Ухвала
від 12.05.2021 по справі 172/85/21
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/85/21

Провадження № 2-з/172/11/21

У Х В А Л А

12.05.2021 року суддя Васильківського районного суду Дніпропетровської області

Битяк І.Г., розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову, -

В С Т А Н О В И В

05.05.2021 року до суду надійшла заява ОСОБА_1 про забезпечення позову шляхом накладення арешту на земельну ділянку, яка належить їй на праві власності загальною площею 4,4070 га, кадастровий номер 1220755100:01:002:0033, а також заборонити ТОВ АГРОТРАК СЕРВІС проведення будь-яких сільськогосподарських робіт та посівів на вказаній земельній ділянці і передавати земельну ділянку в суборенду. Вказує, що вона звернулася до суду із позовом до ТОВ АГРОТРАК СЕРВІС про скасування державної реєстрації, оскільки їй стало відомо, що її земельною ділянкою на підставі договору оренди користується відповідач, однак вона жодного договору з ним не підписувала і взагалі не мала намір укладати такий договір. Необхідність забезпечення позову обумовлюється тим, що відповідач на спірній земельній ділянці виконує ряд сільськогосподарських робіт і є реальна загроза, що ним буде засіяна земельна ділянка у зв`язку з чим відповідач буде використовувати її протягом всього сільськогосподарського року.

Крім того, до суду 04.02.2021 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ТОВ Агротрак Сервіс , третя особа: Державний реєстратор виконавчого комітету Васильківської селищної ради Дніпропетровської області Побережний С.Є. про скасування державної реєстрації, провадження у якій ухвалою судді від 08.02.2021 року відкрито.

Відповідно до ч. 1 ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

На підставі ч. 2 ст. 149 ЦПК України забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно з ч. 1 ст. 153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи та відповідно до ч. 6 цієї статті суд постановляє ухвалу про забезпечення позову із зазначенням виду забезпечення позову і підстав його обрання.

Статтею 150 ЦПК України встановлені види забезпечення позову. При цьому суд може застосувати кілька видів забезпечення позову.

Зі змісту роз`яснень, викладених в постанові Пленуму Верховного Суду України від 22.12.2006 року № 9 Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову видно, що єдиною підставою для забезпечення позову є відповідне клопотання у формі мотивованої заяви будь-якої з осіб, котрі беруть участь у справі.

Заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами (ч. 3 ст. 150 ЦПК України).

Відповідно до постанови Пленуму ВСУ від 22.12.2006 року № 9, суд при розгляді заяви про забезпечення позову повинен з`ясувати характер спору, що виник між сторонами, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати позивач, суті позовних вимог.

Забезпечення позову - це сукупність встановлених законом заходів, що вживаються судом за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, якщо існує ймовірність невиконання судового рішення у майбутньому або виникнення складнощів під час його виконання.

Тобто, вжиття заходів забезпечення позову є заходом забезпечення в майбутньому виконання судового рішення.

Під час вирішення питання щодо наявності підстав для забезпечення позову суд повинен врахувати обґрунтованість заявленого клопотання, пов`язаність заходів забезпечення позову з предметом позову, співмірність заходів забезпечення із заявленими вимогами, а також запобігти порушенню прав третіх осіб в зв`язку з вжиттям судом заходів забезпечення позову.

У вказаній справі невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити або унеможливити виконання можливого рішення суду та невжиття відповідних заходів з урахуванням розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову, забезпечення збалансованості інтересів сторін, призведе до порушення прав позивача, а тому суд вважає доцільним задовольнити заяву про забезпечення позову шляхом заборони проведення будь-яких сільськогосподарських робіт та посів на земельній ділянці, а також заборони передавати вказану земельну ділянку в суборенду.

Однак, вимогу ОСОБА_1 в частині забезпечення позову про накладення арешту на земельну ділянку суд вважає за необхідне залишити без задоволення, оскільки у свій заяві ОСОБА_1 не навела підстав для вжиття вказаного заходу забезпечення позову.

Згідно з ч. 7 ст. 153 ЦПК України в ухвалі про забезпечення позову суд зазначає вид забезпечення і підстави його обрання, а також вирішує питання зустрічного забезпечення.

З урахуванням матеріалів справи, суд не знаходить підстав вважати, що існують обставини, з якими законодавець пов`язує необхідність застосування зустрічного забезпечення відповідно до ч. 3 ст. 154 ЦПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 149-154, ЦПК України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В

1. Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову - задовольнити частково.

2. Заборонити Товариству з обмеженою відповідальністю АГРОТРАК СЕРВІС (пров. Лісний, 2-А, сел. Васильківка, Синельниківський район, Дніпропетровська область, код ЄДРПОУ 32713480) проведення будь-яких сільськогосподарських робіт та посів на земельній ділянці загальною площею 4,4070 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Васильківської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1220755100:01:002:0033 і яка належить на праві власності згідно з Державним актом на право приватної власності на землю серії 1У-ДП № 025868 від 30.10.2002 року ОСОБА_1 , а також заборонити передавати вказану земельну ділянку в суборенду.

3. В іншій частині заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову відмовити.

4. Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Копію ухвали направити Товариству з обмеженою відповідальністю АГРОТРАК СЕРВІС для виконання.

Копію ухвали направити учасникам справи до відома.

Ухвалу суду може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду через Васильківський районний суд Дніпропетровської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя І.Г. Битяк

СудВасильківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення12.05.2021
Оприлюднено13.05.2021
Номер документу96844828
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —172/85/21

Рішення від 22.02.2022

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Рішення від 22.02.2022

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 25.01.2022

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 22.12.2021

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 12.05.2021

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 18.03.2021

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 03.03.2021

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 08.02.2021

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні