Ухвала
від 19.03.2021 по справі 9901/611/19
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

ф

УХВАЛА

19 березня 2021 року

Київ

справа №9901/611/19

адміністративне провадження №П/9901/611/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Загороднюка А.Г.,

суддів - Білак М.В., Губської О.В., Калашнікової О.В., Соколова В.М.,

розглянувши у письмовому провадженні питання про витребування доказів за позовом ОСОБА_1 до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

УСТАНОВИВ:

17 грудня 2019 року ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) звернувся до Верховного Суду як до суду першої інстанції із позовною заявою до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі - відповідач, ВККС України, Комісія), в якому просив:

- визнати протиправною бездіяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо не відновлення кваліфікаційного оцінювання, зупиненого рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України № 193/вс-17 від 17 липня 2017 року, та/або щодо не оформлення результатів такого кваліфікаційного оцінювання шляхом прийняття колегією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у письмовій формі рішення про підтвердження відповідності займаній посаді судді та не направлення його до Державної судової адміністрації України та Окружного адміністративного суду міста Києва для врахування в роботі;

- зобов`язати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України оформити результати кваліфікаційного оцінювання шляхом прийняття колегією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у письмовій формі рішення про підтвердження відповідності займаній посаді судді та направити його до Державної судової адміністрації України та Окружного адміністративного суду міста Києва для врахування в роботі;

- визнати протиправною бездіяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо не внесення змін до рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 07 червня 2018 року в частині виключення зі списку осіб, щодо яких призначено кваліфікаційне оцінювання, відомостей про ОСОБА_1 ;

- зобов`язати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України прийняти рішення про внесення змін до рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 07 червня 2018 року в частині виключення зі списку осіб, щодо яких призначено кваліфікаційне оцінювання, відомостей про ОСОБА_1 .

Ухвалою Верховного Суду від 21 грудня 2019 року відкрито провадження у справі №9901/611/19.

Відповідно до частин першої, четвертої статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно зі статтею 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Суд не може витребовувати докази у позивача в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, окрім доказів на підтвердження обставин, за яких, на думку позивача, відбулося порушення його прав, свобод чи інтересів.

Якщо учасник справи без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які він посилається, суд вирішує справу на підставі наявних доказів.

Відповідно до частин третьої, шостої-восьмої статті 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Враховуючи, що із наявних у справі матеріалів неможливо встановити наявність/відсутність протиправної бездіяльності суб`єкта владних повноважень, що спричинило звернення позивача да суду за захистом своїх прав, та для повного, всебічного розгляду справи Верховний Суд вважає за необхідне витребувати у Вищої кваліфікаційної комісії суддів України суддівське досьє ОСОБА_1 .

Також ухвалою Верховного Суду від 21 грудня 2019 року витребувано у Вищої кваліфікаційної комісії суддів України належним чином завірені копії рішень від 17 липня 2017 року № 193/вс-17 про зупинення кваліфікаційного оцінювання кандидата на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду ОСОБА_1 та від 27 липня 2017 року № 526/вс-17, яким було припинено участь ОСОБА_1 у конкурсі на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

02 січня 2020 року від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України до суду надійшло клопотання про відкладення розгляду справи та продовження процесуального строку.

Клопотання мотивовано тим, що предметом спору у цій справі є визнання протиправною бездіяльності Комісії саме як державного колегіального органу суддівського врядування та зобов`язання вчинити певні дії Комісією саме як органом державної влади на виконання повноважень, визначених Законом України Про судоустрій і статус суддів . Наразі через припинення повноважень членів Комісії з 07 листопада 2019 року, фактичну відсутність повноваженого складу Комісії та проведення Вищою радою правосуддя конкурсу для формування нового складу Комісії є неможливим з`ясування правової позиції по цій справі, підготовка та надання заяв по суті справ, заяв з процесуальних питань та відповідних доказів суду та іншим учасникам справи до утворення ного складу Комісії, а тому відсутня можливість належно забезпечити представництво інтересів Комісії в суді.

Вказане клопотання 27 січня 2020 року протокольною ухвалою задоволено та відкладено розгляд справи.

Проте, до цього часу відповідачем не виконано ухвалу суду від 21 грудня 2019 року, витребувані судом докази не надані.

Згідно з частиною другою статті 74 Кодексу адміністративного судочинства України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

З урахуванням наведеного, суд приходить до висновку про повторне витребування від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України належним чином завірених копій рішень від 17 липня 2017 року № 193/вс-17 про зупинення кваліфікаційного оцінювання кандидата на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду ОСОБА_1 та від 27 липня 2017 року № 526/вс-17, яким було припинено участь ОСОБА_1 у конкурсі на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

Керуючись статтями 9, 80, 248 Верховний Суд

У Х В А Л И В:

Витребувати від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України належним чином завірену копію суддівського досьє ОСОБА_1 .

Повторно витребувати від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України належним чином завірені копії рішень від 17 липня 2017 року № 193/вс-17 про зупинення кваліфікаційного оцінювання кандидата на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду ОСОБА_1 та від 27 липня 2017 року № 526/вс-17, яким було припинено участь ОСОБА_1 у конкурсі на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

Витребувані докази необхідно подати до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду протягом п`яти днів з дня вручення копії ухвали, у разі неможливості подати докази, або неможливості подати їх у встановлені строки, відповідач зобов`язаний повідомити про це Суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не оскаржується.

Суддя-доповідач: А.Г. Загороднюк

Судді: М.В. Білак

О.А. Губська

О.В. Калашнікова

В.М. Соколов

Дата ухвалення рішення19.03.2021
Оприлюднено22.03.2021

Судовий реєстр по справі —9901/611/19

Постанова від 27.07.2022

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Золотніков Олександр Сергійович

Ухвала від 13.12.2021

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Золотніков Олександр Сергійович

Ухвала від 30.11.2021

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Золотніков Олександр Сергійович

Рішення від 28.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 28.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 19.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

Ухвала від 21.12.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Загороднюк А.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні