Ухвала
від 23.04.2021 по справі 910/5898/20
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

23 квітня 2021 року

м. Київ

Справа № 910/5898/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Кролевець О.А. - головуючий, Бакуліна С.В., Губенко Н.М.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНТЕРНЕШЕНАЛ ДЕВЕЛОПМЕНТ ГРУП"

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 10.03.2021

(головуючий - Коротун О.М., судді Сулім В.В., Майданевич А.Г.)

у справі №910/5898/20

за позовом ОСОБА_1

до 1) Компанії "АРУДІ ВЕНЧУРС ПРАЙВІТ ЛІМІТЕД", 2) Товариства з обмеженою відповідальністю "ТАМІТ ПРОДАКТС", 3) Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРЕЙД ПЕТРОЛ ІНВЕСТ", 4) ОСОБА_2

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача-3 - Товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕРНЕШЕНАЛ ДЕВЕЛОПМЕНТ ГРУП

про визнання недійсними правочинів, рішень та скасування реєстраційних записів,

ВСТАНОВИВ:

15.03.2021 Товариство з обмеженою відповідальністю "ІНТЕРНЕШЕНАЛ ДЕВЕЛОПМЕНТ ГРУП" (далі - ТОВ "ІНТЕРНЕШЕНАЛ ДЕВЕЛОПМЕНТ ГРУП") звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою на постанову Північного апеляційного господарського суду від 10.03.2021 у справі № 910/5898/20 разом з клопотанням про зупинення виконання та дії оскаржуваного судового рішення до закінчення його перегляду в касаційному порядку.

Ухвалою Верховного Суду від 05.04.2021 у справі №910/5898/20 касаційну скаргу ТОВ "ІНТЕРНЕШЕНАЛ ДЕВЕЛОПМЕНТ ГРУП" на постанову Північного апеляційного господарського суду від 10.03.2021 у справі № 910/5898/20 залишено без руху, встановлено скаржнику строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня вручення ухвали, а саме шляхом подання доказів, що підтверджують доплату судового збору в установленому законом порядку в сумі 8408,00 грн, а також доказів надсилання всім учасникам справи копій касаційної скарги і доданих до неї документів листом з описом вкладення.

15.04.2021 на виконання вимог ухвали Верховного Суду від 05.04.2021 у справі №910/5898/20 ТОВ "ІНТЕРНЕШЕНАЛ ДЕВЕЛОПМЕНТ ГРУП" подало до Верховного Суду заяву про усунення недоліків касаційної скарги, до якої долучено докази, що підтверджують доплату судового збору, а також докази надсилання всім учасникам справи копій касаційної скарги, копій заяви про усунення недоліків касаційної скарги і доданих до них документів листом з описом вкладення

З огляду на виконання скаржником у встановлений строк вимог ухвали Верховного Суду від 05.04.2021 щодо усунення недоліків оформлення касаційної скарги, вона вважається поданою у день її первинного подання.

Згідно з доданими до заяви про усунення недоліків касаційної скарги описами вкладення у цінний лист від 15.04.2021 копії касаційної скарги надіслані іншим учасникам справи.

29.03.2021 до Верховного Суду надійшли заперечення ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 ) проти відкриття касаційного провадження за касаційною скаргою ТОВ "ІНТЕРНЕШЕНАЛ ДЕВЕЛОПМЕНТ ГРУП" на постанову Північного апеляційного господарського суду від 10.03.2021 у справі № 910/5898/20 та заперечення проти задаволення клопотання скаржника про зупинення виконання та дії оскаржуваної постанови. В запереченнях ОСОБА_1 зазначає, що касаційна скарга подана з формальних та надуманих підстав, опоненти всіляко вчиняють дії на унеможливлення відновлення прав позивача, в тому числі шляхом відновлення попередньої законної інформації в ЄДРСР. Також зазначає, що у разі зупинення виконання та дії оскаржуваної постанови опоненти розраховують на продовження злочинних дій, направлених на заволодіння майном не тільки ОСОБА_1 , а й третіх осіб, в тому числі об`єктами АЗС, які належать двадцятьом юридичним особам, а тому просить відмовити у задоволенні такого клопотання.

Перевіривши матеріали касаційної скарги, заяви про усунення недоліків касаційної скарги, з урахуванням того, що касаційна скарга подана в межах строків, встановлених ст. 288 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), враховуючи подані заперечення ОСОБА_1 , Суд дійшов висновку про наявність підстав для відкриття касаційного провадження у цій справі з урахуванням приписів ст. 294 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

За змістом ч. 4 ст. 294 ГПК України в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження та строк для подання учасниками справи відзиву на касаційну скаргу.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 290 ГПК України у касаційній скарзі повинно бути зазначено підставу (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених) статтею 287 цього Кодексу підстави (підстав).

На виконання вимог п. 5 ч. 2 ст. 290 ГПК України скаржник у касаційній скарзі в якості підстав для касаційного оскарження вищезазначеного судового рішення посилається на порушення норм процесуального права судом апеляційної інстанції у випадку, що передбачений п.п. 1, 4 ч. 2 ст. 287 ГПК України.

Крім того, скаржником подано клопотання про зупинення виконання та дії постанови Північного апеляційного господарського суду від 10.03.2021 до закінчення її перегляду в касаційному порядку.

Вказане клопотання обґрунтоване тим, що оскаржувана постанова в частині скасування реєстраційних записів передбачає можливість її примусового негайного виконання шляхом пред`явлення відповідному суб`єкту державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у порядку, передбаченому законодавством у сфері державної реєстрації. Таке виконання вказаного судового рішення створює ризики неправомірної зміни учасників та директорів Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРЕЙД ПЕТРОЛ ІНВЕСТ" (далі - ТОВ "ТРЕЙД ПЕТРОЛ ІНВЕСТ") та Товариства з обмеженою відповідальністю "ТАМІТ ПРОДАКТС" (далі - ТОВ ТАМІТ ПРОДАКТС ) шляхом внесення відомостей стосовно відповідних юридичних осіб до ЄДР, що фактично заблокує здійснення нормальної господарської діяльності товариств та потягне за собою невідворотні для них наслідки. Вищенаведене може мати наслідком подальше неправомірне відчуження корпоративних прав ТОВ "ТРЕЙД ПЕТРОЛ ІНВЕСТ" та ТОВ ТАМІТ ПРОДАКТС третім особам, що може значно ускладнити або зробити неможливим поворот виконання рішення суду у разі задоволення касаційної скарги ТОВ "ІНТЕРНЕШЕНАЛ ДЕВЕЛОПМЕНТ ГРУП". Окрім того, на думку скаржника, очевидна неправомірність та необґрунтованість оскаржуваної постанови суду апеляційної інстанції полягає в тому, що судом покладено в основу судового рішення лише один доказ, який не відповідає критеріям допустимості, належності та достовірності з огляду на те, що встановлені на підставі такого доказу обставини не відображають дійсні обставини даної справи, а тому є об`єктивні підстави для зупинення дії оскаржуваної постанови в частині визнання недійсним оспорюваних довіреностей, рішень загальних зборів учасників та акту приймання-передачі частки до остаточного вирішення судового спору.

Відповідно до ч. 1 ст. 332 ГПК України суд касаційної інстанції за заявою учасника справи або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскарженого рішення суду або зупинити його дію (якщо рішення не передбачає примусового виконання) до закінчення його перегляду в касаційному порядку.

Вирішуючи питання про зупинення дії та виконання судового рішення, суд враховує необхідність у цьому, зокрема, у разі ймовірності утруднення повторного розгляду справи внаслідок можливого скасування судового рішення, необхідності забезпечення збалансованості інтересів сторін, запобігання порушенню прав осіб, які брали участь у справі, а також осіб, які не брали такої участі, але рішенням суду вирішено питання про їх права, свободи чи обов`язки тощо.

Однак скаржником не додано доказів вчинення позивачем дій з виконання оскаржуваного судового рішення. Відтак заявник наразі не довів реальність настання обставин, на які він посилається в заяві про зупинення дії та виконання оскаржуваного судового рішення.

Окрім того, постановою Північного апеляційного господарського суду від 10.03.2021 змінено мотивувальну частину рішення Господарського суду міста Києва від 28.09.2020 у справі № 910/5898/20 в частині відмови в позові про визнання недійсними довіреностей від 04.11.2019, виданих від імені ОСОБА_1 , посвідчену приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Перевертуном Олександром Юрійовичем, яку зареєстровано в реєстрі за № 426 та довіреності, виданої від імені від імені ТОВ ТАМІТ ПРОДАКТС , в особі директора Кеби Віталія Павловича, посвідчену приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Перевертуном Олександром Юрійовичем, яка зареєстрована в реєстрі за № 427, яку викладено в редакції постанови. А тому у Суду немає підстав для зупинення дії оскаржуваної постанови в частині таких позовних вимог, оскільки в їх задоволенні було відмовлено.

З огляду на викладене, враховуючи подані заперечення ОСОБА_1 , колегія суддів відповідно до положень ч. 4 ст. 294 ГПК України вважає, що відсутні підстави для зупинення виконання та дії оскаржуваного судового рішення до закінчення його перегляду в касаційному порядку. Верховний Суд не може ставити під сумнів законність судового рішення суду попередньої інстанції на стадії вирішення питання про відкриття касаційного провадження тільки через те, що таке судове рішення оскаржено і скаржник вважає його незаконними, а тому дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання скаржника про зупинення виконання та дії оскаржуваного судового рішення до закінчення його перегляду в касаційному порядку.

Керуючись статтями 234, 235, 294, 295, 301 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНТЕРНЕШЕНАЛ ДЕВЕЛОПМЕНТ ГРУП" на постанову Північного апеляційного господарського суду від 10.03.2021 у справі № 910/5898/20.

2. Призначити розгляд справи в судовому засіданні на 08 червня 2021 року о 12:00 у приміщенні Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6, зал судових засідань № 209 .

3. Встановити учасникам справи строк для подання відзиву на касаційну скаргу із наданням доказів надсилання іншим учасникам справи копій відзиву та доданих до нього документів до 01.06.2021.

4. Відмовити у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНТЕРНЕШЕНАЛ ДЕВЕЛОПМЕНТ ГРУП" про зупинення виконання та дії постанови Північного апеляційного господарського суду від 10.03.2021 у справі № 910/5898/20 до закінчення її перегляду в касаційному порядку.

5. Витребувати з Господарського суду міста Києва та Північного апеляційного господарського суду матеріали справи №910/5898/20.

6. Копію ухвали надіслати Господарському суду міста Києва та Північному апеляційному господарському суду.

7. Визнати участь представників учасників справи у судовому засіданні необов`язковою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя О.А. Кролевець

Судді С.В. Бакуліна

Н.М. Губенко

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення23.04.2021
Оприлюднено23.04.2021
Номер документу96483434
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/5898/20

Ухвала від 26.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 26.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 02.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Постанова від 15.06.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 08.06.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 26.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 23.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 05.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 02.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 25.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні