Ухвала
від 20.04.2021 по справі 922/4344/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"20" квітня 2021 р.Справа № 922/4344/17

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Міньковського С.В.

розглянувши клопотання Головного управління ДПС у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України про заміну кредитора

по справі за заявою ПП "МП Трейд", м. Харків

до ПП "МП Трейд", м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Харківської області 16.04.2021 надійшло клопотання Головного управління ДПС у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України про заміну кредитора на правонаступника, в якому заявник просить суд замінити кредитора по справі №922/4344/17 з ГУ ДФС у Харківській області на правонаступника - Головне управління ДПС у Харківській області та з Головного управління ДПС у Харківській області на ГУ ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України.

Розглянувши матеріали справи, клопотання Головного управління ДПС у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України про заміну кредитора на правонаступника, суд встановив наступне.

Щодо заміни кредитора з Головного управління ДФС у Харківській області на правонаступника - Головне управління ДПС у Харківській області.

Постановою господарського суду Харківської області від 16.01.2018 ПП "МП Трейд" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором Овчаренка О.В.

Ухвалою суду від 17.04.2018 р. визнано вимоги Центральної ОДПІ м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області на загальну суму 93834,72 грн. такими, що не є конкурсними та погашаються в шосту чергу; витрати Центральної ОДПІ м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області зі сплати судового збору у розмірі 3524,00 грн включено до першої черги задоволення вимог кредиторів.

Ухвалою суду від 16.04.2019 здійснено заміну кредитора Центральну ОДПІ м. Харкова на Головне управління ДФС у Харківській області.

Ухвалою суду від 30.09.2019 здійснено заміну кредитора ПП "МП Трейд" з ГУ ДФС у Харківській області на кредитора Головне управління Державної податкової служби у Харківській області (61057, м. Харків, вул. Пушкінська, 46, код 43143704).

Таким чином, ГУ ДПС у Харківській області є кредитором у справі про банкрутство ПП "МП Трейд".

Отже, враховуючи, що господарським судом вже було вирішено питання щодо заміни кредитора по справі №922/4344/17 про банкрутство ПП "МП Трейд" та здійснено заміну кредитора з ГУ ДФС у Харківській області на кредитора Головне управління Державної податкової служби у Харківській області, про що свідчить ухвала суду від 30.09.2019, яка набрала законної сили, суд відмовляє Головному управлінню ДПС у Харківській області в задоволенні клопотання в цій частині.

Щодо заміни кредитора з Головного управління ДПС у Харківській області на правонаступника - Головне управління ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України.

Частиною 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до статті 52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" встановлено ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком.

Згідно з п. 2 вказаної постанови Кабінету Міністрів України, права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи.

Згідно з додатком 1 до вищезазначеної постанови Кабінету Міністрів України до переліку територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються, віднесено, у тому числі Головне управління ДПС у Харківській області.

Державній податковій службі встановлено забезпечити утворення територіальних органів Державної податкової служби відповідно до статті 211 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" (п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 N893).

Наказом Державної податкової служби України від 30.09.2020 № 529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби", відповідно до статті 211 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" та Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 № 227, встановлено утворити як відокремлені підрозділи Державної податкової служби територіальні органи за переліком згідно з додатком.

У додатку 1 до цього наказу визначений Перелік територіальних органів Державної податкової служби, що утворюються як відокремлені підрозділи Державної податкової служби, до якого, зокрема, входить Головне управління ДПС у Харківській області.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 30.09.2020 здійснено державну реєстрацію Головного управління ДПС у Харківській області як відокремленого підрозділу ДПС України (ідентифікаційний код 43983495).

Пунктом 1 Положення про Головне управління ДПС у Харківській області, затвердженого наказом ДПС від 12.11.2020 №643, закріплено, що Головне управління ДПС у Харківській області є територіальним органом, утвореним на правах відокремленого підрозділу ДПС. Головне управління ДПС у Харківській області є правонаступником прав та обов`язків ДПС у Харківській області (43143704).

Згідно з абзацом 3 п.3 Постанови №893 територіальні органи ДПС, що ліквідуються відповідно до п.1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення ДПС територіальних органів згідно з абз.4 п.3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються.

Відповідно до наказу ДПС України від 24.12.2020 за №755 розпочато з 01.01.2021 здійснення територіальними органами ДПС, утвореними як її відокремлені підрозділи, повноважень і функцій територіальних органів ДПС, що ліквідуються.

Згідно зі ст. 516 ЦК України, заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника.

У статті 512 ЦК України наведено підстави для заміни кредитора у зобов`язанні, серед яких і правонаступництво.

Згідно зі статтею 43 Кодексу України з процедур банкрутства у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі. Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Враховуючи, що Головне управління ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України є правонаступником ГУ ДПС у Харківській області, про що свідчить Постанова Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби", наказ Державної податкової служби України від 30.09.2020 № 529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" та Положення про Головне управління ДПС у Харківській області, затвердженого наказом ДПС від 12.11.2020 №643, заміна кредитора не порушує вимоги інших кредиторів боржника та загальний порядок здійснення судового провадження у справі про банкрутство ПП "МП Трейд", суд вважає за можливе задовольнити клопотання Головного управління ДПС у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України в цій частині.

Керуючись ст.ст. 2, 43, 58-67 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 52, 233-234 ГПК України,

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ГУ ДПС у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу ДПС України про заміну кредитора на правонаступника задовольнити частково (вх. № 8725 від 16.04.2021).

2. Здійснити заміну кредитора ПП "МП Трейд" з Головного управління ДПС у Харківській області на Головне управління ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України (код ЄДРПОУ ВП 43983495, адреса: 61057, м. Харків, вул. Пушкінська, буд.46).

В решті вимог відмовити.

3. Зобов`язати ліквідатора врахувати відповідну заміну кредитора згідно з положеннями Кодексу України з процедур банкрутства.

4. Ухвалу направити ліквідатору арбітражному керуючому Фадєєву О.П., заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її підписання суддею.

Ухвалу підписано 20.04.2021.

Суддя Міньковський С.В.

Дата ухвалення рішення20.04.2021
Оприлюднено22.04.2021
Номер документу96406150
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —922/4344/17

Ухвала від 17.08.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 10.08.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 25.05.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 20.04.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 20.04.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 03.03.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 09.02.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 25.01.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні