Постанова
від 31.10.2007 по справі 3/74
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинн а, 4/6

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

місто Київ

11 год. 55 хв.

31.10.2007 р. № 3/74

За позовом Управлін ня пенсійного фонду України у Дарницькому районі міста К иєва

до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Укрканцторг»

про стягненн я 455, 33 грн.

Суддя Блажівська Н.Є .

Секретар Мельник С. С.

Представники сторін :

від позивача: Вареник М.О . (довіреність №1179/08 від 26 квітн я 2007 року)

від відповідача: не з' явив ся

У судовому засіданні 31 жов тня 2007 року відповідно до пунк ту 3 статті 160 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни проголошено вступну та ре золютивну частину Постанови .

В С Т А Н О В И В

Управління пенсій ного фонду України у Дарниць кому районі міста Києва звер нулось до суду з позовом про с тягнення з Товариства з обме женою відповідальністю «Укр канцторг» (надалі ТОВ «Укрка нцторг», відповідач) 455, 33 грн. за боргованості зі сплати страх ових внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування.

Позовні вимоги мотивован і тим, що за ТОВ «Укрканцторг» обліковується заборгованіс ть по страхових внесках до Пе нсійного фонду України у роз мірі 455, 33 грн.

Оскільки сума страхових вн есків до Пенсійного фонду Ук раїни в розмірі 455, 33 грн. у строк и, встановлені пунктом 6 статт і 20 Закону України «Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування»та Інстру кцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками т а застрахованими особами вне сків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19 грудня 2003 року , відповідачем не сплачена, по зивач просить стягнути її у с удовому порядку.

Відповідач відзиву на позо в не надав, явку своїх предста вників в судове засідання не забезпечив. У зв' язку з нез' явленням представників відп овідача та ненаданням витреб уваних доказів, відповідно д о статті 128 Кодексу адміністра тивного судочинства України справа вирішується на підст аві наявних в ній доказів.

Розглянувши подані Пози вачем документи і матеріали, заслухавши пояснення Позива ча, всебічно і повно з' ясува вши всі фактичні обставини, н а яких ґрунтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить д о наступних висновків:

ТОВ «Укрканцторг»є суб' єктом підприємницької діяль ності, що підтверджується св ідоцтвом про державну реєстр ацію юридичної особи, що вида не Дарницькою районною у м. Ки єві державною адміністраціє ю, відповідно до довідки Голо вного міжрегіонального упра вління статистики у м. Києві № 14354/04 перебуває в єдиному держа вному реєстрі підприємств та організацій України, код 33227761. П ідприємство знаходиться на о бліку в Управлінні Пенсійног о фонду України в Дарницьком у районі міста Києва.

Відповідно до абзацу 1 статт і 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсій не страхування»платниками збору на обов'язкове державн е пенсійне страхування є суб 'єкти підприємницької діяль ності незалежно від форм вл асності, їх об'єднання, бюджет ні, громадські та інші устано ви та організації, об'єднання громадян та інші юридичні ос оби, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використову ють працю найманих працівник ів.

Абзацом 1 статті 14 Закону Укр аїни «Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння»від 9 липня 2003 року № 1058-IV (дал і - Закон № 1058-ІV) встановлено, щ о страхувальниками відповід но до цього Закону є роботода вці: підприємства, установи і організації, створені відпо відно до законодавства Укра їни, незалежно від форми вл асності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політи чні партії (у тому числі філії , представництва, відділенн я та інші відокремлені підро зділи зазначених підприємст в, установ, організацій, об'єд нань громадян, профспілок, п олітичних партій, які мають о кремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застр ахованими особами), фізичні о соби - суб'єкти підприємницьк ої діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізи чних осіб - суб'єктів підприєм ницької діяльності, які обра ли особливий спосіб оподатку вання (фіксований податок, є диний податок, фіксований с ільськогосподарський подат ок, придбали спеціальний т орговий патент), які викори стовують працю фізичних ос іб на умовах трудового дого вору (контракту) або на інших умовах, передбачених законо давством, або за договорами ц ивільно-правового характеру , - для осіб, зазначених у пункт ах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Статтею 1 Закону «Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування»передбачен о, що страхувальники - це робот одавці та інші особи, які відп овідно до цього Закону спла чують страхові внески на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування.

Відповідно до вказаної ста тті страхові внески - це кош ти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'я зкове державне пенсійне ст рахування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування відпов ідно до цього Закону.

Згідно з частиною 1 статті 15 З акону «Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання»платниками страхових внесків до солідарної сист еми є страхувальники, зазнач ені в статті 14 цього Закону, і з астраховані особи, зазначені в частині першій статті 12 цьо го Закону.

Частинами 3 та 4 цієї статті в становлено, що страхувальник и набувають статусу платн иків страхових внесків із дн я їх реєстрації у територіал ьному органі Пенсійного фон ду, а особи, визначені част иною першою статті 12 цього З акону, - з дня набрання чинност і договором про їх доброві льну участь; платникам страх ових внесків у десятиденний термін після їх реєстрації в идається повідомлення про реєстрацію платника страх ових внесків за формою, вста новленою правлінням Пенсійн ого фонду.

Як вбачається з наведених н орм та підтверджується матер іалами справи, відповідач є п латником страхових внесків д о солідарної системи Пенсійн ого фонду України. Станом на 16 серпня 2007 року за відповідаче м обліковується заборговані сть по страхових внесках до П енсійного фонду України у ро змірі 455, 33 грн.

Відповідно до пункту 4.1 стат ті 4 Інструкції розміри страх ових внесків на загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування встановлюютьс я відповідно до Закону Украї ни «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страху вання»за ставкою 32 відсотки с уми фактичних витрат на опла ту праці (грошового забезпе чення) працівників, що включа ють витрати на виплату основ ної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальни х та компенсаційних випла т, у тому числі в натуральн ій формі, які визначаються зг ідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідн о до Закону України "Про оплат у праці".

Частиною 6 статті 19 Закону «П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування»пе редбачено, що страхові внеск и нараховуються незалежно в ід джерел їх фінансування, ф орми, порядку, місця виплати та використання, а також нез алежно від того, чи були за значені суми фактично випл ачені після їх нарахування д о сплати.

Відповідно до частини 6 стат ті 20 Закону «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування»страхувальники з обов'язані сплачувати страх ові внески, нараховані за від повідний базовий звітний пер іод, не пізніше ніж через 20 кал ендарних днів із дня закінче ння цього періоду.

Відповідно до підпункту 5.1.4 І нструкції нараховані за від повідний базовий звітний п еріод страхові внески сплачу ються платниками шляхом пе рерахування безготівкових с ум з їх банківських рахунків не пізніше ніж через 20 кален дарних днів із дня закінченн я цього періоду незалежно ві д виплати заробітної плати (д оходу), на суми яких нарахов уються страхові внески.

У відповідності до вищенав едених норм розрахована спір на сума страхових внесків, що не сплачена відповідачем за період з 20 травня 2007 року по 16 се рпня 2007 року складає 455, 33 грн.

Наведенні розрахунки відп овідають положенням законод авства, фактичним обставинам справи та відповідачем не сп ростовані.

Наявність у відповідача вк азаної заборгованості підтв ерджується витягом з обліков ої картки платника страхових внесків до Пенсійного фонду України - відповідача.

Абзацом 6 частини 2 статті 17 З акону «Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання»встановлено, що страхув альник зобов'язаний нарахову вати, обчислювати і сплачув ати в установлені строки та в повному обсязі страхові вне ски.

Відповідно до частини 10 ста тті 20 Закону «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування»якщо страхуваль ники несвоєчасно або не в пов ному обсязі сплачують страхо ві внески, до них застосовуют ься фінансові санкції, перед бачені цим Законом, а посадо ві особи, винні в порушенні законодавства про сплату с трахових внесків, несуть дис циплінарну, адміністративну , цивільно-правову або кримін альну відповідальність згід но із законом.

Згідно зі статтею 23 Закону « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування»с пори, що виникають із прав овідносин за цим Законом, ви рішуються органами Пенсійно го фонду та в судовому порядк у.

Відповідно до частин 1, 2 та 3 З акону «Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання»у разі виявлення своєч асно не сплачених сум стра хових внесків страхувальни ки зобов'язані самостійно об числити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в поря дку і розмірах, визначених ці єю статтею.

Суми страхових внесків св оєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальникам и у строки, визначені статте ю 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними о рганами Пенсійного фонду у в ипадках, передбачених части ною третьою статті 20 цього За кону, вважаються прострочено ю заборгованістю із сплати с трахових внесків і стягують ся з нарахуванням пені та з астосуванням фінансових сан кцій.

Територіальні органи Пе нсійного фонду за формою і у строки, визначені правлі нням Пенсійного фонду, на дсилають страхувальникам, як і мають недоїмку, вимогу про ї ї сплату.

Відповідно до довідки Упр авління пенсійного фонду Укр аїни у Дарницькому районі мі ста Києва №05/1135 від 16 серпня 2007 ро ку заборгованість ТОВ «Укрка нцторг»складає 455, 33 грн., в тому числі, яка несплачена згідно вимоги Ю-479У від 14 червня 2007 року .

Станом на день розгляду сп ору заборгованість, визначен а вказаною вимогою, відповід ачем не сплачена. Доказів зво ротного суду не надано.

Частиною 3 статті 106 Закону «Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування» встановлено, що у разі якщо с трахувальник, який одержав вимогу територіального ор гану Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом д есяти робочих днів після ї ї отримання не сплатив зазн ачену у вимозі суму недоїм ки разом з застосованою до нь ого фінансовою санкцією, вкл юченої до вимоги, або не узгод ив вимогу з відповідним орга ном Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому п орядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимо гу, але не сплатив узгоджен у суму недоїмки протягом дес яти робочих днів після отрим ання узгодженої вимоги, відп овідний орган Пенсійного фо нду звертається в установл еному законом порядку і пода є вимогу про сплату недоїм ки до відповідного підрозд ілу державної виконавчої сл ужби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду так ож має право звернутися до с уду чи господарського суду з позовом про стягнення недо їмки.

Відповідно до статті 67 Конс титуції України кожен зобов' язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, в становлених законом.

Беручи до уваги до уваги те, що суми страхових внесків до Пенсійного фонду України у р озмірі 455, 33 грн. відповідач у вс тановлені законодавством с троки не сплатив; наявність у нього вказаної заборгованос ті підтверджується витягом з облікової картки платника с трахових внесків до Пенсійно го фонду України - відповіда ча, довідкою №05/1135 від 16.08.2007р.; дока зів погашення відповідачем з азначеної заборгованості ст аном на день розгляду цього с пору не надано, суд приходить до висновку про обґрунтован ість позовних вимог та вважа є їх такими, що підлягають зад оволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини 1 стат ті 71 Кодексу адміністративно го судочинства України кожна сторона повинна довести ті о бставини, на яких ґрунтуютьс я її вимоги та заперечення, кр ім випадків, встановлених ст аттею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, си стемного аналізу положень чи нного законодавства України та матеріалів справи, суд дій шов висновку, що викладені в п озовній заяві доводи Позивач а є обґрунтованими та такими , що підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) стягненню з відп овідача не підлягають.

Керуючись статтями 71, 86, 94, 105 та 158-163 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В

1. Позов задовольнити п овністю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «У крканцторг»(02099, м. Київ, вул. Ялт инська 5-Б, код ЄДРПОУ 33227761, р/р 260030375 390001 в АКІБ «Укрсиббанк»м Харкі в, МФО 351005) на користь Управлінн я Пенсійного фонду України у Дарницькому районі міста Ки єва (р/р 256063012602 в Головному Управл інні Ощадбанку по м. Києву та К иївській області, МФО 322669, код Є ДРПОУ 26087926, код платежу 50020100) 455, 33 грн . (чотириста п' ятдесят п' ят ь гривень 33 копійки) заборгова ності зі сплати страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження або апеляційн ої скарги в порядку, встановл еному статтею 254 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни. Постанова може бути ос каржена в апеляційному поряд ку та в строки, встановлені ст аттею 186 Кодексу адміністрати вного судочинства України.

Суддя Блажівська Н. Є.

дата складення постанови у повному обсязі 5 листопада 2 007 року

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення31.10.2007
Оприлюднено13.10.2010
Номер документу9628706
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3/74

Ухвала від 22.02.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

Ухвала від 03.11.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

Ухвала від 15.10.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 20.09.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 03.11.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 25.07.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Ухвала від 02.06.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Машевська О.П.

Судовий наказ від 21.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 12.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 06.07.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні