прострочена заборгован ість 2784,27. Вказана заборгованіс ть відповідачем не сплачена.

Відповідач - Комунальне пі дприємство „Зачепилівська р айонна друкарня” - в судове за сідання свого представника н е направив, про дату, час та мі сце судового розгляду повідо млений належним чином, причи ни неявки суду не повідомив, з аперечень та клопотань не на дав.

Представник позивача - Хар ківського обласного відділе ння Фонду соціального страху вання з тимчасової втрати пр ацездатності Попова Д.О. - в судовому засіданні, позовн і вимоги підтримала у повном у обсязі та просила задоволь нити з підстав, вказаних у поз овній заяві.

Суд, вислухавши пояснення п редставника позивача, дослід ивши матеріали справи, встан овив такі обставини.

Згідно довідки № 9224 про вклю чення до Єдиного державного реєстру підприємств та орган ізацій України державна реєс трація Комунального підприє мства „Зачепилівська районн а друкарня” проведена за юри дичною адресою: 64401 Харківська область, Зачепилівський рай он, селище міського типу Заче пилівка, вул. Свердлова, 23. (а.с.6)

Комунальне підприємство „ Зачепилівська районна друка рня” зареєстровано як страху вальник в Красноградській мі жрайонній Виконавчій дирекц ії Харківського обласного ві дділення Фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності 28.12.2001 року, ре єстраційний № 630490000029, що підтвер джується карткою страхуваль ника - юридичної особи. (а.с.7).

Як свідчить наданий відпо відачем до Харківського обла сного відділення Фонду соціа льного страхування з тимчасо вої втрати працездатності зв іт від 19 січня 2007 року про нарах овані внески, перерахування та витрати, пов' язані з зага льнообов' язковим державни м соціальним страхуванням у зв' язку з тимчасовою втрато ю працездатності по Ф4-ФСС з ТВ П за 2006 рік, Комунальне підприє мство „Зачепилівська районн а друкарня” має заборгованіс ть перед бюджетом Фонду у роз мірі 2820,11 грн. по сплаті страхов их внесків, в тому числі прост рочена заборгованість скла ла 2784,27 грн. (а.с. 8).

Положеннями статті 6 Закону України “Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування у зв' язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими н ародженням та похованням” № 2240 від 18 січня 2001 року визначено , що загальнообов' язковому державному соціальному стра хуванню підлягають всі особи , що працюють на умовах трудов ого договору (контракту) на пі дприємствах, в установах, орг анізаціях незалежно від форм власності та господарювання .

У відповідності з п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону України «Про загальн ообов' язкове державне соці альне страхування у зв' язку з тимчасовою втратою працез датності та витратами, зумов леними похованням», страхува льник зобов'язаний нараховув ати і сплачувати в установле ні строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до абз. 1,2 ч. 1 ст. 23 За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне соціаль не страхування у зв' язку з т имчасовою втратою працездат ності та витратами, зумовлен ими похованням»страхувальн ики-роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахован ими для роботодавців і найма них працівників страховими в несками та витратами, пов'яза ними з наданням матеріальног о забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону. Перерахування зазначених су м шляхом безготівкових розра хунків здійснюється страхув альниками-роботодавцями оди н раз на місяць - у день, встано влений для одержання в устан овах банку коштів на оплату п раці за відповідний період.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування у зв' язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими п охованням»днем сплати страх ових внесків вважається: у ра зі перерахування за безготів ковими розрахунками - день по дання до установи банку розр ахункових документів на пере рахування страхових внесків на рахунок Фонду; у разі спла ти готівкою - день внесення ко штів до банківської установи чи відділення зв'язку для пер ерахування на рахунок Фонду.

Судом встановлено, що стан ом на час розгляду справи Ком унальне підприємство „Зачеп илівська районна друкарня” має прострочену несплачену з аборгованість перед Фондом у розмірі 2784,27 грн. по сплаті стр ахових внесків, що підтвердж ено наданим звітом форми Ф4-ФС С з ТВП за 2006 рік.

Як вбачається зі змісту пол ожень ст. 30 Закону України “Пр о загальнообов' язкове держ авне соціальне страхування у зв' язку з тимчасовою втрат ою працездатності та витрата ми, зумовленими народженням та похованням” та Інструкції про порядок надходження, обл іку та витрачання коштів Фон ду соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності, затвердженої постанов ою правління Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності від 26 ч ервня 2001 р. № 16, страхувальник-ро ботодавець несе відповідаль ність за несвоєчасність спла ти та неповну сплату страхов их внесків, у тому числі страх ових внесків, що сплачують за страховані особи через рахун ки роботодавців, а також за по рушення порядку використанн я страхових коштів. У разі нес воєчасної сплати страхових в несків страхувальником (у то му числі фізичною особою, яка не має статусу підприємця та використовує найману працю, через ухилення від подання з аяви про взяття на облік як пл атника страхових внесків) аб о неповної їх сплати страхув альник сплачує суму донарахо ваних контролюючим органом с трахових внесків (недоїмки), ш траф та пеню та/або відобража є суми цих фінансових санкці й у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП . За несвоєчасність сплати ст рахувальником страхових вне сків на нього накладається ш траф у розмірі 50 відсотків сум и належних до сплати страхов их внесків за весь період, яки й минув з дня, коли страхуваль ника було взято на облік.

Відповідно до ч. 2 ст. 30 Закону України “Про загальн ообов' язкове державне соці альне страхування у зв' язку з тимчасовою втратою працез датності та витратами, зумов леними народженням та похова нням” не сплачені в строк стр ахові внески, пеня і штраф стя гуються в доход Фонду із стра хувальника у безспірному пор ядку. Строк давності в разі ст ягнення страхових внесків, п ені та фінансових санкцій, пе редбачених цією статтею, не з астосовується.

Таким чином, із врахування м вищевикладених обставин, с уд вважає, що позовні вимоги о бґрунтовані та з Комунальног о підприємства „Зачепилівсь ка районна друкарня” підляга є стягненню на користь Харкі вського обласного відділенн я Фонду соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності заборгованість в сумі 2784,27 грн., яка утворилась ст аном на 01.01.2007 року.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Ук раїни судові витрати з відпо відача не стягуються.

На підставі вищевик ладеного, керуючись ст. ст. 6, 23, 27 , 30 Закону України “Про загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування у зв' язк у з тимчасовою втратою праце здатності та витратами, зумо вленими похованням” № 2240 від 18 січня 2001 року, п. 5.4. Інструкції п ро порядок надходження, облі ку та витрачання коштів Фонд у соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності, затвердженої постанов ою правління Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності від 26 ч ервня 2001 року № 16, ст.ст. 8-14, 71, 72, 94, 159, 160- 163, 167, 185, 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Харківського обласного ві дділення Фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності до Комунал ьного підприємства „Зачепил івська районна друкарня” про стягнення заборгованості з адовольнити в повному обсязі .

Стягнути з Комунального пі дприємства „Зачепилівська р айонна друкарня” (64401, Харківсь ка область, смт. Зачепилівка, в ул. 23; ЄДРПОУ 02470388, п/р 260064411 у Харкі вській обласній дирекції АП ПБ „Аваль”, МФО 350589) на користь Харківського обласного відд ілення Фонду соціального стр ахування з тимчасової втрати працездатності (61200, м. Харків, п л. Конституції,1, Палац Праці , 3 під' їзд, 4 поверх, р/р 37171200800020 в Головному управлінні Держав ного казначейства України в Харківській області, МФО 851011, к од 21224442) заборгованість в сумі 27 84.27 ( дві тисячі сімсот вісімдес ят чотири ) гривні 27 копійок.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і заяви про апеляційне оскар ження в десятиденний строк з дня складання постанови в по вному обсязі та поданням піс ля цього протягом двадцяти д нів апеляційної скарги, з одн очасною подачею її копії до с уду апеляційної інстанції, а бо без попереднього подання заяви про апеляційне оскарже ння, якщо скарга подається у с трок, встановлений для подан ня заяви про апеляційне оска рження.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків для подачі заяви про апел яційне оскарження чи апеляці йної скарги.

У повному обсязі постанова виготовлена 20 квітня 2010 року .

Суддя Білова О.В.

Дата ухвалення рішення15.04.2010
Оприлюднено01.09.2010
Номер документу9563621
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —44277/09/2070

Ухвала від 09.06.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 11.05.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 28.11.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волошин Д.А.

Ухвала від 08.09.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Постанова від 15.04.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні