Рішення
від 14.06.2011 по справі 2-977/11
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 2-977/11

Провадження № р.

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

14.06.2011 року м.Миколаїв

Корабельний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого - судді Непши О.І.,

при секретарі - Піроженко А.О.,

за участю представника позивача - Паралєва Л.А.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні в м. Миколаєві цивільну справу за позовом відкритого акціонерного товариства енергопостачальної компанії Миколаївобленерго до ОСОБА_1 про стягнення боргу за недораховану електричну енергію,

встановив:

28 січня 2011 року позивач звернувся до суду із вказаним позовом, в якому просить стягнути з відповідача шкоду, спричинену без обліковим споживанням електричної енергії, в сумі 1 736. 38 грн.

Обгрунтовуючи позовні вимоги, позивач вказує на те, що відповідач мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , є споживачем електричної енергії, яку постачає ВАТ ЕК Миколаївобленерго , на ім`я ОСОБА_2 відкритий особовий рахунок. 27 березня 2010 року контролерами позивача під час перевірки дотримання споживачами Правил користування електричною енергією для населення виявлене порушення вказаних Правил, а саме - самовільне підключення електроустановки до власної мережі поза приладом обліку порушення п.42ПКЕЕн. Представниками ВАТ ЕК Миколаївобленерго складений відповідний акт про порушення, який відповідач підписав без зауважень. 30 березня 2010 року вказаний акт розглянутий комісією без участі споживача, за результатами розгляду нараховані збитки, спричинені неправомірними діями відповідача, у сумі 1 736,38 грн. Розрахунок відповідної суми проведений за пів року 28 вересня 2009 року з останньої перевірки електроустановок абонента. Відповідачу направлявся лист-претензія з вимогою у добровільному порядку відшкодувати шкоду, спричинену енергопостачальнику, проте до цього часу вона залишається невідшкодованою, що змушує позивача звернутися за захистом порушених прав до суду.

Представник позивача в судовому засіданні з`явився позовні вимоги підтримав у повному обсязі, та наполягав на їх задоволенні.

Відповідач в судове засідання з`явилась, позов визнала у повному обсязі.

За викладених обставин суд вважає за можливе в порядку ч.4 ст. 130. ч.4 ст.174 ЦПК України постановити рішення у справі під час попереднього судового засідання, оскільки визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Заслухавши пояснення представника позивача, відповідача, дослідивши письмові докази, суд з`ясував такі фактичні обставини справи. Відповідач мешкає у АДРЕСА_1 , є споживачем електричної енергії, яку постачає ВАТ ЕК Миколаївобленерго , на ім`я ОСОБА_2 відкритий особовий рахунок (а.с.6).

27 березня 2010 року, за вказаною адресою контролерами позивача під час перевірки дотримання відповідачем Правил користування електричною енергією для населення виявлене порушення вказаних Правил, а саме - самовільне підключення електроустановки до власної мережі поза приладом обліку, порушення п.42 ПКЕЕн. Про виявлене порушення представниками ВАТ ЕК Миколаївобленерго складений відповідний акт, який відповідачем підписаний без зауважень (а.с.5).

ЗО березня 2010 року вказаний акт розглянутий комісією філією ВАТ ЕК Миколаївобленерго без участі споживача, за результатами розгляду збитки, спричинені енергопостачальнику неправомірними діями відповідача, склали 1736, 38 грн. Розрахунок відповідної суми проведений за пів року 28 вересня 2009 року на підставі Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією для населення, яка затверджена постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України № 562 від 04 травня 2006 року і зареєстрована в Міністерстві юстиції України 04 липня 2006 року за № 782/12656 (а.с10).

Спроби позивача врегулювати спір у досудовому порядку результатів не принесли, претензія на адресу відповідача про відшкодування спричиненої шкоди у добровільному порядку залишена без задоволення (а.с.12).

На сьогоднішній день сума збитків залишається несплаченою.

Як встановлює ч,4 ст.26 Закону України Про електроенергетику , споживач енергії несе відповідальність, зокрема, за порушення правил користування електричною енергією, які затверджуються Кабінетом Міністрів України. Відповідальність згідно із ч.І ст.27 зазначеного Закону може бути цивільна, адміністративна або кримінальна. За ч.2 ст.27 зазначеного Закону правопорушеннями в електроенергетиці, зокрема, є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку; пошкодження приладів обліку.

Оплата спожитої електричної енергії є одним з основних обов`язків споживача електричної енергії, який закріплений в п.42 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357 із наступними змінами. В той же час п.48 Правил встановлено, що споживач несе відповідальність згідно із законодавством, зокрема, за прострочення терміну внесення платежів за електричну енергію; порушення правил користування електричною енергією; розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку; пошкодження приладу обліку.

Як встановлює ч.І ст.1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Через несплату відповідачем суми збитків у добровільному порядку вона має бути стягнута примусово.

За таких обставин суд знаходить позовні вимоги обгрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Крім цього, відповідно до ст.88 ЦПК України з відповідача на користь ВАК ЕК Миколаївобленерго належить стягнути сплачені останнім витрати на інформаційно- технічне забезпечення розгляду справи, а також судовий збір в доход держави.

Керуючись ст.ст.208, 213-215 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , яка мешкає у АДРЕСА_1 , на користь відкритого акціонерного товариства енергопостачальної компанії Миколаївобленерго Південна (р/р НОМЕР_1 у ВАТ Ощадний банк України , МФО 326461, код ЄДРПОУ 25713066) в якості стягнення боргу за недораховану електричну енергію у сумі 1 736 (одна тисяча сімсот тридцять шість ) грн. 38 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь відкритого акціонерного товариства енергопостачальної компанії Миколаївобленерго Південна (р/р НОМЕР_2 в МФ КБ Приватбанк , МФО 326610, код ЄДРПОУ 25713066) витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в сумі 120 (сто двадцять) грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір в доход держави в розмірі 51 (п`ятдесят одна) грн. 00 коп.

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Миколаївської області.

Апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: О.І.Непша

Дата ухвалення рішення14.06.2011
Оприлюднено28.03.2021
Номер документу95827691
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу за недораховану електричну енергію

Судовий реєстр по справі —2-977/11

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

Ухвала від 14.10.2022

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Старікова М. М.

Ухвала від 14.12.2011

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

СОБКО В.

Ухвала від 30.09.2021

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 10.06.2021

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Салдан Ю. О.

Ухвала від 09.08.2011

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хлопецький О. С.

Ухвала від 09.08.2011

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хлопецький О. С.

Рішення від 22.07.2011

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хлопецький О. С.

Рішення від 22.07.2011

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хлопецький О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні