Ухвала
від 17.05.2021 по справі 921/287/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

17 травня 2021 року м. ТернопільСправа № 921/287/21

Господарський суд Тернопільської області судді Руденко О.В., розглянувши позовну заяву №968ВИХ-21 від 07.05.2021

за позовом Керівника Бучацької окружної прокуратури, вул. Міцкевича, 10А, м. Бучач, Чортківський район, Тернопільська область, 48400, в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції України у Тернопільській області, вул. Шашкевича, 3, м. Тернопіль, 46008

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Бучачагрохлібпром", вул. Горішня, 79, с. Трибухівці, Чортківський район, Тернопільська область, 48431

про стягнення 151 954,22 грн шкоди, зумовленої забрудненням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Тернопільської області поступила позовна заява Керівника Бучацької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції України у Тернопільській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бучачагрохлібпром" про стягнення 151 954,22 грн шкоди, зумовленої забрудненням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства.

Форма та зміст позовної заяви, а також порядок звернення до господарського суду унормовано у розділі III ГПК України.

Перевіряючи поданий позов на відповідність приписам процесуального законодавства, суддя прийшов до висновку, що він не в повній мірі відповідає його вимогам, з наступних підстав.

Згідно ст.ст. 164,172 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема, відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Згідно з п. п. 59, 61 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку" внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" від 12 травня 2006 № 211 затверджено Порядок пересилання поштових відправлень, в п. 3.2.1 якого наведено зразок оформлення опису вкладення за формою 107, по якій відправник складає опис вкладення поштового відправлення у двох примірниках із зазначенням у ньому найменування одержувача та його адреси, поіменного переліку предметів, загальної вартості вкладення і підписує його.

Відповідно до частини 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

З сукупного аналізу наведених вище норм вбачається, що належним доказом відправлення позивачу і відповідачу позовної заяви та доданих до неї документів є опис вкладень в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) надані в оригіналі.

Як вбачається із доданих до позовної заяви документів, прокуратурою на підтвердження надіслання копії позовної заяви з доданими до неї документами позивачу та відповідачу надано лише накладні та фіскальні чеки від 08.05.2021. Оригінали описів вкладення у поданих документах відсутні.

Таким чином, прокуратурою не дотримано вимог процесуального законодавства, які б підтверджували надіслання копії позовної заяви з доданими до неї документами позивачу та відповідачу.

Дана обставина є суттєвою, оскільки нормами ст.178 ГПК України передбачено право відповідача після одержання ухвали про відкриття провадження у справі надіслати суду відзив на позовну заяву. У даному ж випадку відповідач позбавляється можливості підготувати обґрунтовані заперечення на позовну заяву, з урахуванням усіх обставин, на які посилається прокуратура.

Відповідно до ч.1 ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно із ч.2 ст.174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З наведених обставин суддя дійшов висновку, що позовну заяву слід залишити без руху, надавши прокуратурі час для усунення недоліків позовної заяви, шляхом подання: 1) доказів надсилання позивачу та відповідачу позовної заяви та доданих до неї документів (оригінали опису вкладення).

Якщо прокуратура усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо ж прокуратура ці недоліки не виправить у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою (ч.ч.3,4 ст.174 ГПК).

Відповідно до статей 162,164,174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Встановити прокуратурі строк для усунення недоліків позовної заяви шляхом надання протягом 10-ти днів з дня одержання цієї ухвали. :

1) доказів надсилання позивачу та відповідачу позовної заяви та доданих до неї документів (оригінали опису вкладення).

3. У разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява вважатиметься неподаною і буде повернута заявникові.

4. Копію ухвали надіслати прокуратурі:

- Керівнику Бучацької окружної прокуратури, вул. Міцкевича, 10А, м. Бучач, Чортківський район, Тернопільська область, 48400.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання (суддею) та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду у справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя О.В. Руденко

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення17.05.2021
Оприлюднено20.05.2021
Номер документу96963735
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/287/21

Судовий наказ від 06.12.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Судовий наказ від 06.12.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Рішення від 06.10.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Рішення від 06.10.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 22.09.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 25.08.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 25.08.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 23.06.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 01.06.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 17.05.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні