Рішення
від 29.03.2021 по справі 335/5564/20
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/5564/20 2/335/228/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2021 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Гашук К.В., за участю секретаря судового засідання Жукової В.Е., представника позивача - адвоката Ісаєвої Н.С., представників відповідача - ОСОБА_1 , Пекній Т.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні, у порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_2 в особі представника - адвоката Ісаєвої Наталії Сергіївни до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Відродження 1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Публічне акціонерне товариство Запоріжжяобленерго , про визнання незаконними та протиправними дій в наданні дозволу на підключення до електричних мереж житлового будинку та зобов`язання не чинити перешкоди у приєднанні до електричних мереж , -

ВСТАНОВИВ:

Зміст позовних вимог, виклад позицій сторін по справі, процесуальні дії у справі.

06.07.2020 року ОСОБА_2 (надалі за текстом - Позивач) особі представника - адвоката Ісаєвої Наталії Сергіївни звернувся до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Відродження 1 (надалі за текстом - Відповідач), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Публічне акціонерне товариство Запоріжжяобленерго , про визнання незаконними та протиправними дій в наданні дозволу на підключення до електричних мереж житлового будинку та зобов`язання не чинити перешкоди у приєднанні до електричних мереж. Позов обґрунтовано наступним.

22 травня 2019 року ОСОБА_2 придбав на прилюдних торгах нежитлове приміщення №55 підвального поверху літ. А-5, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною прощею 108,9 кв.м.

Оскільки у вказаному приміщені відсутнє підключення до електроенергії, після купівлі вказаного об`єкту нерухомості позивач звернувся із відповідною заявою до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Відродження 1 з проханням надання дозволу на приєднання нежитлового приміщення, що належить позивачу до електромереж багатоквартирного будинку ОСББ Відродження 1 .

17 січня 2020 року рішенням загальних зборів ОСББ Відродження 1 було відмовлено у приєднанні до електромереж багатоквартирного будинку ОСББ Відродження 1 , що знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, Незалежної України, буд. 78, про що свідчить витяг з протоколу № 14 загальних зборів ОСББ Відродження 1 . Вказане рішення було надано позивачу тільки у кінці лютого 2020 року.

Із вказаним рішенням загальних зборів ОСББ Відродження 1 позивач не погоджується, оскільки воно порушує його права, як співвласника багатоквартирного будинку на належне користування його власністю.

Посилаючись на вказані обставини, позивач просив визнати незаконними дії відповідача в частині відмови в наданні дозволу на підключення до електричних мереж житлового будинку нежитлового приміщення та зобов`язати ОСББ не чинити перешкоди у приєднання, у відповідності до вимог діючого законодавства, нежитлового приміщення до електричної мережі будинку шляхом підключення від головної будинкової розподільчої шафи до вузла обліку.

07.07.2020 року Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя постановлено ухвалу про відкриття провадження у даній справі та призначено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (том 1 а.с.31).

08.09.2020 року надійшов до суду відзив на позовну заяву, у якій відповідач просить відмовити у задоволенні позову (том 1 а.с. 64-70). В обґрунтування відзиву зазначено, що позивачу при купівлі-продажу нежитлового приміщення №55 підвального поверху літ. А-5, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , на торгах з характеристик лоту було відомо про незадовільний технічний стан об`єкта.

Представник Позивача вказує, що ОСОБА_2 , після придбання приміщення звернувся до Відповідача із заявою про надання дозволу про приєднання нежитлового приміщення №55 підвального поверху літ. А-5 до електромереж Відповідача.

На вказану пропозицію позивача представник відповідача запропонувала надати технічні умови такого приєднання та проект реконструкції приміщення, оскільки навіть нове підключення приміщення до електромереж це реконструкція або технічне переоснащення.

Позивач відмовився надати Відповідачу проект реконструкції та технічні умови такого підключення до електромереж будинку.

Будинок АДРЕСА_1 , введений в експлуатацію ще у радянські часи, із встановленою електропотужністю, що відповідала тому часу, а тому у проектах з електрообладнання має бути передбачені такі рішення і устаткування, які забезпечують раціональне економне використання електроенергії в приміщенні з врахуванням електропотужності в будинку. Приєднання електроустановок Позивача до електричних мереж будинку полягає у створенні технічної можливості для фізичного підключення цих електроустановок до електричних мереж та безпечної подачі напруги. Приєднання електроустановок може включати в себе як будівництво нових електричних мереж, так і реконструкцію чи технічне переоснащення існуючих електричних мереж, необхідних для електрозабезпечення об`єктів замовника Позивача.

Представник відповідача пояснила, що погодити Позивачу приєднання його електроустановок до власних технологічних електричних мереж будинку можна у рахунок зменшення дозволеної потужності або в межах резерву потужності існуючих трансформаторів та пропускної спроможності електричних мереж будинку у відповідний період доби. Тільки після обговорення між співвласниками будинку, перевірки технічної можливості такого приєднання, ОСББ може видати погодження на підключення. У разі, якщо приєднання зазначеного нежитлового приміщення призведе до збільшення навантаження житлового будинку в цілому (з урахуванням приєднаного додаткового навантаження зазначеного нежитлового приміщення), ОСББ необхідно звернутися до електропередавальної організації щодо отримання технічних умов на збільшення дозволеної потужності за Договором про постачання електричної енергії. У даному випадку, відбувається приєднання яке не є стандартним. Для такого нестандартного підключення потрібна нова технічна або проектна документація де зазначена розрахункова потужність для збільшення величини договірної потужності, необхідно укладати новий договір про приєднання до електричних мереж, нові технічні умови. Всі послуги на нестандартне приєднання до електричних мереж є платними, ОСББ є неприбутковою організацією, тому отримання нових технічних умов на збільшення дозволеної потужності за договором про постачання електричної енергії для позивача суперечить статуту, бюджету ОСББ та Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Унаслідок того, що позивач відмовився надати необхідні дозвільні документи, загальні збори співвласників ОСББ Відродження 1 17.01.2020 року у межах своєї компетенції відмовили позивачу в наданні дозволу на підключення до електромереж будинку.

У відповіді на відзив, який надійшов на адресу суду 16.09.2020 року (том 1 а.с 76-79), представник позивача зазначає про те, що представник відповідача посилається у відзиві на лот приміщення при процедурі купівлі через прилюдні торги. Представник позивача вважає таке посилання не доцільним, оскільки це не є предметом спору та посилання, на те, що позивачу було відомо про незадовільний стан об`єкта є недоречними та не стосується справи по суті.

Відповідачем не було обґрунтовано відмову на підключення до електричних мереж, оскільки у витязі протоколу, який був наданий відповідачу у справі за результатами розгляду вказаного питання на загальних зборів, відсутні обґрунтування такої відмови.

Крім того, для підготовки технічних умов та проектної документації позивачу у справі було необхідне звернення до відповідача за відповідним погодженням на підключення та отримання необхідної документації, оскільки саме від неї залежить безпосереднє підключення та визначення загальної потужності будівлі (технічні умови, отримані на будівлю, або інші документи про уведення в експлуатацію електроустановок будівлі). На звернення позивача до відповідача, йому було надано відповідь, що без рішення загальних зборів ніякої інформації, документації йому надано не буде. Якщо попередньо рішення загальних зборів погодиться з таким підключенням то позивачу будуть надані документи для підготовки необхідної документації для звернення до ПАТ Запоріжжяобленерго .

Після того як позивачу було відмовлено рішенням загальних зборів від 17.01.2020, він самостійно подав заяву про приєднання електроустановки певної потужності до ПАТ Запоріжжяобленерго , однак йому було відмовлено, оскільки відсутнє погодження відповідача по справі. А отже відсутня можливість й підготовки технічних умов для підключення у зв`язку із відсутністю первинної документації від ОСББ.

30.09.2020 року до суду надійшли заперечення відповідача (том 1 а.с. 82-84), у яких представник зазначає, що позивач звертався до відповідача з проханням про підключення до електромереж будинку, але не зазначив за чий рахунок буде відбуватися таке підключення, не визначився з цільовим призначенням приміщення та режимом його роботи. За відсутності зазначеної інформації позивач отримав відмову на підключення.

Ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 02.10.2020 року призначено розгляд зазначеної справи у порядку спрощеного позовного провадження із повідомленням учасників справи (том 1 а.с. 89).

Ухвалою суду від 11.02.2021 року відмовлено у прийнятті до розгляду заяви про збільшення позовних вимог у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 , в особі представника - адвоката Ісаєвої Наталії Сергіївни, до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Відродження 1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Публічне акціонерне товариство Запоріжжяобленерго , про визнання незаконними та протиправними дій в наданні дозволу на підключення до електричних мереж житлового будинку та зобов`язання не чинити перешкоди у приєднанні до електричних мереж (том 1 а.с. 231-231).

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала, просила їх задовольнити.

Представники відповідача у судовому засіданні проти задоволення позову заперечували з підстав, зазначених у відзиві на позовну заяву та інших заявах по суті справи.

Від представника ПАТ Запоріжжяобленерго Глазунова В.С. надійшла письмова заява про розгляд справи за відсутності представника третьої особи.

Заслухавши думку учасників судового засідання, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, застосувавши до спірних правовідносин відповідні норми матеріального та процесуального права, суд дійшов до наступних висновків.

Згідно зі ст. 3 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненнями фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Фактичні обставини, встановлені судом.

ОСОБА_2 придбав у власність на прилюдних торгах та став власником нежитлового приміщення №55 підвального поверху літ. А-5 за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтвом від 11 червня 2019 року № 3316, яке видано приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Чепковою О.В. (том 1 а.с. 28) та витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 13.06.2019 №170309871 (том 1 а.с.27).

Зазначене нежитлове приміщення не підключено до електричної мережі.

Вказана обставина визнана відповідачем, а тому в силу ч. 1 ст. 81 ЦПК України не підлягає доказуванню.

ОСОБА_2 звертався до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Відродження 1 , як балансоутримувача будинку за адресою: АДРЕСА_1 , з питання надання дозволу на приєднання до електричних мереж ОСББ Відродження - 1 .

Згідно протоколу №14 зборів співвласників ОСББ Відродження - 1 від 17.01.2020 року, до порядку денного було включено вирішення питання стосовно окремого входу для підвального приміщення, розташованого в 3-му під`їзді будинку А-55 і надання власнику приміщення ОСОБА_2 дозволу на приєднання приміщення до електричних мереж багатоквартирного будинку ОСББ Відродження - 1 .

За результатами розгляду даного питання порядку денного, загальними зборами ОСББ ухвалено рішення, згідно якого відмовлено власнику підвального приміщення в його проханні до ОСББ Відродження 1 стосовно окремого входу та приєднання до електромереж багатоквартирного будинку ОСББ Відродження 1 (м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, буд №78 (том 1 а.с. 17).

ОСОБА_2 звертався до ПАТ Зпапоріжжяобленерго із заявою від 04.06.2020 року та від 05.06.2020 року про приєднання електроустановок певної потужності (типова форма) (том 1 а.с. 11, 12 відповідно).

Відповідно до відповіді від 12.06.2020 року за вих.№416/07, ПАТ Запоріжжяобленерго повідомило, що готово розглянути питання збільшення потужності будівлі АДРЕСА_1 (для вищевказаного вбудованого нежитлового приміщення) у разі звернення із відповідною заявою та пакетом документів власника будівлі (організації, на балансі якої знаходиться будівля).

Позивач зазначає, що рішення ОСББ про відмову у наданні дозволу на підключення до електричних мереж житлового будинку порушує його право власності та права, як співвласника багатоквартирного будинку, на експлуатацію електричних мереж нарівні із іншими співвласниками, що і стало підставою для звернення до суду з позовом.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Відповідно ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦК України, власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Згідно ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно із ч. 1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Правові, організаційні та економічні відносини, пов`язані з реалізацією прав та виконанням обов`язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління регулює Закон України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку .

Згідно зі статтями 4, 5 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку, спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників.

Статтею 9 Закону визначено, що управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками; за рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об`єднань співвласників багатоквартирного будинку).

Відповідно до статті 1 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

В статті 18 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку зазначено, що до зобов`язань ОСББ входить, серед іншого, забезпечення дотримання інтересів усіх співвласників при встановленні умов і порядку володіння, користування і розпорядження спільною власністю, розподілі між співвласниками витрат на експлуатацію та ремонт спільного майни.

Частиною 4 ст. 22 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку визначено, що газо- та електропостачання квартир та нежитлових приміщень здійснюється на підставі договорів між їх власниками і газо- та електропостачальними організаціями відповідно до вимог законодавства.

Відповідно до ч. 2 ст. 382 Цивільного кодексу України, усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку.

Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Вищенаведене свідчить про те, що дії ОСББ Відродження -1 про відмову позивачу, як співвласнику багатоквартирного будинку, у наданні дозволу на підключення до електричних мереж житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , суперечать вимогам діючого законодавства.

Твердження представників відповідача про те, що до компетенції загальних зборів належить визначення обмежень на користування спільним майном, що здійснення співвласником своїх прав не може порушувати права інших власників, а також про те, що позивач не надав витребувану інформацію, що стало однією із підстав для прийняття рішення загальними зборами про відмову у погодженні приєднання до електричних мереж будинку, та інших тверджень у відзиві та заявах по суті, то суд зазначає, що зважаючи на обсяг повноважень та обов`язки ОСББ Відродження-1 , діюче законодавство не наділяє відповідача повноваженнями діяти у способи, що перешкоджають власникові нежитлового приміщення у належному користуванні його власністю, зокрема не надавати дозволу на підключення до електричних мереж житлового будинку, співвласником якого він є.

Виходячи з вимог чинного законодавства, об`єднання співвласників багатоквартирного будинку не наділене повноваженнями щодо надання привілеїв одним співвласникам перед іншими та/або поставлення одних співвласників у дискримінаційне становище порівняно з іншими.

Враховуючи викладене, суд доходить до висновку, що позовні вимоги в частині визнання незаконними дій Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Відродження 1 у частині прийняття рішення про відмову ОСОБА_2 у наданні дозволу на підключення до електричних мереж житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , нежитлового приміщення № 55, розташованому у будинку АДРЕСА_1 , оформленого протоколом загальних зборів співвласників Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Відродження 1 від 17 січня 2020 року № 14, підлягають задоволенню.

Разом із тим, суд вважає, що позовні вимоги про зобов`язання відповідача не чинити перешкоди у приєднанні нежитлового приміщення до електричної мережі будинку за адресою: АДРЕСА_1 , шляхом підключення від головної будинкової розподільчої шафи до вузла обліку, є передчасними та не можуть бути задоволені, виходячи з таких підстав.

Згідно зі статтею 4 Закону України Про ринок електричної енергії учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах. Для забезпечення функціонування ринку електричної енергії укладаються різні види договорів, зокрема, законом наведено перелік з 19-ти видів договорів, такий перелік не є виключним, у тому числі про приєднання до системи розподілу; про постачання електричної енергії споживачу.

Система розподілу електричної енергії - система ліній, допоміжного обладнання, обладнання для трансформації та перемикань, що використовується для розподілу електроенергії; постачання електричної енергії - продаж, включаючи перепродаж, електричної енергії; оператор системи розподілу - юридична особа, відповідальна за безпечну, надійну та ефективну експлуатацію, технічне обслуговування та розвиток системи розподілу і забезпечення довгострокової спроможності системи розподілу щодо задоволення обґрунтованого попиту на розподіл електричної енергії з урахуванням вимог щодо охорони навколишнього природного середовища та забезпечення енергоефективності.

Вимоги та правила, які регулюють взаємовідносини оператора систем розподілу (ОСР), Користувачів системи розподілу (Користувачі) та замовників послуги з приєднання щодо оперативного та технологічного управління системою розподілу, її розвитку та експлуатації, забезпечення доступу та приєднання електроустановок визначені Кодексом систем розподілу затвердженого Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310 (далі - Кодекс).

Відносини, які виникають під час приєднання новозбудованих, реконструйованих чи технічно переоснащених електроустановок замовників до електричних мереж та під час зміни технічних параметрів електроустановок замовників, регулюються розділом IV Кодексу.

Відповідно до положень пункту 4.1.2 глави 4.1 розділу IV Кодексу, послуга з нестандартного приєднання надається на підставі договору про нестандартне приєднання до електричних мереж системи розподілу "під ключ"/з проектуванням лінійної частини приєднання замовником, що укладається за типовою формою, наведеною в додатку 2 до Кодексу (далі - договір про нестандартне приєднання).

Відповідно до вимог пункту 4.1.11 глави 4.1 розділу IV Кодексу суб`єкт господарювання має право за зверненням замовника погодити приєднання електроустановок замовника до власних електричних мереж у таких випадках:

- у рахунок зменшення договірної потужності за договором про надання послуг з розподілу електричної енергії на напрузі приєднання власних струмоприймачів суб`єкта господарювання;

- у межах договірної потужності цього суб`єкта за договором про надання послуг з розподілу електричної енергії у відповідний період доби;

- без зменшення договірної потужності цього суб`єкта за договором про надання послуг з розподілу електричної енергії у разі підключення електроустановок, призначених для виробництва електричної енергії генеруючою одиницею типу А, у межах договірної потужності цього суб`єкта.

З метою погодження приєднання об`єкта (електроустановок) замовника до електричних мереж суб`єкта господарювання замовник звертається до цього суб`єкта із заявою про приєднання електроустановки певної потужності за типовою формою, наведеною в додатку 3 по цього Кодексу (далі - заява про приєднання). До заяви про приєднання додаються документи відповідно до переліку, встановленого пунктом 4.4.2 глави 4.4 цього розділу.

У разі згоди на приєднання об`єкта (електроустановок) замовника до власних електричних мереж суб`єкт господарювання протягом 5 робочих днів з дня отримання заяви повідомляє замовника про свою згоду листом та надає відповідні технічні вимоги та/або вихідні дані.

Замовник згідно з вимогами глави 4.4 цього розділу звертається до ОСР, до електричних мереж системи розподілу якого приєднані електроустановки суб`єкта господарювання, щодо видачі проекту договору про нестандартне приєднання і технічних умов та надає ОСР відповідні технічні вимоги та/або вихідні дані, отримані від суб`єкта господарювання.

ОСР протягом 10 робочих днів з дня отримання відповідного звернення видає замовнику проект договору про нестандартне приєднання, технічні умови та відповідні технічні вимоги суб`єкту господарювання щодо організації комерційного обліку електричної енергії та забезпечення контролю дотримання суб`єктом господарювання величини дозволеної до використання потужності.

Замовник має право письмово звернутися до органу виконавчої влади, що реалізує державну політику нагляду (контролю) в галузі електроенергетики, для отримання висновку щодо технічної обґрунтованості вимог технічних умов.

При виконанні такого приєднання мають виконуватися такі умови:

1) електроустановки замовника, що приєднуються, не можуть погіршувати якість електропостачання існуючих Користувачів, приєднаних у цьому енерговузлі;

2) схема приєднання електроустановки до електричних мереж не може виконувати функції транзитної установки для живлення інших Користувачів;

3) має бути забезпечений окремий комерційній облік електричної енергії, відпущеної, виробленої, включаючи витрати на власні потреби, електроустановками замовника (електроустановки власних потреб приєднуються за рахунок договірної потужності суб`єкта господарювання), відповідно до вимог Кодексу комерційного обліку від 14.03.2018 №311;

4) суб`єкт господарювання та замовник після реалізації проекту мають забезпечити виконання доведених завдань (виданих диспетчерських команд) щодо примусового розвантаження, АЧР тощо;

5) електроустановки з виробництва електричної енергії замовника мають відповідати вимогам щодо генеруючих одиниць типу А (регулювання напруги, реактивної потужності, моніторингу показників)

6) замовник мас погодити проектну документацію в частині виконання технічних вимог:

із суб`єктом господарювання на відповідність технічним вимогам та/або вихідним даним;

із ОСР на відповідність технічним умовам.

Суб`єкт господарювання має погодити з ОСР проектну документацію в частині виконання технічних умов ОСР щодо організації комерційного обліку електричної енергії та забезпечення контролю дотримання суб`єктом господарювання величини дозволеної до використання потужності;

7) суб`єкт господарювання разом із замовником забезпечує виконання погоджених ОСР проектних рішень, а також повідомляє ОСР про завершення будівництва та підключення об`єкта (електроустановок) замовника.

У разі приєднання електроустановок замовника до електричних мереж суб`єкта господарювання, який не є ОСР, плата за приєднання до таких електричних мереж ОСР не нараховується.

Крім того, положеннями пункту 4.1.40 глави 4.1 розділу IV Кодексу встановлено, що послуга з приєднання електроустановок квартир або вбудованих приміщень, які є частиною внутрішнього об`єкта будівлі, здійснюється шляхом замовлення в ОСР послуги з приєднання будинку/будівлі в цілому згідно з порядком, визначеним цим Кодексом, із подальшою передачею замовленої потужності на електроустановку замовника, що є частиною об`єкта архітектури. Функції замовника такого приєднання можуть бути покладені власником (управителем) будинку на будь-яку особу шляхом оформлення представництва у порядку, встановленому законодавством, на укладення договору про приєднання до електричних мереж (зміну технічних параметрів) будинку в цілому.

Приєднання нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, які не належать до житлового фонду і є самостійними об`єктами нерухомого майна, мають окремий вхід ззовні та відокремлені від іншого об`єкта споруди (будівлі) стінами та перекриттями, що підтверджується технічним паспортом таких приміщень, наданим додатково до заяви про приєднання, може здійснюватись в порядку, визначеному главами 4.3, 4.4 та 4.6 розділу IV Кодексу, на підставі договору про нестандартне приєднання з проектуванням замовником лінійної частини приєднання.

На підставі викладеного, приєднання нежитлового приміщення до електричної мережі можливо після дотримання вищезазначеної процедури, а саме за наявності договору про нестандартне приєднання, технічних умов та іншого.

За таких встановлених обставин, вимога позивача про зобов`язання відповідача не чинити перешкоди у приєднанні нежитлового приміщення до електричної мережі будинку за адресою: АДРЕСА_1 , шляхом підключення від головної будинкової розподільчої шафи до вузла обліку, є передчасною, оскільки процедура приєднання до електричних мереж не дотримана позивачем, окрім того, технічні вимоги такого підключення (підключення нежитлового приміщення від головної будинкової розподільчої шафи до вузла обліку) не погодженні Оператором системи розподілу.

Щодо розподілу судових витрат.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Звертаючись до суду з позовом, позивач сплатив судовий збір у розмірі 840 грн. 80 коп., виходячи із розміру судового збору, встановленого для позовних вимог немайнового характеру.

Разом із тим, при вирішенні питання про відкриття провадження у справі, судом не враховано, що фактично позивач заявив дві вимоги немайнового характеру, а відтак повинен був сплатити судовий збір у розмірі 1 681 грн. 60 коп.

З огляду на викладені обставини, а також враховуючи те, що судом задоволено частково позовні вимоги ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне стягнути із відповідача на користь позивача судовий збір у сумі 840 грн. 80 коп., сплачений позивачем при зверненні до суду із позовними вимогами, а недоплачену суму судового збору у розмірі 840 грн. 80 коп., суд вважає за необхідне стягнути із позивача на користь держави.

Керуючись ст. ст. 2-5, 10-12, 13, 81, 141, 263-265, 274- 279 ЦПК України , суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_2 в особі представника - адвоката Ісаєвої Наталії Сергіївни - задовольнити частково.

Визнати незаконними дії Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Відродження 1 (код ЄДРПОУ 37494180, місце знаходження: м. Запоріжжя, вул. Незалежної України буд. 78 кв. 14, 69035) в частині прийняття рішення про відмову ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ) у наданні дозволу на підключення до електричних мереж житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , нежитлового приміщення № 55, розташованому у будинку АДРЕСА_1 , оформленого протоколом загальних зборів співвласників Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Відродження 1 від 17 січня 2020 року № 14.

В іншій частині позовні вимоги залишити без задоволення.

Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Відродження 1 (код ЄДРПОУ 37494180, місце знаходження: м. Запоріжжя, вул. Незалежної України буд. 78 кв. 14, 69035) на користь ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ) судові витрати у вигляді судового збору у сумі 840 (вісімсот сорок) гривень 80 (вісімдесят) копійок.

Стягнути з ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ) на користь держави судові витрати у вигляді судового збору у сумі 840 (вісімсот сорок) гривень 80 (вісімдесят) копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення до Запорізького апеляційного суду через Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Вступна та резолютивна частини рішення виготовлені у нарадчій кімнаті та проголошені у судовому засіданні 29 березня 2021 року.

Повне рішення складено 05 квітня 2021 року.

Суддя: К.В. Гашук

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення29.03.2021
Оприлюднено08.04.2021
Номер документу96067674
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —335/5564/20

Постанова від 10.08.2021

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Постанова від 10.08.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 22.07.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Постанова від 13.07.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Постанова від 13.07.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 26.04.2021

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Рішення від 29.03.2021

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Рішення від 29.03.2021

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні