Ухвала
від 29.03.2021 по справі 686/5494/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/5494/21

Провадження № 1-кс/686/3509/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2021 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши в залі суду у м. Хмельницькому клопотання заступника начальника управління начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32020240000000020 від 11 червня 2020 року за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 199, ч.1 ст.204 КК України,

ВСТАНОВИВ:

29.03.2021 року заступник начальникауправління начальник другоговідділу розслідуваннякримінальних провадженьСУ ГУДФС уХмельницькій області ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_5 про надання дозволу на проведення обшуку у використовуваному ОСОБА_6 (ІПН НОМЕР_1 ) складському приміщенні (його підсобних/підвальних приміщеннях та на прилеглій до нього території), що розташоване на земельній ділянці з кадастровим номером: 6810100000:26:006:0109, яка відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві комунальної власності належить Хмельницькій міській раді, з метою відшукання та вилучення незаконно виготовлених підакцизних товарів (тютюнових виробів), у т.ч. із підробленими марками акцизного податку, марок акцизного податку, чорнових записів щодо об`ємів виготовлення, придбання та реалізації незаконно виготовленої підакцизної продукції, грошові кошти, електронні носії інформації, на яких можуть знаходитись дані про злочинну діяльність, засобів мобільного зв`язку (телефони), комп`ютерна техніка, записи камери зовнішнього та внутрішнього відео спостереження, а також інших речей та документів, що можуть мати значення доказів здійснення незаконного виготовлення, придбання, транспортування та зберігання з метою збуту, а також збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів (тютюнових виробів).

В обґрунтуванняданого клопотаннязазначено, що «гр. «КН», «КТ», «КВ», «ПЛ», «ДР», «НВ», «БА», «ЮО», «КО», «БВ», «БН», «КВВ», «СО», «НВМ», «ОТ» разом з іншими невстановленими особами, у період з травня 2019 року по теперішній час, на території м. Хмельницький здійснюють придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також транспортування та збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв, розлитих в скляну та пластикову тару різної ємності

Гр. «КН», «КТ», «КВ», «ПЛ», «ДР», «НВ», «БА», «ЮО», «КО», «БВ», «БН», «КВВ», «СО», «НВМ», «ОТ» разом з іншими невстановленими особами, у період з травня 2019 року по теперішній час, на території м. Хмельницький здійснюють виготовлення, придбання, перевезення, а також подальше зберігання підроблених марок акцизного податку, з метою використання при продажу товарів незаконно виготовлених алкогольних напоїв з підробленими марками акцизного податку.

Гр. « ОСОБА_7 », « ОСОБА_8 », « ОСОБА_9 », «С.О.М.», «М.Ж.В.», « ОСОБА_10 », «І.А.М.», «Ч.Т.В.» та інші невстановлені особи, у період з листопада 2020 року по теперішній час, на території м. Хмельницького здійснюють незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також транспортування та збут незаконно виготовлених алкогольних та тютюнових виробів.

Гр. « ОСОБА_7 », « ОСОБА_8 », « ОСОБА_9 » , « ОСОБА_11 », «М.Ж.В.», « ОСОБА_10 », « ОСОБА_12 », « ОСОБА_13 » та інші невстановлені особи на території м. Хмельницького здійснюють виготовлення, придбання, перевезення, а також подальше зберігання підроблених марок акцизного податку, з метою використання при продажу підакцизних товарів тютюнових виробів.

Так, 22.01.2021 на адресу слідчого управління ГУ ДФС у Хмельницькій області надійшли матеріали управління оперативної підтримки ГУ ДФС у Хмельницькій області, щодо вчинення гр. « ОСОБА_7 », « ОСОБА_8 », « ОСОБА_9 », « ОСОБА_11 », « ОСОБА_14 », « ОСОБА_10 », « ОСОБА_12 », «Ч.Т.В.» кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 204, ч.1 ст.199 КК України, в яких містилися зразки тютюнових виробів придбаних заявником у торгівельному кіоску « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , в якому свою діяльність здійснює ФОП ОСОБА_15 (і.п.н. НОМЕР_2 ).

Відповідно до висновків експерта №СЕ-19/123-21/489-ТД від 25.02.2021 марка акцизного податку, якою обклеєні сигарети не відповідає встановленому зразку, що перебуває в офіційному обігу на території України та має ознаки повної технічної підробки.

Крім того, під час проведення слідчих (розшукових) дій також встановлено, що ФОП ОСОБА_15 (і.п.н. НОМЕР_2 ) здійснює зберігання та реалізацію незаконно виготовлених підакцизних товарів, в тому числі з підробленими марками акцизного податку, з інших належних їй торгівельних точок, а саме: кіоск № НОМЕР_3 , що знаходиться на території ринку «Кооператор», за адресою м. Хмельницький, вул. Соборна, 11, кіоск № НОМЕР_4 , що знаходиться на території ринку «Ізіда» за адресою: м. Хмельницький, Львівське шосе, 25/1 та кіоск №22А «Тютюнові та алкогольні вироби» на території ринку «Сардонікс» за адресою: м. Хмельницький, вул. Геологів, 4, у кожному з яких 09.02.2021 проведено контроль за вчиненням злочину у формі оперативної закупки.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження використовуваний у своїй злочинній діяльності ОСОБА_6 торгівельний кіоск № НОМЕР_3 , що знаходиться на території ринку «Кооператор» за адресою: м. Хмельницький, м. Хмельницький, вул. Соборна 11, розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 6810100000:01:003:0221, яка на праві власності належить ТОВ «ТСЦ «Кооператор» (ЄДРПОУ 01563768).

Крім того, відповідно до рапорту оперативного працівника УПЕП ГУ ДФС у Хмельницькій області до злочинної діяльності причетний чоловік ОСОБА_6 , ОСОБА_6 , ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_1 ), який з метою прикриття злочинної діяльності для зберігання незаконно виготовлених підакцизних товарів, використовує складське приміщення (підсобні/підвальні приміщення та прилеглу територію), що розташоване на земельній ділянці з кадастровим номером: 6810100000:26:006:0109, яка відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві комунальної власності належить Хмельницькій міській раді .

Таким чином, у слідства є достатні підстави вважати, що незаконно виготовлені підакцизні товари (тютюнові вироби), марки акцизного податку, засоби мобільного зв`язку (телефони), грошові кошти, комп`ютерна техніка, електронні носії інформації, на яких можуть знаходитись дані про злочинну діяльність, записи камери зовнішнього та внутрішнього відеоспостереження, а також інші предмети і документи (документи, чорнові записи, тощо), мають значення доказів щодо здійснення виготовлення, зберігання, транспортування та збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів (тютюнових виробів), можуть зберігатись у складському приміщенні (його підсобних/підвальних приміщеннях та на прилеглій до нього території), що розташоване на земельній ділянці з кадастровим номером: 6810100000:26:006:0109, яка відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві комунальної власності належить Хмельницькій міській раді.

Зазначені вище речі мають важливе доказове значення у кримінальному провадженні, так як їх відшукання і вилучення необхідні для дослідження усіх обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення місць незаконного виготовлення підакцизних товарів, осіб, причетних до скоєння злочину, отримання даних про об`єми реалізації незаконно виготовленої підакцизної продукції, а також дослідження інших даних про злочинну діяльність щодо незаконного виготовлення, придбання, транспортування, зберігання з метою збуту та збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів. Крім цього, незаконно виготовлені підакцизні товари необхідні для проведення судово-технічних та судово-товарознавчих експертиз».

В судовому засіданні слідчийнаполягає на задоволенні клопотання.

Заслухавши слідчого, дослідивши додані до клопотання матеріали, приходжу до наступних висновків.

Згідно з п. 4-8 ч. 3 ст.234 КПК України у разі необхідності провести обшук, слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке, окрім іншого, повинно містити підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Вказаних вимогслідчим недотримано,адже уклопотанні,у порушеннявимог п.6ч.3ст.234КПК Українине зазначеноосіб,яким належатьскладські приміщення,розташовані на земельній ділянці з кадастровим номером: 6810100000:26:006:0109, обшук яких планується провести та не долучено документів та інших матеріалів на обґрунтування вказаних доводів клопотання, як того вимагає ч. 3 ст. 234 КПК України. У судовому засіданні слідчий повідомила, що інформація про власника складських приміщень у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відсутня, проте доказів на підтвердження вказаних обставин, зокрема Витягу з вказаного реєстру, не надала.

До матеріалів клопотання долучено лише інформаційну довідку № 249447834 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 23.03.2021, з якої слідує, що земельна ділянка з кадастровим номером: 6810100000:26:006:0109 належить на праві комунальної власності Хмельницькій міській раді.

Окрім того, відповідно до рапорту заступника начальника відділу практичних заходів управління оперативної підтримки ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_16 складське приміщення за адресою: АДРЕСА_2 на земельній ділянці з кадастровим номером: 6810100000:26:006:0109 належить ТОВ «Плюс Тема», співзасновником якого є ОСОБА_6 . Проте будь-яких документів, інших матеріалів на обґрунтування вказаних відомостей матеріали клопотання не містять. В цьому контексті слід зауважити, що рапорти оперативних працівників на підтвердження вказаних відомостей, за відсутності інших доказів, не є достатньою підставою для встановлення обставин такої причетності, у зв`язку із чим подане клопотання є необґрунтованим. Відповідно до п.2.2.9 Інструкції з діловодства в системі Міністерства внутрішніх справ, затвердженої наказом МВС від 23.08.2012 №747 рапорт працівника правоохоронних органів належить до внутрішніх документів, а відтак, не може вважатися належним та допустимим доказом та слугувати підставою для надання дозволу на проведення обшуку.

В даному випадку обшук не є заходом, пропорційним втручанню в особисте життя особи.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 233-235 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання заступника начальника управління начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32020240000000020 від 11 червня 2020 року за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 199, ч.1 ст.204 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали проголошено 29.03.2021 року.

Слідчий суддя Хмельницького

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95865624
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —686/5494/21

Ухвала від 06.12.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 10.11.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 10.11.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні