Рішення
від 07.04.2021 по справі 408/8119/19-ц
БІЛОВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №408/8119/19-ц

Провадження №2/408/569/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 квітня 2021 року Біловодський районний суд Луганської області,

в складі: головуючого-судді: Булгакової Г.В.

при секретарі: Ришковій Г.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Біловодська, Луганської області,

цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Станично-Луганської селищної ради Станично-Луганського району Луганської області, Станично-Луганської державної нотаріальної контори, третя особа: Акціонерне товариство Державний ощадний банк України в особі Територіального відокремленого відділення №10012/01 філії - Луганського обласного управління акціонерного товариства Державний ощадний банк України про визнання права власності на будинок в порядку спадкування за законом , -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до Біловодського районного суду Луганської області з позовом до відповідачів Станично-Луганської селищної ради Станично-Луганського району Луганської області та Станично-Луганської державної нотаріальної контори, третя особа: Акціонерне товариство Державний ощадний банк України про визнання права власності на будинок в порядку спадкування за законом, посилаючись на наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина у вигляді житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

03 жовтня 2019 року позивач звернулась до державного нотаріуса Станично-Луганської державної нотаріальної контори і заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на спірний житловий будинок, проте нотаріусом було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, оскільки на вказаний житловий будинок накладено обтяження у вигляді заборони відчуження нерухомого майна.

Вказує, що дійсно, батько позивача - ОСОБА_3 , колись брав у Станично-Луганській філії Ощадбанку займ, який був погашений, але позивачу не відомо, з яких причин заборона не була знята.

А тому позивач вимушена звернутися до суду з наявним позовом, в якому просить суд скасувати заборону відчуження житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , та визнати за нею право власності на цей будинок, в порядку спадкування за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 ..

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, просила суд розглянути справу за її відсутності.

Представник відповідача Станично-Луганської селещної ради Станично-Луганського району Луганської області в судове засідання не з`явився, надавши заяву про розгляд справи за його відсутності, заперечень не має.

Представник відповідача Станично-Луганської державної нотаріальної контори в судове засідання не з`явився, надавши заяву про розгляд справи за його відсутності, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Представник третьої особи Акціонерного товариства Державний ощадний банк України в особі Територіального відокремленого відділення №10012/01 філії - Луганського обласного управління акціонерного товариства Державний ощадний банк України в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Позивач ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 15 квітня 1961 року Станично-Луганським райбюро ЗАГС Луганської області.

ІНФОРМАЦІЯ_2 її батько помер, про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 11 травня 1999 року Станично-Луганським відділом реєстрації актів громадянського стану.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 08 жовтня 2018 року Станично-Луганським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області Луганської області.

Після смерті матері позивача відкрилась спадщина, яка складається, зокрема із житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , про що свідчать копії свідоцтва про право власності, виданого на Ѕ частку будинку 24 лютого 1984 року Станично-Луганською державною нотаріальною конторою, зареєстровано в реєстрі за № 522, та свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданого на іншу Ѕ частку будинку 05 серпня 2000 року Станично-Луганською державною нотаріальною конторою, зареєстровано в реєстрі за № 1700.

Відповідно до довідки-характеристики на об`єкт нерухомого майна, виданої 05 квітня 2019 року комунальним підприємством «Станично-Луганське районне бюро технічної інвентаризації» , за вказаною адресою самовільно зведених або перепланованих приміщень немає, земля приватизована.

Згідно довідки, виданої Станично-Луганською селищною радою Станично-Луганського району Луганської області 19 березня 2019 року № 1068, померла ОСОБА_2 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті та на протязі 6 місяців після її смерті, за цією адресою також була зареєстрована її донька - позивач ОСОБА_1 ..

23 жовтня 2019 року позивач звернулась до державного нотаріуса Станично-Луганської державної нотаріальної контори Кондратьєва В.М. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , та на земельну ділянку, з цільовим призначенням - для будівництва та обслуговування житлового будинку, за цією ж адресою. На земельну ділянку їй було видано свідоцтво про право на спадщину за законом, а у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок було відмовлено, у зв`язку з наявністю обтяження щодо відчуження цього нерухомого майна, що підтверджується копією матеріалів спадкової справи, наданими державним нотаріусом Станично-Луганської державної нотаріальної контори Кондратьєвим В.М.

Згідно інформації, яку містить Єдиний реєстр заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, на спірний житловий будинок накладено обтяження:

Тип обтяження: заборона (архівний запис)

Реєстраційний номер обтяження: 2726355, дата реєстрації 22.12.2005 11:26:26

Реєстратор: Станично-Луганська державна нотаріальна контора, 93600, Луганська обл., Станично-Луганський р. смт. Станиця Луганська, вул, Москви Донбас, 34, (06472) 2-16-99

Підстава обтяження: повідомлення, б/н, Станично-Луганський ощадний банк

Додаткові дані Архівний номер: 2205847LUGANSK14, Архівна дата: 18.07.2000,

Дата виникнення 12.02.1997, № реєстра: 9, внутр. № C7015A3328F1572B6E2D

Об`єкт обтяження: будинок

Адреса нерухомого майна: АДРЕСА_1 а

Опис: состав: ціле, состояние: добудоване, статус: жиле

Власник:

ПІБ українською мовою: ОСОБА_3 , ПІБ російською мовою: ОСОБА_4 , Причина відсутності коду: архівний запис

Листом філії - Луганського обласного управління акціонерного товариства Державний ощадний банк України від 20 листопада 2020 року №110.11-24/292 підтверджується, що на ім`я ОСОБА_3 заборгованість відсутня, а житловий будинок, за адресою: АДРЕСА_1 , забезпеченням за жодним кредитом в банку не виступає.

Таким чином в судовому засіданні встановлено, що спадкоємцем майна ОСОБА_2 є її донька ОСОБА_1 , саме вона звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті матері, але у неї відсутні умови для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину за законом на вказаний житловий будинок, у зв`язку з наявним обтяженням.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 2 ст. 41 Конституції України право приватної власності набувається в порядку, визначеному Законом.

Статтею 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом - ст.1217 ЦК України.

Згідно зі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Пунктом 23 Постанови Пленуму ВСУ Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 № 7 передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ зазначає у постановах від 25 грудня 2013 року по справі 6-35295св13 та 28 травня 2014 року по справі 6-10784св14 в судовому порядку право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України) та є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, в тому числі й у випадку визначення судом за позовом спадкоємця додаткового строку для прийняття спадщини.

Отже, оскільки судом встановлено, що на ім`я батька позивача ОСОБА_3 заборгованість перед банком відсутня, а житловий будинок, за адресою: АДРЕСА_1 , забезпеченням за жодним кредитом в банку не виступає, але позивачу нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок, оскільки на нього накладено обтяження, тобто встановлена відсутність умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про спадщину, суд вважає, що є законні підстави для скасування заборони відчуження нерухомого майна, а саме житлового будинку, та визнання за позивачем в порядку спадкування права власності на цей будинок.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 258-265ЦПК України , суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , до Станично-Луганської селищної ради Станично-Луганського району Луганської області, код за ЄДРПОУ 04335766, адреса місцезнаходження: 93600, Луганська область, смт. Станиця Луганська, вул. Центральна, буд. 52, Станично-Луганської державної нотаріальної контори, код за ЄДРПОУ 05382220 , адреса місцезнаходження: 93600, Луганська область, смт. Станиця Луганська, вул. Москва-Донбас, буд. 34, третя особа: Акціонерне товариство Державний ощадний банк України в особі Територіального відокремленого відділення №10012/01 філії - Луганського обласного управління акціонерного товариства Державний ощадний банк України , адреса місцезнаходження: 93600, Луганська область, смт. Станиця Луганська вул. Центральна, буд. 31, про визнання права власності на будинок в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Скасувати заборону відчуження нерухомого майна, а саме житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстровану в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна:

Реєстраційний номер обтяження: 2726355, дата реєстрації 22.12.2005 11:26:26

Стан:

Реєстрація обтяження

Реєстратор: Станично-Луганська державна нотаріальна контора, 93600, Луганська обл., Станично-Луганський р. смт. Станиця Луганська, вул, Москви Донбас, 34, (06472) 2-16-99

Підстава обтяження: повідомлення, б/н, Станично-Луганський ощадний банк

Додаткові дані Архівний номер: 2205847LUGANSK14, Архівна дата: 18.07.2000,

Дата виникнення 12.02.1997, № реєстра: 9, внутр. № C7015A3328F1572B6E2D

Об`єкт обтяження:

Тип майна: будинок

Адреса нерухомого майна: АДРЕСА_1 а

Опис: состав: ціле, состояние: добудоване, статус: жиле

Власник:

ПІБ українською мовою: ОСОБА_3 , ПІБ російською мовою: ОСОБА_4 , Причина відсутності коду: архівний запис

та вилучити запис з в Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з господарськими спорудами та будівлями, в порядку спадкування за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Луганського апеляційного суду безпосередньо або через Біловодський районний суд Луганської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Г. В. Булгакова

Дата ухвалення рішення07.04.2021
Оприлюднено09.04.2021
Номер документу96116205
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на будинок в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —408/8119/19-ц

Рішення від 07.04.2021

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

Ухвала від 24.02.2021

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

Ухвала від 13.03.2020

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Кускова Т. В.

Ухвала від 31.01.2020

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Кускова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні