Ухвала
від 01.04.2021 по справі 465/2246/21
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/2246/21

1-кс/465/796/21

У Х В А Л А

Іменем України

01.04.2021 року м. Львів

Слідчий суддя Франківського районного суду м.Львова ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Львів клопотання слідчого СВ Відділу поліції №3 ЛРУП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Франківської окружної прокуратури м.Львова Львівської області ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019140000000055 внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань03.04.2019року,за ознакамикримінального правопорушенняпередбаченого ч.3ст.191 КК України, -

встановив:

30 березня 2021 року до Франківського районного суду м.Львова надійшло клопотання слідчого СВ Відділу поліції №3 ЛРУП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Франківської окружної прокуратури м.Львова Львівської області ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019140000000055 внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань03.04.2019року,за ознакамикримінального правопорушенняпередбаченого ч.3ст.191 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що в ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні та згідно зібраних матеріалів отримано інформацію щодо можливого заволодіння коштами державних та комунальних підприємств, які зареєстровані та здійснюють свою господарську діяльність на території Львівської області, під час постачання продуктів харчування для потреб закладів освіти та охорони здоров`я м. Львова, за результатами проведення тендерних процедур впродовж 2018-2019 року, постачальником яких були ФОП « ОСОБА_5 » ІПН НОМЕР_1 та ФОП « ОСОБА_6 » ІПН НОМЕР_2 .

Згідно із отриманими матеріалами з УСБУ у Львівській області отримано інформацію про те, що вказані суб`єкти господарювання (фізичні особи підприємці), які не мають виробничих активів та оборотних коштів, необхідних для здійснення закупівлі, зберігання та поставки товарів, за попередньою домовленістю з службовими особами комунальних закладів Львівської обласної ради, укладають з ними договори щодо постачання продуктів харчування за штучно завищеною вартістю та об`ємами, підписують недостовірні акти приймання-передачі та платіжні документи щодо перерахування бюджетних коштів, частина яких можливо переводиться в готівку та в подальшому розподіляється між усіма учасниками злочинної схеми.

За наявними даними, ФОП « ОСОБА_5 » та ФОП « ОСОБА_6 » неодноразово одночасно брали участь у тих самих державних закупівлях на постачання продуктів харчування за бюджетні кошти з великою різницею у ціновій пропозиції, про яку вони ймовірно заздалегідь домовляються між собою. В ході розкриття тендерних пропозицій, переможець тендеру під виглядом будь-яких причин відмовлявся від підписання договору, відповідно договір укладається з наступним учасником, тендерна пропозиція якого суттєво завищена в порівнянні з попереднім.

Вказані обставини свідчать про створення формальної видимості проведених тендерних закупівель, що призводить до отримання надприбутків, шляхом безпідставного перерахування бюджетних коштів для їх подальшого привласнення спільно з замовниками тендеру. Поряд з цим, до вказаних протиправних механізмів можуть бути причетні службові особи КЗ Львівської обласної ради «Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр» (ЄДРПОУ 01996792, м. Львів, вул. Я.Гашека, 2А), КЗ Львівської обласної ради «Державний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Героїв Крут» (ЄДРПОУ 25556649, м. Львів, вул. Пасічна, 68), КЗ Львівської обласної ради «Львівське училище фізичної культури» (ЄДРПОУ 02136962, м. Львів, вул. Кн. Ольги, 1), КЗ Львівської обласної ради «Львівська загальноосвітня школа-інтернат №1 І-ІІІ ступенів ім. Б.-І. Антонича» (ЄДРПОУ 04545280, м. Львів, вул. Остроградських, 1), які виступали замовниками державних закупівель за бюджетні кошти, учасниками та переможцями яких були вказані суб`єкти господарювання.

Слідчий в суд не з`явилася, подала до суду клопотання в якому просить проводити розгляд у її відсутності.

Згідно з ч.4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється. Виходячи з наведеного фіксування технічними засобами не здійснюється.

Дослідивши клопотання та додані матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Пунктом 1 ч.2 ст.219КПК України передбачено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого злочину.

Частиною 1 ст.294КПК України встановлено, що якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2, 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст.295-1 КПК України, у випадках, передбачених ст.294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Частиною 2 ст.295-1КПК України передбачено, що у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: 1) найменування (номер) кримінального провадження; 2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; 3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; 4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні слідчого відділом Відділу поліції №3 ЛРУП Головного управління Національної поліції України у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019140000000055 від 03.04.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, оскільки суб`єкти господарювання спільно за попередньою змовою зі службовими особами комунальних закладів здійснено привласнення бюджетних коштів, що виділялися на закупівлю продуктів харчування для потреб закладів освіти та охорони здоров`я м.Львова.

Підозра по даному провадженню жодній особі не повідомлена.

Як вбачаєтьсяіз поданогоклопотання,з метоюзабезпечення виконаннязавдань кримінальногопровадження,швидкого,повного танеупередженого досудовогорозслідування,досягнення дієвостіцього кримінальногопровадження,а такождля завершеннядосудового розслідуваннябуло отримановисновки спеціалістівЗахідного офісуДержаудитслужби ізнаданням матеріалівперевірки здосліджуваних питань,що потребуютьспеціальних знань.Від так,в подальшому,в органудосудового розслідуваннявиникла необхідністьпризначити судовуекономічну експертизу,так якнеобхідним єпроведення спеціальногодослідження фахівцямиіз різнихгалузей знань.

Строк досудового розслідування по даному провадженню закінчувався 03 жовтня 2021 року, однак ухвалою слідчого судді Галицього районного суду м.Львова строк досудового розслідування продовжено до 03.04.2021 року, однак з клопотання вбачається, що для всебічного, повного та об`єктивного розслідування у кримінальному провадженні органу досудового розслідування необхідно виконати вказаний вище обсяг процесуальних та слідчих дій, які неможливо здійснити до закінчення строку досудового розслідування, встановленого ч.2 ст.219 КПК України.

Згідно п.3 ч.4 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Слідчий суддя приходить до висновку, що стороною обвинувачення доведено, що на даний час слід провести ряд слідчих та процесуальних дій, що матиме важливе значення для з`ясування всіх обставин кримінального правопорушення та може мати доказове значення у кримінальному провадженні під час судового розгляду, а виконання вказаних дій потребує додаткового часу і вони об`єктивно не могли бути проведені раніше.

Відтак, приходжу до висновку, що клопотанняє обґрунтованим,доведеним тапідлягає задоволенню, астрок дванадцять місяців є достатнім для завершення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, за умови належного планування та організації досудового розслідування.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,-

постановив:

Клопотання слідчого СВ Відділу поліції №3 ЛРУП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 задовольнити.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019140000000055 внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань03.04.2019року,за ознакамикримінального правопорушенняпередбаченого ч.3ст.191 КК України, продовжити до 03 квітня 2022 року.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96121925
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019140000000055 внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань03.04.2019року,за ознакамикримінального правопорушенняпередбаченого ч.3ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —465/2246/21

Ухвала від 04.10.2022

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Гладишева Х. В.

Ухвала від 31.03.2022

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Гладишева Х. В.

Ухвала від 01.04.2021

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Гладишева Х. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні