Ухвала
від 29.04.2021 по справі 766/10527/20
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/10527/20

н/п 1-кс/766/3173/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2021 року м. Херсон

Слідчий суддяХерсонського міськогосуду Херсонськоїобласті ОСОБА_1 за участюсекретаря судовихзасідань ОСОБА_2 ,представника скаржника ОСОБА_3 ,розглянувши усудовому засіданніскаргу представника скаржника ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_3 нарішення слідчого про відмову у задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій,

в с т а н о в и л а :

Захисник підозрюваної ОСОБА_4 адвокат ОСОБА_3 звернулась до суду зі скаргою нарішення слідчого про відмову у задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, в якій просила:

1. Скасувати постанову слідчого ОСОБА_5 від 19.03.2021 про відмову в задоволенні клопотання.

2. Зобов`язати слідчого слідчого управління Головного Управління Національної поліції в Херсонській області ОСОБА_5 , або іншого слідчого, в провадженні якого знаходиться дане кримінальне провадження, а також процесуального керівника у даному кримінальному провадженні:

2.1. Поновити досудове розслідування.

2.2. Виконати клопотання експерта від 02.03.2021 у даному кримінальному провадженні, завірену копію якого надано захисником слідчому разом із клопотанням про проведення слідчих дій.

2.3. Надати експертові всі необхідні матеріали кримінального провадження для проведення експертизи (в тому числі оригінал досліджуваного документа, отримавши його тимчасовим доступом до речей та документів).

Обґрунтування скарги:

Слідчим управлінням ГУНП в Херсонській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020230000000248 за підозрою ОСОБА_4 за ч.5 ст.191, ст.200 КК України.

Після часткового ознайомлення із матеріалами кримінального провадження та отримання ухвал слідчого судді про проведення слідчих дій органом досудового розслідування у сторони захисту виникла необхідність у заявлені клопотання про проведення слідчих дій та виконанні ухвал слідчого судді, а саме: виконати клопотання експерта щодо проведення почеркознавчої експертизи, надати експертові всі необхідні матеріали для проведення експертизи, в тому числі оригінал досліджуваного документа.

З цією метою захисником було подано клопотання слідчому ОСОБА_5 про проведення слідчих дій у даному кримінальному провадженні.

Дане клопотання отримано слідчим СУ ГУНП 17.03.2021.

Однак, отримавши дане клопотання, слідчий не вжив заходів щодо проведення необхідних слідчих дій, та виніс постанову про відмову у задоволенні клопотання.

Тобто, не зважаючи на неповноту слідства, слідчий всупереч законодавству вирішив не виконувати клопотання сторони захисту, скориставшись можливістю перешкодити захисту шляхом подання клопотання до суду про встановлення строку захиснику та підозрюваній на ознайомлення з матеріалами.

У постанові про відмову в задоволенні клопотання слідчий покладався на неможливість проведення слідчих дій після повідомлення про відкриття матеріалів провадження, тобто вважає, що він не може проводити будь-яких слідчий дій після завершення досудового розслідування, не зважаючи на те, що згідно діючого законодавства та рішення Верховного Суду неможливість проведення слідчих та процесуальних дій прив`язана до моменту закінчення досудового розслідування, а саме до обвинувального акту.

Зазначена відмова слідчого у проведенні необхідних слідчий дій є зловживаннями зі сторони слідчого та порушенням прав

Копію оскаржуваного рішення отримано захисником підозрюваної 23.03.2021.

Доводи сторін у судовому засіданні:

Представник скаржника підтримала скаргу, просила суд її задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явився, що відповідно до ч.3 ст.306КПК України не перешкоджає розгляду скарги.

Мотивація суду:

Заслухавши пояснення представника скаржника, дослідивши матеріали надані до скарги, слідчий суддя прийшов до висновку, що, скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Стаття 303 КПК України передбачає рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження.

Захисник звернулась зі скаргою, назвавши її скаргою на рішення слідчого про відмову у задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, а тому за скаргою було відкрито провадження.

Як було встановлено, рішення слідчого, яке просить скасувати захисник, є постанова слідчого ОСОБА_5 від 19.03.2021року про відмову в задоволенні клопотання, якою слідчий відмовив захиснику у задоволенні клопотання захисника про надання експерту необхідних матеріалів для проведення експертизи.

Однак, за своїм змістом оскаржувана постанова є постановою про відмову у задоволенні клопотання про проведення процесуальних дій у кримінальному провадженні.

Так, стаття 303 КПК України не передбачає оскарження такого рішення слідчого.

У клопотанні, яке подала захисник подала слідчому, вона просила слідчого виконати клопотання експерта від 02.03.2021 року та надати йому всі необхідні матеріали для проведення експертизи. Але ухвалою слідчого судді від 11 березня 2021року про призначення судово-почеркознавчої експертизи слідчого було зобов`язано надати матеріали кримінального провадження експерту за його клопотанням.

Слідчий повинен був виконати ухвалу слідчого судді без клопотання захисника.

Однак, слідчим було відмовлено у задоволенні вказаного клопотання, про що виніс постанову. При цьому слідчий у постанові, пославшись на статтю 303КПК України, «роз`яснив» захиснику, що вона може оскаржити його відмову до слідчого судді. Але відмова слідчого у задоволенні клопотання про виконання ухвали слідчого судді оскарженню у порядку статті 303КПК України не підлягає.

Слідчий суддя не наділений такими повноваженнями, як зобов`язувати слідчого виконувати рішення суду, яким є і ухвала слідчого судді, а відтак скарга повинна була повернута скаржнику.

Скарга була прийнята до розгляду, оскільки скарга була подано нарішення слідчого про відмову у задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій і КПК України не передбачало іншого . І тільки в судовому засіданні після відкриття провадження встановлено інше, а саме: що клопотання захисника не було клопотанням про вчинення слідчих(розшукових) дій, а клопотанням слідчому виконати ухвалу слідчого судді про надання матеріалів кримінального провадження експерту, у чому слідчий відмовив.

Оскільки рішення слідчого про відмову у задоволенні клопотання про проведення процесуальних дій не підлягає оскарженню, то скарга на таке рішення задоволенню не підлягає.

Рішення про поновлення досудового розслідування може прийняти тільки слідчий або прокурор, і слідчий суддя відповідно до ст.307КПК України не уповноважений зобов`язувати слідчого прийняти певне рішення.

Керуючись ст.303, 307 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и л а:

Відмовити у задоволенні скарги представника скаржника ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_3 нарішення слідчого про відмову у задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення29.04.2021
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу96813682
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій

Судовий реєстр по справі —766/10527/20

Ухвала від 22.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 29.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 31.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 31.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 20.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 21.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 21.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 20.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 12.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 01.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні