Ухвала
від 02.04.2021 по справі 930/740/21
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/740/21

Провадження №2/930/472/21

У Х В А Л А

про залишення позовної зпяви без руху

02.04.2021 року м. Немирів

Суддя Немирівського районного суду Вінницької області Царапора О.П. розглянувши позовну заяву Товариства з Обмеженою Відповідальністю Віхра до ОСОБА_1 , ТОВ Немирівський Комбінат Хлібопродуктів , третя особа приватний нотаріус Немирівського нотаріального округу Науменко Вікторія Володимирівна про визнання недійсним договору емфітевзису та скасування рішення державного реєстратора, -

В С Т А Н О В И В:

26.03.2021 року до Немирівського районного суду надійшла позовна заява Товариства з Обмеженою Відповідальністю Віхра до ОСОБА_1 , ТОВ Немирівський Комбінат Хлібопродуктів , третя особа приватний нотаріус Немирівського нотаріального округу Науменко Вікторія Володимирівна про визнання недійсним договору емфітевзису та скасування рішення державного реєстратора.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суддя дійшов висновку, що її необхідно залишити без руху з наступних підстав.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати вимогам, викладеним у ст. 175 ЦПК України, а також вимогам ст. 177 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України (ст. 5 ЦПК України).

При цьому, у позовній заяві, з якою позивач звертається до суду, та яка повинна відповідати вимогам, зазначеним у ст. ст. 175, 177 ЦПК України, позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування (ч.1 ст.175 ЦПК України).

Зокрема, відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

При цьому, зміст позовних вимог - це певна форма захисту, яку просить позивач від суду (наприклад, відшкодування шкоди, усунення перешкод у користуванні власністю). По суті, зміст позовних вимог - є відображенням прохальної частини позовної заяви.

Суд враховує, що згідно з ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Вивчивши матеріали позовної заяви суддя вважає, що вона не відповідає вимогам ст.ст. 175,176 ЦПК зі слідуючих підстав.

Суддею встановлено, що у вищевказаному позові позивачем в порушення вимог пункту 2 частини 3 статті 175 Цивільного процесуального кодексу України не зазначено повне найменування учасника справи - приватного нотаріуса Науменко Вікторії Володимирівни, яка залучена до участі у справі в якості третьої особи, та відповідно не зрозуміло чи заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору третя особа, чи ні , а також не вказано реєстраційний номер облікової картки платника податків третьої особи, й як така третя особа вступає у справу на стороні позивача або відповідача чи для захисту власних суб`єктивних прав та як майбутнє рішення суду може вплинути на його права та обов`язки.

Матеріально-правова заінтересованість осіб, які беруть участь у справі, полягає в їх прагненні за результатами розгляду та вирішення цивільної справи домогтися для себе захисту порушених, невизнаних або тих, які оспорюють, прав, свобод чи інтересів, а саме отримання блага, відновлення, підтвердження чи визнання права тощо. Такою заінтересованістю наділені лише сторони і треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору. Це зумовлюється тим, що вони ймовірні учасники ймовірних матеріальних правовідносин, спір щодо яких передано на вирішення суду. На відміну від матеріально-правової заінтересованості, процесуальна юридична заінтересованість є функціональною ознакою особи, яка бере участь у справі, що полягає у прагненні досягти певного процесуального результату у формі відповідного судового рішення.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, - це особи, які вступають у справу на стороні позивача або відповідача для захисту власних суб`єктивних прав, свобод чи інтересів, оскільки майбутнє рішення суду може вплинути на їхні права та обов`язки стосовно однієї зі сторін

Тому позивачу необхідно обґрунтувати правову заінтересованість третьої особи у даному випадку,надати на огляд суду відповідні докази,визначитися із її статусом у даному спорі, а також обґрунтувати як у подальшому рішення суду вплине на її права.

Крім того, відповідно до ч.5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). Разом з тим позивачем не вказано, чи всі докази ним подано до суду.

Зокрема, в порушення вимог ст.175 ЦПК України позивачем не зазначено:

1. повних анкетних данних учасників судового розгляду, зокрема: число місяць рік народження відносно відповідача ОСОБА_1 та його паспортні дані. Окрім того як вбачається зі змісту позовної заяви позивачем не вказано точної адреси місця проживання відповідача, ОСОБА_1 , оскільки вказано лише назву району та села: Гайсинський район, с.Тарасівка. При цьому відсутнє найменування вулиці, а також номери будинку та квартири проживання відповідача. Як і не зазначено точної адреси позивача, а саме вулиці, номер будинку (юридична адреса).

2. відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

Відповідно до ч. 2 ст. 95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Відповідно до ч. 5 ст. 95 ЦПК України учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Порядок засвідчення копій документів визначений п.п. 5.26, 5.27 Національного стандарту України Державної уніфікованої системи документації, Уніфікованої системи організаційно розпорядчої документації Вимоги до оформлювання документів (ДСТУ 4163-2003), затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 року № 55. За вказаним нормативно-правовим актом, відмітка про засвідчення копії документа складається: зі слів "Згідно з оригіналом"; назви посади; особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища; дати засвідчення копії, яка проставляється нижче підпису.

Однак, всупереч вимог ст.ст. 95, 177 ЦПК України копії документів, додані до позову, не засвідчені належним чином, визначеним законом (відсутні, дата засвідчення копії документа).

Відповідно до ч. 1 ст. 175 ЦПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Згідно з п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно з п.4 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити - зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Однак всупереч зазначеним нормам, позивач не зазначає в позові в чому саме полягає порушення прав позивача та не зазначено зміст позовних вимог щодо відповідача, не зазначено чим порушено право позивача саме відповідачем. Фактично позивачем оскаржуються дії державного реєстратора, вказані вимоги повинні розглядатися в порядку адміністративного судочинства.

Так, позивачу необхідно визначитися з заявленими позовними вимогами.

Також, Позивач зазначає, що 20.09.2012 року між ТОВ Віхра (орендар) та відповідачем ОСОБА_2 (орендодавець) укладено договір оренди земельної ділянки, яка розташована в с. Райгород Немирвського району Вінницької області, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,36 га. кадастровий номер 0523086400:03:001: 0064 строком на 10 років.

В той же час, позивачем додано копію державного акту на право приватної власності на землю серії ІV-ВН № 052076 від 09.12.1998 року, який не містить такого кадастрового номеру.

Суд акцентує увагу позивача на тому, що право на доступ до правосуддя не є абсолютним, на цьому наголошує і Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях Голдер проти Великої Британії від 21.02.1975 року, Де Жуффр де ля Прадель проти Франції від 16.12.1992 року. Відтак, в кожному випадку позивач при зверненні до суду із позовом повинен дотримуватися норм процесуального законодавства.

Дотримання вимог ст. ст. 175 , 177 ЦПК України при пред`явленні позову в суд є імперативним правилом, в тому числі і для суду.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його цивільних прав і обов`язків.

Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави. Разом з тим, такі обмеження не повинні впливати на доступ до суду чи ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди суті цього права, та мають переслідувати законну мету.

Враховуючи зазначене, залишення позовної заяви без руху жодним чином не перешкоджає позивачу у доступі до правосуддя після усунення недоліків позову.

Враховуючи вищевикладене, позивачу необхідно усунути недоліки, зазначені в ухвалі суду протягом п`яти днів з дня отримання ухвали суду, зазначити точну адресу відповідача та його паспортні дані та адресу позивача, визначитися із статусом третьої особи та обґрунтувати її зацікавленість у даному спорі і як у майбутньому рішення суду може вплинути на її права та обов`язки, визначитися з заявленими позовними вимогами, завірити документи наявні при матеріалах справи відповідно до вимог закону.

На підставі викладеного, суддя вважає необхідним залишити позовну заяву без руху з наданням позивачеві строку для усунення встановлених недоліків.

Керуючись ст. ст. 175,176,177, 185, 260 ЦПК України , суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву Товариства з Обмеженою Відповідальністю Віхра до ОСОБА_1 , ТОВ Немирівський Комбінат Хлібопродуктів , третя особа приватний нотаріус Немирівського нотаріального округу Науменко Вікторія Володимирівна про визнання недійсним договору емфітевзису та скасування рішення державного реєстратора залишити без руху, запропонувавши усунути недоліки у строк не пізніше п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у випадку не усунення зазначених недоліків заява буде вважатися неподаною та підлягатиме поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О.П. Царапора

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення02.04.2021
Оприлюднено23.04.2021
Номер документу96449250
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —930/740/21

Ухвала від 31.01.2022

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Медвецький С. К.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Медвецький С. К.

Рішення від 27.10.2021

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Рішення від 27.10.2021

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 29.06.2021

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 02.06.2021

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 21.04.2021

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 02.04.2021

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні