Ухвала
від 24.05.2021 по справі 492/135/20
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/135/20

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

Іменем України

24 травня 2021 року м.Арциз

Арцизький районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді - Гусєвої Н.Д.,

при секретарі судового засідання - Рябчук О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання в місті Арциз Одеської області заяву про ухвалення додаткового рішення щодо стягнення витрат на професійну правничу допомогу по цивільній справі за позовною заявою ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ АРЦИЗЬКА М`ЯСНА КОМПАНІЯ до ОСОБА_1 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Державного реєстратора відділу надання адміністративних послуг Арцизької районної державної адміністрації Одеської області Сідлецької О.М., про визнання договору оренди землі поновленим, -

встановив:

12 травня 2021 року Арцизьким районним судом Одеської області розглянуто цивільну справу за позовною заявою ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ АРЦИЗЬКА М`ЯСНА КОМПАНІЯ до ОСОБА_1 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Державного реєстратора відділу надання адміністративних послуг Арцизької районної державної адміністрації Одеської області Сідлецької О.М., про визнання договору оренди землі поновленим, та ухвалено рішення про відмову у задоволенні позовних вимог.

17 травня 2021 року до суду від представника відповідача-адвоката Губського А.В. надійшла заява про ухвалення додаткового рішення щодо стягнення на користь відповідача документально підтверджених витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 5000,00 грн.

Особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не з`явились, про день, час та місце розгляду заяви про ухвалення додаткового рішення щодо стягнення витрат на професійну правничу допомогу були повідомлені належним чином, від представника відповідача-адвоката Губського А.В. та від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Державного реєстратора відділу надання адміністративних послуг Арцизької районної державної адміністрації Одеської області Сідлецької О.М. надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності.

У зв`язку з неявкою осіб, які беруть участь у справі, в судове засідання судом, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши заяву про ухвалення додаткового рішення щодо стягнення на користь відповідача документально підтверджених витрат на професійну правничу допомогу, дослідивши матеріали цивільної справи, надані докази, приходить до наступного висновку.

Відповідно до вимог п. 8 ст. 141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів) рахунків тощо. Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторони зробили про це відповідну заяву.

Як вбачається з матеріалів справи, у відзиві на позовну заяву відповідач просила суд стягнути з позивача витрати на професійну правничу допомогу, реалізуючи своє право подати відповідні докази про понесені витрати протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, передбачене ч. 8 ст. 141 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно з п. 1 ч. 3 ст. 133, ч. ч. 1-3 ст. 137 ЦПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати зокрема на професійну правничу допомогу. Витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

До складу витрат на правничу допомогу включаються: гонорар адвоката за представництво в суді; інша правнича допомога, пов`язана з підготовкою справи до розгляду; допомога, пов`язана зі збором доказів; вартість послуг помічника адвоката; інша правнича допомога, пов`язана зі справою.

Витрати на правничу допомогу визначаються сукупністю таких документів: договором про надання правничої допомоги та відповідними доказами щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу учасник справи має подати (окрім договору про надання правничої допомоги) детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом (для визначення розміру гонорару, що сплачений або підлягає сплаті) та опис здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат має бути співмірним зі складністю справи та виконаних адвокатом (професійна правнича допомога) робіт; часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт; обсягом наданих адвокатом послуг; значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи та репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог співмірності, за клопотанням іншої сторони, суд може зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Разом з цим, Договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору (ст. 1 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність ).

Гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (ст. 30 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність ).

Розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Отже, на підтвердження понесених витрат на правничу допомогу, які відповідач сплатив або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, з метою розподілу судових витрат відповідача необхідно було надати суду такі докази: 1) договір про надання правничої допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг тощо); 2) документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правничої допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ , касові чеки, посвідчення про відрядження тощо); 3) рахунок, який необхідно оплатити після прийняття судом рішення за результатами розгляду справи; докази щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт (акти наданих послуг, акти виконаних робіт та ін.); 4) інші документи, що підтверджують обсяг, вартість наданих послуг або витрати адвоката, необхідні для надання правничої допомоги.

Згідно договору про надання правової допомоги № 335 від 01 лютого 2021 року, додаткової угоди № 1 від 05 лютого 2021 року до договору № 335 від 01 лютого 2021 року, які укладені між ОСОБА_1 і АДВОКАТСЬКИМ ОБ`ЄДНАННЯМ ГУБСЬКИЙ ТА ПАРТНЕРИ визначена винагорода адвокату за надання правової допомоги.

Відповідно до рахунку-фактури № 2 від 30 березня 2021 року та дублікату квитанції № 0.0.2123009692.1 від 14 травня 2021 року, відповідачем по вищевказаній справі ОСОБА_1 сплачено АДВОКАТСЬКОМУ ОБ`ЄДНАННЮ ГУБСЬКИЙ ТА ПАРТНЕРИ 5000,00 грн. за надання правових послуг.

Як вбачається з акту приймання-передачі виконаної роботи № 1 від 13 травня 2021 року до договору про надання правової допомоги № 335 від 01 лютого 2021 року між ОСОБА_1 і АДВОКАТСЬКИМ ОБ`ЄДНАННЯМ ГУБСЬКИЙ ТА ПАРТНЕРИ , адвокатом проведені наступні роботи: складання відзиву на позовну заяву, складання письмових пояснень по суті, представництво інтересів клієнта у суді першої інстанції.

Частинами 1, 2 статті 141 ЦПК України встановлено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 246 ЦПК України, якщо сторона з поважних причин не може подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат до закінчення судових дебатів у справі, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 270 цього Кодексу.

Пунктом 3 частини 1 статті 270 ЦПК України визначено, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Враховуючи вищезазначене, беручи до уваги, що судом не вирішено питання про судові витрати під час ухвалення 12 травня 2021 року рішення і представник відповідача-адвокат Губський А.В. звернувся з заявою про стягнення судових витрат, а саме правничої допомоги, суд вважає за необхідне стягнути з позивача на користь відповідача судові витрати на правничу допомогу в розмірі 5000,00 грн., що відповідає критерію розумності їхнього розміру та є співмірною із складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг), у зв`язку з чим заява представника відповідача-адвоката Губського А.В. про ухвалення додаткового рішення щодо стягнення витрат на професійну правничу допомогу, підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2, 11, 12, 13, 76-81, 133, 141, 246, 247, 259, 263-265, 268, 270, 354 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву представника відповідача-адвоката Губського Анатолія Валерійовича про ухвалення додаткового рішення щодо стягнення витрат на професійну правничу допомогу - задовольнити повністю.

Стягнути з ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ АРЦИЗЬКА М`ЯСНА КОМПАНІЯ (місцезнаходження: 68451, с.Долинівка Арцизького району Одеської області, вул.Комсомольська, буд. № 44, код ЄДРПОУ: 34878294) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 ) документально підтверджені витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 5000 (п`ять тисяч) гривень 00 копійок.

Додаткове рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через Арцизький районний суд Одеської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Арцизького районного суду Гусєва Н.Д.

СудАрцизький районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.05.2021
Оприлюднено26.05.2021
Номер документу97162196
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —492/135/20

Постанова від 08.12.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 07.10.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 02.08.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 02.08.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 24.05.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Рішення від 12.05.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Рішення від 12.05.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 17.02.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 16.02.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 12.01.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні