Ухвала
від 21.04.2021 по справі 766/5692/21
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/5692/21

н/п 1-кс/766/3714/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 квітня 2021 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС відділу СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу Херсонської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про арешт тимчасово вилученого майна,

встановила:

Слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на вилучені 14.04.2021 в надвірних спорудах та будівлях і прилеглій земельній ділянці, за адресою: Херсонська область, Каховський район, село Ольгівка, вул. Робоча, 4, за місцем знаходження ФГ «ТВМ-АГРО» (код ЄДРПОУ 35836915),зокрема:

- журнал проведення систематичних обстежень угідь, посівів, насаджень продукції рослинних походжень ФГ «ТВМ-Агро», початий з 2021 року;

- журнал обліку застосування пестицидів на посівах у садах, теплицяї та інших у бригаді № 1 ФГ «ТВМ-Агро»;

- журнал із назвою мінеральні добрива у СЗР ФГ «ТВМ-Агро»,сч.201-1 початий 01.2021, з метою збереження речових доказів.

Обґрунтування клопотання:

У провадженні відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Херсонській області перебувають матеріали об`єднаного кримінального провадження № 12021230250000007від 11.01.2021 за фактом забруднення земель отруйними речовинами, що спричинило масову загибель Червонокнижних сірих журавлів та інших видів птахів на території біосферного заповідника «Асканія-Нова», за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 239 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у період з січня 2021 року по теперішній час директор Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна Національної академії аграрних наук України ОСОБА_5 звертається із заявами та повідомленнями про виявлення на території біосферного заповідника «Асканія Нова» масової загибелі різних видів птахів, зокрема Червонокнижних.

Допитаний як свідок директор біосферного заповіднику "Асканія-Нова" ОСОБА_5 , показав, що з 02.01.2021 на території заповідної зони БЗ «Асканя-Нова» спостерігається виявлення масової загибелі різних видів птахів ("Журавель сірий", "Казарка червоновола", "Гуска білолоба", "Огар", "Крижень", "Лунь лучний", "Канюк звичайний", "Канюк степовий", "Зимняк", "Орлан білохвіст", "Кречет", "Яструб великий", "Яструб малий", "Грак", "Галка", тощо), серед яких є червонокнижні.

04.01.2021 з Держпродспоживслужби отримана інформація, що згідно висновків Херсонської регіональної лабораторії ветеринарної медицини та Одеської лабораторії епізоотичні захворювання в мертвих птахів не виявлено, тому зусилля були спрямовані на пошук полів, де могло бути розсипане зерно, оброблене хімікатами проти гризунів, а саме «Ноймас», який викликає кровотечі внутрішніх органів. Виявлено два поля, де назовні сходів зернових культур було розсипано оброблене хімікатами зерно - біля с.Питомник Чаплинського району, інше поле поблизу с. Ясна Поляна Новотроїцького району. Проаналізувавши інформацію щодо пересування журавлів встановлено, що в цей період журавель знаходився на полях біля с. Тавричанка, с. Ольгівка, с. Подівка, с. Сокирки, с. Слиненка, Каховського району, Херсонської області.

Відповідно до результатів проведення судово-ветеринарної експертизи № 666/7506-7507 від 05.04.2021 року встановлено, що причиною смерті сірих журавлів, які направлялись на експертне дослідження є застійна гіперемія та набряк легенів, дистрофія печінки, серця; крововилив у грудо-черевну порожнину тіла, крапкові крововиливи в міокарді, що свідчить про отруєння речовиною (речовинами) антикоагулянтної дії, до яких відноситься родентицид бродіфакум. Крім того, відповідно до експертного дослідження, у складі зерна, яке було вилучене при огляді земельних ділянок (полів) міститься родентицид бродіфакум.

Так, під час проведення оглядів місця події, а саме земельних ділянок з насадженнями зернових культур, люцерни, які перебувають у користуванні сільськогосподарських підприємств (ТОВ «ТД Долинське», ТОВ "ЮТС-АГРОПРОДУКТ", ТОВ «Агробізнес», ФГ «ТВМ-Агро»), на ґрунті по території земельних ділянок, а також в місцях колоній гризунів (біля нірок) виявлено розсипане зерно зеленого, червоного кольорів.

14.04.2021 на підставі ухвали слідчого судді Херсонського міського суду Херсонської області від 08.04.2021 проведено обшук в надвірних спорудах та будівлях і прилеглій земельній ділянці, розташованих за адресою: Херсонська область, Каховський район, село Ольгівка, вул. Робоча, 4, які належать ФГ «ТВМ-АГРО» (код ЄДРПОУ 35836915) під час якого вилучено:

- журнал проведення систематичних обстежень угідь, посівів, насаджень продукції рослинних походжень ФГ «ТВМ-Агро», початий з 2021 року;

- журнал обліку застосування пестицидів на посівах у садах, теплицяї та інших у бригаді № 1 ФГ «ТВМ-Агро»;

- журнал із назвою мінеральні добрива у СЗР ФГ «ТВМ-Агро»,сч.201-1 початий 01.2021.

Вищевказані документи, вилучені під час обшуку, є матеріальними об`єктами, що містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження та в розумінні ст. 98 КПК України є речовими доказами.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою збереження речових доказів.

Постановою слідчого від 15.04.2021 вилучені за результатами проведення обшуку предмети визнані речовими доказами.

Відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна.

Враховуючи, що вказані предмети є тимчасово вилученим майном клопотання про арешт якого відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України повинно бути подано до суду.

Доводи сторін:

Слідчий надав заяву про розгляд клопотання у його відсутність. Зазначив, що клопотання підтримує у повному обсязі.

Представник власника майна надала заяву про розгляд справи у її відсутність. Зазначила, що заперечує проти задоволення клопотання.

Мотивація суду:

Дослідивши надані до клопотання документи, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Згідно п.1 ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою збереження речових доказів.

Відповідно до ч.3 ст.170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Арешт може бути накладений і на майно, на яке раніше накладено арешт відповідно до інших актів законодавства. У такому разі виконанню підлягає ухвала слідчого судді, суду про накладення арешту на майно відповідно до правил цього Кодексу.

08 квітня 2021 року слідчим суддею надано дозвіл на проведення обшуку приміщень, надвірних спорудах та будівлях і прилеглій земельній ділянці, ФГ «ТВМ-АГРО» (код ЄДРПОУ 35836915), розташованих за адресою: Херсонська область, Каховський район, село Ольгівка, вул.Робоча, 4, з метою відшукання та вилучення:

-зразків хімічних речовини, які використовувалися для обробки полів;

-ємкостей (тари), в яких зберігалися ці хімічні речовини,

-документів, що підтверджують дозування та подальше використання хімічних речовин для обробки земельних ділянок, а також кратність (кількість) проведених обробок за період з грудня 2020 року по теперішній час;

-документів, що ідентифікують земельні ділянки на яких проводилося використання таких хімічних речовин за період з грудня 2020 року по теперішній час;

14.04.2021 на підставі ухвали слідчого судді Херсонського міського суду Херсонської області від 08.04.2021 проведено обшук в надвірних спорудах та будівлях і прилеглій земельній ділянці, розташованих за адресою: Херсонська область, Каховський район, село Ольгівка, вул. Робоча, 4, які належать ФГ «ТВМ-АГРО» (код ЄДРПОУ 35836915) під час якого вилучено:

-- журнал проведення систематичних обстежень угідь, посівів, насаджень продукції рослинних походжень ФГ «ТВМ-Агро», початий з 2021 року;

-- журнал обліку застосування пестицидів на посівах у садах, теплицяї та інших у бригаді № 1 ФГ «ТВМ-Агро»;

-- журнал із назвою мінеральні добрива у СЗР ФГ «ТВМ-Агро»,сч.201-1 початий 01.2021.

15 квітня 2021 р. постановою слідчого майно вилучене під час проведення обшуку, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні №12021230250000007.

Постанова слідчого про визнання та приєднання до справи речових доказів необґрунтована, в ній не зазначено яким критеріям речового доказу відповідають вилучені документи. Основу постанови слідчого про визнання речовим доказом повинно складати обґрунтування того яким критеріям речового доказу відповідають вилучені документи. Натомість зміст постанови слідчого про визнання речовим доказом складає виклад версії слідчого про вчинення кримінального правопорушення, а щодо критеріїв речових доказів, то слідчий обмежився загальною фразою «враховуючи, що вказані предмети та документи» так цитуванням ст.98КПК України, яка визначає правові підстави для визнання об`єктів речовими доказами.

І хоч слідчий ані в постанові про визнання речовим доказом, ані в клопотанні про накладення арешту не обґрунтував необхідність накладення арешту на документи (журнали) ФГ «ТВМ-АГРО», з урахуванням характеру кримінального правопорушення, яке розслідується, дозволу на вилучення документів, що були надані в ухвалі слідчого судді, для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність накласти арешт на частину документів, вилучених під час обшуку.

Щодо необхідності вилучення під час обшуку та накладення на журнал проведення систематичних обстежень угідь, посівів, насаджень продукції рослинних походжень ФГ «ТВМ-Агро», початий з 2021 року;

Дозволу на відшукання та вилучення документів про мінеральні добрива, обстеження полів слідчим суддею в ухвалі не надавалося. Клопотання слідчого не містить жодного обґрунтування необхідності накладення арешту на журнал проведення систематичних обстежень угідь, посівів, насаджень продукції рослинних походжень ФГ «ТВМ-Агро», початий з 2021 року; та журнал із назвою мінеральні добрива у СЗР ФГ «ТВМ-Агро»,сч.201-1 початий 01.2021року. Не міститься критеріїв речових доказів цих журналів і в постанові слідчого про визнання речовим доказом, тоді як постанова слідчого є єдиним документом, де повинні бути зазначені вказані критерії. За своїм змістом постанова слідчого про визнання та приєднання речовим доказом є викладом майна, яке було вилучено під час обшуків на кількох об`єктах без жодного правового обґрунтування на відповідність вилучених речей і документів речовим доказам згідно критеріям, визначеним ст.98КПК України.

За викладених обставин слідчий суддя приходить до висновку про відсутність підстав для накладення арешту на: журнал проведення систематичних обстежень угідь, посівів, насаджень продукції рослинних походжень ФГ «ТВМ-Агро», початий з 2021 року; - журнал із назвою мінеральні добрива у СЗР ФГ «ТВМ-Агро»,сч.201-1 початий 01.2021року.

Керуючись ст.ст. 170-173 КПК України,слідчий суддя,

постановила :

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Накласти арешт на тимчасово вилучене майно, 14.04.2021 року під час обшуку в надвірних спорудах та будівлях і прилеглій земельній ділянці, за адресою: Херсонська область, Каховський район, село Ольгівка, вул. Робоча, 4, за місцем знаходження ФГ «ТВМ-АГРО» (код ЄДРПОУ 35836915),зокрема:

- журнал обліку застосування пестицидів на посівах у садах, теплицяї та інших у бригаді № 1 ФГ «ТВМ-Агро»;

Відмовити в накладенні арешту на:

- журнал проведення систематичних обстежень угідь, посівів, насаджень продукції рослинних походжень ФГ «ТВМ-Агро», початий з 2021 року;

- журнал із назвою мінеральні добрива у СЗР ФГ «ТВМ-Агро»,сч.201-1 початий 01.2021року.

Зобов`язати слідчих, у провадженні яких перебуває кримінальне провадження, повернути майно, в арешті якого відмовлено, особі, в якої воно було вилучено.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена шляхом подання протягом п`яти днів шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Херсонського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення21.04.2021
Оприлюднено28.05.2024
Номер документу96564954
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —766/5692/21

Ухвала від 23.12.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 13.05.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 05.05.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 28.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 28.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 23.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні