Ухвала
від 09.03.2021 по справі 349/2081/19
ТАРАЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 349/2081/19

Провадження № 2/379/37/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 березня 2021 року Таращанський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Зінкіна В.І.,

з участю секретаря судового засідання Гопкало О.Ю.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в м. Тараща, в порядку загального позовного провадження, в режимі відео конференції, справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Лук`янівської сільської ради, третя особа: приватний нотаріус Дзера Мар`яна Любомирівна про встановлення нікчемності, недійсності заповіту,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Таращанського районного суду Київської області перебуває дана цивільна справа.

Ухвалою судді Зінкіна В.І. від 03.06.2020 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

В зв`язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої України, а саме реорганізації Лук`янівської сільської ради Таращанського району Київської області, шляхом її приєднання до Таращанської міської ради Білоцерківського району Київської області, судом було ініційовано вирішити питання щодо залучення до участі у справі правонаступника відповідача.

В судовому засіданні позивач та по відеоконференції його представник - адвокат Падучак І.І. не заперечували проти залучення до участі в справі Таращанської міської ради Білоцерківського району Київської області як правонаступника Лук`янівської сільської ради Таращанського району Київської області,

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, належним чином повідомлена про день, час та місце розгляду справи, про причини неявки не повідомила.

Третя особа: приватний нотаріус Дзера М.Л. в судове засідання не з`явилася, належним чином повідомлена про день, час та місце розгляду справи, про причини неявки не повідомила.

Суд, вирішуючи дане питання виходить з наступного.

Відповідно до пункту 71 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про місцеве самоврядування в Україні (з урахуванням змін, внесених Законом України від 16.04.2020 № 562-IX Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад ) до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснює Кабінет Міністрів України.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.06.2020р. №715-р Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Київської області до Таращанської міської територіальної громади увійшла, в тому числі Лук`янівська сільська територіальна громада.

Надалі постановою Верховної Ради України від 17.07.2020р. № 807-IX Про утворення та ліквідацію районів у Київській області утворено Білоцерківський район (з адміністративним центром у місті Біла Церква) у складі територій Білоцерківської міської, Володарської селищної, Гребінківської селищної, Ковалівської сільської, Маловільшанської сільської, Медвинської сільської, Рокитнянської селищної, Сквирської міської, Ставищенської селищної, Таращанської міської, Тетіївської міської, Узинської міської, Фурсівської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України; при цьому Таращанський район Київської області ліквідовано.

Питання правонаступництва органів державної влади та місцевого самоврядування у зв`язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої України визначено як загальними положеннями цивільного законодавства України, так і спеціальним законом Законом України від 17.11.2020 р. №1009-IX Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій , яким, зокрема, внесено зміни до Закону України Про місцеве самоврядування в Україні .

Згідно з підпунктом 4 пункту61 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про місцеве самоврядування в Україні (з урахуванням згаданих змін) сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту.

Приписами ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи , заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно з частинами 1 і 5 ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

У статтях 104 і 107 ЦК України не визначається момент переходу прав та обов`язків від юридичної особи, яка припиняється шляхом приєднання. Такий момент не може пов`язуватися із внесення запису до державного реєстру про припинення юридичної особи, яка приєднується. При реорганізації шляхом приєднання немає значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків. Внаслідок приєднання правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при такому виді реорганізації неможливий. (постанова Верховного Суду від 14 вересня 2020 року у справі № 296/443/16-ц ).

Враховуючи викладене, беручи до уваги факт реорганізації Лук`янівської сільської ради Таращанського району Київської області та її приєднання до Таращанської міської ради Білоцерківського району Київської області, суд вважає наявними передбачені законом підстави для залучення Таращанської міської ради Білоцерківського району Київської області до участі в цій справі як правонаступника первісно визначеного відповідача.

Враховуючи викладене, задля забезпечення прав та обов`язків залученого учасника справи, визначених ст. 43 ЦПК України, розгляд справи підлягає відкладенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 261 ЦПК України ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Керуючись ст.ст. 55, 261, 353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у справі в якості правонаступника Лук`янівської сільської ради Таращанського району Київської області - Таращанську міську раду Білоцерківського району Київської області (ЄДРПОУ 04054955, місцезнаходження: 09501, вул. Шевченка, 7, м. Тараща Білоцерківського району Київської області).

Судове засідання у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Таращанської міської ради Білоцерківського району Київської області, третя особа: приватний нотаріус Дзера Мар`яна Любомирівна про встановлення нікчемності, недійсності заповіту відкласти до 09 год. 00 хв. 30.04.2021.

Копію ухвали надіслати учасникам справи, викликати їх в судове засідання.

Зобов`язати позивача та його представника направити копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів на адресу Таращанської міської ради Білоцерківського району Київської області.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб - адресою сторінки на офіційному веб - порталі судової влади України http://tr.ko.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення суддею та оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду .

Головуючий:В. І. Зінкін

Дата ухвалення рішення09.03.2021
Оприлюднено24.03.2021
Номер документу95738903
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення нікчемності, недійсності заповіту

Судовий реєстр по справі —349/2081/19

Рішення від 05.10.2021

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Рішення від 05.10.2021

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 10.09.2021

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 30.04.2021

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 15.03.2021

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 09.03.2021

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 05.03.2021

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 03.06.2020

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 13.04.2020

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні