Ухвала
від 19.03.2021 по справі 513/1054/20
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 513/1054/20

Провадження № 2/513/115/21

Саратський районний суд Одеської області

У Х В А Л А

19 березня 2021 року Саратський районний суд Одеської області у складі: головуючого судді - Рязанової К.Ю., за участю секретаря судового засідання - Станкової А.В., позивача ОСОБА_1 , представника позивача - адвоката Колотенко О.П., представника відповідача - адвоката Чубенко С.В., настоятеля Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви ОСОБА_2 , адвоката Дубовка С.А., розглянувши в режимі відеоконференції у підготовчому засіданні в залі суду в смт. Сарата цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви, про визнання недійсним рішення загальних зборів,

В С Т А Н О В И В:

26 листопада 2020 року позивач звернувся до суду з позовом до відповідача, в якому просить визнати недійсним рішення Загальних/Парафіяльних зборів Релігійної громади Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт.Сарата Української Православної Церкви (код ЄДРПОУ 25044493) від 26 січня 2019 року оформлене, Протоколом №1 Загальних/Парафіяльних зборів релігійної громади Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт.Сарата Української Православної Церкви (код ЄДРПОУ 25044493) від 26 січня 2019 року.

Ухвалою Саратського районного суду Одеської області від 30 листопада 2020 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду в підготовчому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження.

17 грудня 2020 року до Саратського районного суду Одеської області надійшла заява ОСОБА_2 , відповідно до якої останній просив визнати його представником інтересів Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви, оскільки відповідно до Указу керуючого Одеською єпархією Української Православної Церкви Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела №2-152 від 16 березня 2019 року його призначено настоятелем Релігійної організації Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт.Сарата Української Православної Церкви.

23 грудня 2020 року на адресу суду надійшов відзив адвоката Чубенко С.В. в інтересах Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви.

18 лютого 2021 року до суду надійшла уточнена позовна заява.

10 березня 2021 року до суду надійшов відзив на уточнену позовну заяву від адвоката Чубенко С.В. в інтересах Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви.

17 березня 2021 року на адресу суду надійшла заява Голови парафіяльної ради Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви ОСОБА_2 , відповідно до якої повідомлено, що 14 лютого 2021 року було проведено засідання загальних зборів членів Релігійної громади і прийнято рішення про відмову від послуг адвоката Чубенко Сніжани Василівни про надання правничої допомоги та представлення інтересів Релігійної громади, а інтереси по даній справі доручено представляти голові Парафіяльної ради ОСОБА_2 .

19 березня 2021 року до суду надійша відповідь на відзив та поснення адвоката Чубенко С.В. щодо заяви ОСОБА_2 від 17 березня 2021 року.

19 березня 2021 року до суду подано клопотання адвоката Дубовка С.П. про надання можливості ознайомлення з матеріалами справи, як представнику відповідача Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви.

В підготовчому судовому засіданні позивач та його представник - адвокат Колотенко О.П. просили прийняти уточнену позовну заяву до розгляду.

Представник відповідача - адвокат Чубенко С.В. не заперечувала щодо прийняття уточненої позовної заяви.

В підготовчому судовому засіданні настоятель Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви ОСОБА_2 підтримав заявлені ним заяви від 17 грудня 2020 року та 17 березня 2021 року та просив їх задовольнити, оскільки ОСОБА_3 є фактичним священиком іншої церви, а Релігійна громада Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви уповноважила його представляти інтереси громади, про що свідчить протокол №7 (1/2021) від 14 лютого 2021 року. Крім того, також зазначив, що ним були вчинені дії щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, оскільки згідно Указу керуючого Одеською єпархією Української Православної Церкви Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела №2-152 від 16 березня 2019 року та протоколу №2/2019 від 16 березня 2019 року він є керівником зазначеної Релігійної організації. Державним реєстратором було здійснено відповідні реєстраційні дії, але в подальшому наказом Міністерства юстиції України скасовано реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про реєстрацію ОСОБА_2 як керівника вказаної Релігійної організації. Справа про оскарження наказу, яким скасовано реєстраційні дії, перебуває на розгляді у суді, рішення не прийнято.

Позивач та його представник - адвокат Колотенко О.П., підтримала заявлені ОСОБА_2 заяви, а також зазначила, що ОСОБА_2 є належним представником Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви, у відповідності до вимог чинного законодавства.

Представник відповідача - адвокат Чубенко С.В. заперечила щодо обставин викладених в заявах та зазначила, що ОСОБА_2 не є головою Парафіяльної ради та не є керівником Релігійної організації Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт.Сарата Української Православної Церкви, згідно відомостей Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Керівником вказаної релігійної організації є ОСОБА_3 , з яким було укладено договір про надання правової допомоги з метою представництва релігійної організації адвокатом в судових та інших органах і організаціях. На розгляді Окружного адміністративного суду міста Києва перебуває справа щодо оскарження реєстраційних дій по внесенню відомостей щодо керівника Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви, на даний час рішення по справі не прийнято.

Суд, також, заслухав адвоката Дубовка С.А., з яким Релігійна організація Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви уклала угоду №19/03 про надання правової допомоги від 19 березня 2021 року, від імені Релігійної організації вказану угоду уклав ОСОБА_4 як голова Парафіяльної ради та керівник вказаної Релігійної організації, у зв`язку з чим подав до суду клопотання про надання можливості ознайомлення з матеріалами справи, як представнику відповідача.

Дослідивши заяви учасників справи та вислухавши їх позиції, вивчивши уточнену позовну заяву, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного.

Згідно із п. 3 ч. 2 ст. 197 Цивільного процесуального кодексу України у підготовчому засіданні суд у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви.

Як убачається із первісних позовних вимог позивач просив визнати недійсним рішення Загальних/Парафіяльних зборів Релігійної громади Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт.Сарата Української Православної Церкви (код ЄДРПОУ 25044493) від 26 січня 2019 року оформлене Протоколом №1 Загальних/Парафіяльних зборів релігійної громади Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт.Сарата Української Православної Церкви (код ЄДРПОУ 25044493) від 26 січня 2019 року.

В уточненій позовній заяві позивач просить визнати недійсними рішення Загальних/Парафіяльних зборів релігійної громади Православної Церкви Свято-Покровської селища Сарата Одеської області від 26 січня 2019 року оформлене Протоколом №1 парафіяльних зборів релігійної громади Православної Церкви України Свято-Покровської селища Сарата Одеської області від 26 січня 2019 року.

Аналізуючи вищевикладене, враховуючи підстави та предмет позову, а також доводи, викладені в уточненій позовній заяві, суд приходить до висновку про прийняття уточненої позовної заяви, в межах розгляду даної цивільної справи.

Щодо заяв від 17 грудня 2020 року та 17 березня 2021 року, які надійшли від ОСОБА_2 суд зазначає наступне.

Згідно ч. 1 ст. 7 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Пунктом 13 ч. 2 ст.9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань визначено, що в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, зокрема, відомості про керівника юридичної особи та про інших осіб (за наявності), які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо: прізвище, ім`я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи.

Відповідно до ч.1, 4 статті 10 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи - підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах.

Частиною 2 ст. 2 Закону України Про свободу совісті та релігійні організації законодавство України про свободу совісті та релігійні організації складається з цього Закону та інших законодавчих актів України, виданих відповідно до нього.

Статтею 13 вказаного Закону визначено, що релігійна організація визнається юридичною особою з дня її державної реєстрації. Релігійна організація як юридична особа користується правами і несе обов`язки відповідно до чинного законодавства і свого статуту (положення).

Відповідно до ч.1 ст. 14 Законом України Про свободу совісті та релігійні організації для реєстрації статуту (положення) релігійної громади громадяни в кількості не менше десяти чоловік, які утворили її і досягли 18-річного віку, подають заяву та статут (положення) на реєстрацію до обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, а в Автономній Республіці Крим - до Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

До статуту (положення) релігійної громади на підтвердження відомостей, викладених у ньому, додатково подаються належним чином засвідчені копії: рішення (витягу) про утворення релігійної громади, її найменування, затвердження статуту, обрання керівних (виконавчих) органів - протокол загальних зборів віруючих громадян або установчого релігійного з`їзду, конференції тощо (далі - протокол загальних зборів). Зазначене рішення приймається у порядку, передбаченому статутом (положенням) релігійної громади, та оформлюється згідно з внутрішніми настановами цієї релігійної громади (п.1 ч.2 ст.14 вказаного Закону).

Зміни і доповнення статутів (положень) релігійних організацій підлягають реєстрації в тому ж порядку, і в ті ж терміни, що і реєстрація статутів (положень) (ч.22 ст.14 вказаного закону).

Судом встановлено, що Указом Єпископа Одеського і Балтського Павла Управління Одесько-Балтської Єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату від 24 січня 2019 року №034/02 ОСОБА_5 прийнято у клір Одесько-Балтської єпархії Православної Церкви України разом з громадою Свято-Покровської парафії селища Сарата Одеської області та призначено настоятелем цієї парафії.

Указом Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела від 26 січня 2019 року №2-19, за порушення священицької присяги, клятвопорушення, зраду Святої Христової Церкви, ухилення в розкол, участь в політичній авантюрі, брехню та лицемірство, вченення соблазну серед віруючих, на підставі 10 та 11 правил Святого Карфагенського Собору, ОСОБА_3 звільнено від настоятельського служіння в Свято-Покровськом храмі смт.Сарата і заборонено у священнослужінні з відлученням від таїнства святого причастя.

Указом Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела від 26 січня 2019 року №2-20, звільнено ОСОБА_6 від послуху благочинного храмів Саратського району Одеської області.

Указом правлячого архієрея - Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела від 16 березня 2019 року № 2-152 ОСОБА_2 звільнено з посади настоятеля Свято-Покровської церкви с.Стара Царичанка Білгород-Дністровського району та надано благословіння бути настоятелем Свято-Покровської церкви смт.Сарата Одеської єпархії.

Згідно витягу Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань від 20 березня 2019 року керівником Релігійної організації Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт.Сарата Української Православної Церкви визначено ОСОБА_2 .

Протоколом №3/2019 року від 16 березня 2019 року Загальних (Парафіяльних) зборів віруючих членів Релігійної громади Релігійної організації Православного приходу Свято-Покровської церкви смт.Сарата Української православної церкви прийнято рішення прийняти ОСОБА_2 до складу членів Релігійної громади і обрано керівником, Головою Парафіяльної ради РЕЛІГІЙНОЇ ГРОМАДИ РЕЛІГІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАВОСЛАВНОГО ПРИХОДУ СВЯТО-ПОКРОВСЬКОЇ ЦЕРКВИ СМТ САРАТА УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ - ієрея Миколая, вповноваживши його відповідними правами та обов`язками згідно Статуту Релігійної громади та чинного законодавства України з 18 березня 2019 року.

20 березня 2019 року до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено відомості, що керівником ПРАВОСЛАВНОГО ПРИХОДУ СВЯТО-ПОКРОВСЬКОЇ ЦЕРКВИ СМТ САРАТА УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ є ОСОБА_2 .

Наказом Міністерства юстиції України про скасування реєстраційних дій в Єдиному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 16 квітня 2019 року №1207/05 скасовано реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 20 березня 2019 року №15471070003000765.

Відповідно до відомостей Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань станом на дату розгляду керівником Релігійної організації Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт.Сарата Української Православної Церкви визначено ОСОБА_3 .

В провадженні Окружного адміністративного суду міста Києва перебуває справа за про визнання протиправним та скасування рішення про скасування реєстраційних дій в Єдиному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 20 березня 2019 року №15471070003000765.

Тобто, ОСОБА_3 прийнято у клір Одесько-Балтської єпархії Православної Церкви України разом з громадою Свято-Покровської парафії селища Сарата Одеської області та призначено настоятелем цієї парафії, а згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань є керівником Релігійної організації Православний Прихід Свято-Покровської Церкви смт.Сарата Української Православної Церкви.

Відповідно до ч.1 ст.47 ЦПК України здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Відповідно до ч.3 ст.58 ЦПК України юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Таким чином, ОСОБА_3 як керівник, згідно відомостей які містяться в Єдиному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, уклав з адвокатом Чубенко С.В. договір про надання правової допомоги з метою представництва релігійної організації адвокатом в судових та інших органах і організаціях, відповідно адвокат Чубенко С.В., з якою укладено договір про надання правої допомоги, уповноважена представляти інтереси Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви, у зв`язку з чим в задоволенні клопотання адвоката Дубовка Сергія Анатолійовича належить відмовити.

Згідно ч. 3 ст. 53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до п.4 ч.2 ст.197 ЦПК України у підготовчому судовому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб.

Враховуючи предмет поданих позовних вимог та спірні правовідносини, подані заяви ОСОБА_4 , суд вважає, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки особи як призначеного настоятеля Указом - Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела від 16 березня 2019 року № 2-152 Свято-Покровської церкви смт.Сарата Одеської єпархії, у зв`язку з чим з метою об`єктивного розгляду справи, суд приходить до висновку про необхідність залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - ОСОБА_2 .

Керуючись ст. ст.47, 53, 197, 200 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Прийняти до розгляду уточнену позовну заяву ОСОБА_1 до Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви, Релігійної громади Православної Церкви України Свято-Покровської селища Сарата Одеської області, про визнання недійсним рішення загальних зборів.

Залучити до участі у справі №513/1054/20 за позовом ОСОБА_1 до Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви, Релігійної громади Православної Церкви України Свято-Покровської селища Сарата Одеської області, про визнання недійсним рішення загальних зборів, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача ОСОБА_2 .

У задоволенні клопотання адвоката Дубовка Сергія Анатолійовича про надання можливості ознайомлення з матеріалами справи, як представнику відповідача Релігійної організації Православний Прихід Свято - Покровської Церкви смт. Сарата Української Православної Церкви - відмовити.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст.178 ЦПК України, в якому відповідач викладає свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів і мотиви їх визнання або відхилення.

У відповідності до положень ст. 181 ЦПК України третя особа має право у строк не більше десяти днів із дня отримання цієї ухвали та додатків до неї подати до суду свої пояснення щодо позову або відзиву, у яких викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Роз`яснити третій особі, що до пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - шостою статті 178 ЦПК України.

Встановити іншим учасникам справи строк для подання відповіді на пояснення третьої особи протягом десяти днів від дня отримання ними відповідних пояснень третьої особи.

У зв`язку з залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору та надання судом терміну для подання пояснень і відповідей на пояснення, в підготовчому засіданні оголосити перерву до 02 квітня 2021 року о 09 годині 30 хвилин в приміщенні Саратського районного суду Одеської області.

В судове засіданні викликати всіх учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя К. Ю. Рязанова

СудСаратський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення19.03.2021
Оприлюднено22.03.2021
Номер документу95646847
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —513/1054/20

Постанова від 21.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Постанова від 21.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 10.11.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 17.08.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 30.06.2021

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

Ухвала від 08.06.2021

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

Ухвала від 18.05.2021

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

Ухвала від 13.04.2021

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

Ухвала від 02.04.2021

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

Ухвала від 19.03.2021

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні