Постанова
від 23.06.2009 по справі 13/602
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

12:40

 23.06.2009 р.                                                                                 № 13/602

Окружний адміністративний суд м. Києва у складі судді  Степанюка  А.Г. при секретарі Федоровій О.В., розглянувши матеріали справи

за позовом

Державної податкової інспекції в Деснянському районі м. Києва  

до

третя особа

суб’єкта підприємницької діяльності ОСОБА_1

Деснянська районна у м. Києві державна адміністрація

про

Припинення підприємницької діяльності фізичної особи підприємця

 На підставі ч. 3 ст. 160 КАС України в судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Виготовлення постанови у повному обсязі відкладено, про що повідомлено сторін після проголошення вступної та резолютивної частини постанови в судовому засіданні з урахуванням вимог ч. 4  ст. 167 КАС України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суду з позовом про припинення підприємницької діяльності відповідача відповідно до ст. 46 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” у зв’язку з неподанням протягом року до органів ДПС податкових декларацій , документів фінансової звітності.

Відповідач у судове засідання не з’явився, своїми процесуальними правами не скористався та не забезпечив отримання направленої на його адресу кореспонденції.  

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

Відповідач зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності –фізична особа 02.10.1995 року.

Проведеною позивачем перевіркою встановлено, що відповідач з першого кварталу 1997 року не подає передбачену податковим  законодавством фінансову  звітність  що підтверджується матеріалами справи.     

У зв’язку з цим позивачем подано позов.

Досліджуючи надані докази, наведені міркування, оцінюючи їх в сукупності, судом враховується наступне.

Згідно  ст. 51 Господарського кодексу України від 16.01.03 р. підприємницька діяльність припиняється на підставі рішення суду у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.  Порядок припинення діяльності підприємця встановлюється законом відповідно до вимог цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 59 цього Кодексу припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим Кодексом, - за рішенням суду.

Згідно  п. 1 та 2 ст. 46 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця проводиться крім іншого у разі постановлення судового рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця. При цьому підставою для винесення рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи –підприємця, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Судом враховується, що відповідно до ст.9 Закону України „Про систему оподаткування” від 25.06.1991р. №1251-ХІІ, платники податків і зборів (обов'язкових   платежів) зобов'язані  подавати до державних  податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Згідно п.3 ст. 46 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи –підприємця.

У зв’язку з наявністю документально підтвердженої підстави для припинення підприємницької діяльності, зокрема,  неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону, позовнi вимоги позивача обґрунтовані матеріалами справи, відповідають  чинному  законодавству і  підлягають задоволенню.

При цьому судом   враховується, що   згідно  ст. 124 Конституції України юрисдикція  судів  поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі,  а згідно п. 17  ст. 11 Закону  України “Про державну податкову службу в Україні” органи державної податкової служби  в  установленому  законом порядку мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.  

Керуючись ст.ст. 69, 70, 71, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, адміністративний суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.          Позов Державної податкової інспекції в Деснянському районі м. Києва до суб’єкта підприємницької діяльності ОСОБА_1 про припинення підприємницької діяльності задовольнити.

2.          Припинити підприємницьку діяльність фізичної особи –підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1).

          

          Згідно ст.ст. 185-186 КАС України сторони та інші особи, які беруть участь у справі мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Дані заяви подаються до апеляційного суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАС України Постанова, якщо інше не встановлено КАС України, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова  суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                                       А. Степанюк

Повний текст постанови виготовлено 23.06.09 р.

Дата ухвалення рішення23.06.2009
Оприлюднено14.10.2010
Номер документу9626927
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —13/602

Постанова від 23.06.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Степанюк А.Г.

Постанова від 23.04.2008

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Лакіза В.В.

Рішення від 07.02.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Б.І.

Постанова від 20.12.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М.К.

Ухвала від 20.12.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Б.І.

Ухвала від 10.12.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Б.І.

Ухвала від 13.11.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Б.І.

Рішення від 25.10.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 11.10.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 20.09.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні