Рішення
від 24.03.2021 по справі 183/5001/20
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/5001/20

№ 2-о/183/21/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 березня 2021 року Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області, у складі:

головуючої судді Сороки О.В.,

секретаря Устименко М.О.,

присяжних Ковтун І.Г., Ремезок Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 в інтересах особи, яка перебуває на обліку у лікаря психіатра та в лікувальному закладі ОСОБА_2 , зацікавлена особа - орган опіки та піклування Новомосковської міської ради Дніпропетровської області про визнання громадянина недієздатним і про встановлення над ним опіки,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області з заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та призначити її опікуном над недієздатним ОСОБА_2 .

В своїй заяві заявник зазначає, що вона є рідною матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає все життя з нею за адресою: АДРЕСА_1 .

Сину ОСОБА_2 вже 39 років і з кожним наступним роком він змінюється як зовнішньо так і психологічно, він страждає на психічне захворювання шизофренія і являється інвалідом 2-ї групи інвалідності загального захворювання, він стоїть на обліку у лікаря психіатра КНП Новомосковська ЦМЛ НМР приблизно з 2000 року. На сьогоднішній день її син знаходиться на лікуванні в Комунальному закладі Дніпропетровська клінічна психіатрична лікарня Дніпропетровської обласної ради , але коли він був дома, то погрожував їй вбивством. Його психічне захворювання пов`язане із зловживанням спиртних напоїв. Вона постійно піклується про нього, тому заявник і звернулася з зазначеною заявою до суду, просить визнати недієздатним свого сина та призначити її опікуном.

В судове засідання заявник не з`явилася, надала суду заяву, в якій просить розглянути справу у її відсутність, свою заяву підтримує, просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та призначити її опікуном, і в подальшому зобов`язується здійснювати всі повноваження опікуна.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, повідомлений належним чином, причина неявки суду не відома.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов такого висновку.

Заявник є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Також судом встановлено, що ОСОБА_2 , є інвалідом другої групи, причина інвалідності - загальне захворювання.

У відповідності до ч.1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, що стверджується висновком проведеної судово-психіатричною експертизи № 6 від 26 листопада 2020 року.

На підставі ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч.1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Аналізуючи викладене, суд вважає, що заява обґрунтована та має бути задоволена, ОСОБА_2 , повинен бути визнаний недієздатним, над ним повинна бути встановлена опіка, а ОСОБА_1 слід призначити опікуном над недієздатною особою.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 141, 263, 264, 299, 300 ЦПК України суд, ст..39,55,60 ЦК України, суд -

у х в а л и в :

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Новомосковська, Дніпропетровської області, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , - недієздатним .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною становить два роки, з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Сорока О.В.

Присяжні Ремезок Н.А.

Ковтун І.Г.

Дата ухвалення рішення24.03.2021
Оприлюднено01.04.2021
Номер документу95872091
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення над ним опіки

Судовий реєстр по справі —183/5001/20

Рішення від 17.05.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 09.01.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Рішення від 24.03.2021

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 16.09.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 14.09.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні