Ухвала
від 18.02.2021 по справі 911/1853/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"18" лютого 2021 р. Справа№ 911/1853/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Скрипки І.М.

суддів: Тищенко А.І.

Михальської Ю.Б.

при секретарі судового засідання Нагулко А.Л.

за участю представників сторін згідно протоколу судового засідання від 18.02.2021

розглянувши клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Київська обласна енергопостачальна компанія" про залучення до участі у справі Приватного акціонерного товариства ДТЕК Київські регіональні електромережі третьою особою за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Київська обласна енергопостачальна компанія" на рішення Господарського суду Київської області від 18.09.2020

у справі №911/1853/20 (суддя Ейвазова А.Р.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Київська обласна енергопостачальна компанія"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Біо-Оріяна"

про стягнення 25262,01 грн.

В судовому засіданні 18.02.2021 відповідно до ст.ст. 240, 283 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частину ухвали.

ВСТАНОВИВ:

На розгляді Північного апеляційного господарського суду перебуває апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Київська обласна енергопостачальна компанія" на рішення Господарського суду Київської області від 18.09.2020 у справі №911/1853/20, розгляд якої призначено на 18.02.2021.

В апеляційній скарзі позивачем викладено клопотання про залучення до участі у справі Приватного акціонерного товариства ДТЕК Київські регіональні електромережі третьою особою, яке обґрунтовано тим, що рішення суду фактично впливає на права та обов`язки ПрАТ ДТЕК Київські регіональні електромережі , як оператора системи розподілу, в частині передачі інформації учасникам ринку електричної енергії про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії ТОВ "Біо-Оріяна".

Апелянт вважає, що місцевий господарський суд при розгляді даної справи мав би залучити ПрАТ ДТЕК Київські регіональні електромережі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача для всебічного та повного з`ясування обставин справи, а також через впливання рішення на їх права та обов`язки, оскільки оператор системи розподілу та адміністратор комерційного обліку напряму пов`язаний з процесом отримання електричної енергії за відповідним об`єктом точки комерційного обліку, відповідно у випадку зміни власника\балансоутримувача\користувача конкретної точки комерційного обліку, саме адміністратор комерційного обліку - ПрАТ ДТЕК Київські регіональні електромережі мав бути першою ланкою при зміні необхідної документації споживачем.

Представник відповідача заперечував проти задоволення зазначеного клопотання, зазначаючи, що розгляд справи не впливає та не може вплинути на права та обов`язки, не створює інших юридичних наслідків для ПрАТ ДТЕК Київські регіональні електромережі , оскільки останнє не є стороною у спірних правовідносинах.

Відповідно до ч. ч 1-3 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Так, згідно зі статтями 73, 74, 77, 79 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

У даній справі позивач, відповідно до своїх вимог, вимагає від відповідача оплати послуг за договором про постачання електричної енергії №4200017004 від 01.01.2019, а відповідач заперечує щодо наявності вказаних договірних відносин з позивачем та заперечує щодо наявності заборгованості, що виникла на підставі цього договору.

Колегія суддів зазначає, що наведені мотиви у заяві не свідчать, що рішення у даній справі, може вплинути на права або обов`язки ПрАТ ДТЕК Київські регіональні електромережі , а правовідносини у даній справі склалися між ТОВ "Київська обласна енергопостачальна компанія" та ТОВ "Біо-Оріяна".

Виходячи з положень ч. ч. 1-3 ст. 50 ГПК України, враховуючи предмет спору, клопотання представника ПрАТ ДТЕК Київські регіональні електромережі про залучення у справі №911/1853/20 третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 50, 234 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Київська обласна енергопостачальна компанія" про залучення до участі у справі №911/1853/20 третьою особою Приватного акціонерного товариства ДТЕК Київські регіональні електромережі - відмовити.

Повний текст ухвали підписано 12.04.2021 після виходу судді Михальської Ю.Б. з лікарняного.

Головуючий суддя І.М. Скрипка

Судді А.І. Тищенко

Ю.Б. Михальська

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.02.2021
Оприлюднено14.04.2021
Номер документу96205794
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1853/20

Постанова від 29.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 13.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 18.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Постанова від 18.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Постанова від 18.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 01.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 17.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 17.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 30.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 30.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні