Ухвала
від 20.04.2021 по справі 752/13937/20
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2/754/4259/21

Справа № 752/13937/20

У Х В А Л А

Іменем України

20 квітня 2021 року м. Київ

Суддя Деснянського районного суду міста Києва Гринчак О.І., вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, перевіривши виконання вимог ст. 175-177 ЦПК України за позовною заявою ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 ) до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Комфорт-дім-Славський" (місце знаходження: м. Київ, вул. Ямська, буд. 41, офіс 2) про стягнення грошових коштів та моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до Голосіївського районного суду міста Києва з позовом до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Комфорт-дім-Славський" про стягнення грошових коштів та моральної шкоди. Позивач просить суд стягнути з відповідача грошові кошти в сумі 617 820,00 грн. на підставі Договору № КД-74/1А/93 від 26.02.2018 та 100 000,00 грн. моральної шкоди.

Ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 11.01.2021 цивільну справу № 752/13937/20 направлено за підсудністю до Деснянського районного суду міста Києва.

Позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків з огляду на наступне.

Згідно з частиною першою статті 4 ЦПК України кожна особа має право у порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За приписами ч. 4 ст. 175 ЦПК України якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

Частиною четвертою статті 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до суду:

- позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою справляється судовий збір в сумі - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- позовної заяви про відшкодування моральної шкоди справляється судовий збір в сумі - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Як вбачається зі змісту позовних вимог позивачем, заявлено вимогу про стягнення 617 820,00 грн. та стягнення моральної шкоди у сумі 100 000,00 грн. Отже, вказані вимоги містять дві вимоги: перша - майнового характеру, друга - відшкодування моральної шкоди; при цьому обидві вимоги підлягають оплаті судовим збором.

Таким чином, судовий збір за вимогу майнового характеру становить 6 178,20 грн.; за вимогу про відшкодування моральної шкоди - 2 102,00 грн., а всього 8 280,20 грн.

Позивачем до позовної заяви не надано доказів сплати судового збору, а також не надано доказів, що до пільг зі сплати судового збору відповідно до ст. 5 Закону України Про судовий збір , у зв`язку з чим позивачу необхідно усунути недоліки позову, шляхом надання належних доказів на підтвердження сплати судового збору.

Крім того, у порушення вимог п. 5, 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява не містить обґрунтованого розрахунку сум, що стягуються, та викладу обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо моральної шкоди; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; зазначення наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Як зазначається у постанові Пленуму Верховного Суду України № 2 від 12 червня 2009 року Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції у позовній заяві повинні не лише міститися позовні вимоги, а й бути викладені обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, і зазначені докази, що підтверджують кожну обставину.

Постановою Пленуму Верховного Суду України № 4 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди роз`яснено, що під моральною шкодою слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб. Відповідно моральна шкода може полягати у приниженні честі, гідності, престижу або ділової репутації, моральних переживаннях у зв`язку з ушкодженням здоров`я, у порушенні права власності (в тому числі інтелектуальної), прав, наданих споживачам, інших цивільних прав, у зв`язку з незаконним перебуванням під слідством і судом, у порушенні нормальних життєвих зв`язків через неможливість продовження активного громадського життя, порушенні стосунків з оточуючими людьми, при настанні інших негативних наслідків (п. 3).

Аналогічна правова позиція визначена і у статті 23 Цивільного кодексу України.

При цьому, пунктом 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 4 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди визначено, що у позовній заяві про відшкодування моральної (немайнової) шкоди має бути зазначено, у чому полягає ця шкода, якими неправомірними діями чи бездіяльністю її заподіяно позивачеві, з яких міркувань він виходив, визначаючи розмір шкоди, та якими доказами це підтверджується, окрім вказівки на те, у чому полягає ця шкода та якими неправомірними діями чи бездіяльністю її заподіяно позивачеві. У разі недотримання позивачем зазначених вимог суд вправі залишити позовну заяву без руху.

Таким чином, заява має містити відомості про розмір сум, щодо яких заявлено вимоги, з відповідними розрахунками і обґрунтуванням та докази, що підтверджують позов, отже до заяви повинні бути додані необхідні документи, наприклад, докази причино-наслідкового зв`язку між стражданнями позивача та діями, бездіяльністю або рішеннями відповідача, зокрема, докази погіршення фізичного та душевного здоров`я, втрати ділової активності, спокою та рівноваги тощо.

Залишення позову без руху з зазначених вище підстав не є по своїй суті обмеженням права на доступ до суду, оскільки відповідає вимогам закону та основним засадам цивільного судочинства, та є необхідним для справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду та вирішення справи.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Комфорт-дім-Славський" про стягнення грошових коштів та моральної шкоди- залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня отримання ухвали.

У разі невиконання ухвали суду у зазначений строк позовну заяву вважати неподаною та повернути позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О. І. Гринчак

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.04.2021
Оприлюднено21.04.2021
Номер документу96392954
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —752/13937/20

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Гринчак О. І.

Ухвала від 30.09.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Гринчак О. І.

Ухвала від 08.06.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Гринчак О. І.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Гринчак О. І.

Ухвала від 20.04.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Гринчак О. І.

Ухвала від 11.01.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні