Ухвала
від 19.04.2021 по справі 2-1311/11
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1311/11

У Х В А Л А

19 квітня 2021 року місто Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі судді Галінської В.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Гефест" про заміну стягувача у виконавчому провадженні,-

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Гефест" звернулося до Рівненського міського суду Рівненської області із заявою, в якій просить замінити стягувача Приватне акціонерне товариство "УкрСиббанк" на правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Гефест" у справі № 2-1311/11 за позовом Приватного акціонерного товариства "УкрСиббанк" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості.

В судове засідання представник заявника не з"явилася, в заяві просила розгляд справи проводити у відсутність представника ТОВ "ФК "Гефест".

Інші учасники справи в судове засідання не з"явились, що не є перешкодою для розгляду заяви згідно ч. 3 ст. 442 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Так, судом встановлено, що рішенням Рівненського міського суду Рівненської області від 06 вересня 2011 року справі № 2-1311/11 стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства "УкрСиббанк" заборгованість за договором про надання споживчого кредиту № 11253500000 від 16.11.2007 року в сумі 266582,57 грн. і відшкодування судових витрат в сумі 1820,00 грн., а всього на суму 268 402, 57 грн..

08 грудня 2011 року між ПАТ "УкрСиббанк" та ПАТ "Дельта Банк" було укладено Договір купівлі-продажу прав вимог за кредитами, відповідно якого, до ПАТ "Дельта Банк" перейшло право вимоги до ОСОБА_1 за Договором про надання споживчого кредиту №11253500000 від 16.11.2007.

07 травня 2019 року між ПАТ "Дельта Банк" та ТОВ "ФК "Гефест" укладено Договір №1365/К купівлі-продажу майнових прав, відповідно до п. п. 1.1. якого, Продавець-ПАТ "Дельта Банк" передає у власність Покупцеві-ТОВ "ФК "Гефест" майнові права, які виникли та/або можуть виникнути у майбутньому, зокрема право вимоги до боржників, майнових поручителів та фінансових поручителів, які виникли за укладеними договорами та/або на інших підставах наведених у Додатку №1 до цього Договору.

Додаток №1 до Договору №1365/К купівлі-продажу майнових прав від 07.05.2019 містить інформацію про передачу права вимоги до ОСОБА_1 , що виникли на підставі Договору про надання споживчого кредиту №11253500000 від 16.11.2007.

Статтею 129 Конституцією України визначено, що судові рішення є обов"язковими для виконання.

Відповідно до статті 18 ЦПК України, судові рішення, що набрали законної сили, обов"язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконання на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов"язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Примусове виконання рішень судів в Україні покладається на державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України. Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до Закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, визначені у Законі України "Про виконавче провадження".

За правилами статті 1 Закону України "Про виконавче провадження" - виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводиться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішення, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Статтею 442 ЦПК України регламентовано, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником може відбуватися не лише у відкритому виконавчому провадженні, тому що процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженні - це заміна на будь-якій стадії виконавчого провадження стягувача або боржника іншою особою у зв"язку з вибуттям попередника після ухвалення щодо нього судового рішення і заміни його правонаступником.

Підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов"язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Відповідно до ст.514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов"язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 516 ЦК України передбачено, що заміна кредитора у зобов"язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов"язковими тією мірою, якою вони були б обов"язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Верховним Судом України у постанові від 20.11.2013 року по справі №6-122цс13 вказано, що зі змісту ст.ст. 512, 514 ЦК України, ст. 442 ЦПК України, заміна кредитора у зобов"язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов"язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

У зв"язку з вищезазначеним, суд дійшов висновку, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.18,260,353,442 ЦПК України , суд -

У Х В А Л И В :

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Гефест" про заміну стягувача у виконавчому провадженні - задовольнити.

Замінити стягувача ПАТ "УкрСиббанк" на правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Гефест" (01042, м.Київ, вул.І.Брановицького, буд.3, ЄДРПОУ 42350033) у справі №2-1311/11 за позовом Приватного акціонерного товариства "УкрСиббанк" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський міський суд Рівненської області протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя -

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення19.04.2021
Оприлюднено21.04.2021
Номер документу96401987
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1311/11

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 19.04.2021

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 26.02.2021

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 13.11.2020

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 13.11.2020

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 28.08.2020

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Ухвала від 12.08.2020

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Гедз Б. М.

Рішення від 01.03.2012

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Ляшко С. М.

Рішення від 01.03.2012

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Ляшко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні