Ухвала
від 26.05.2021 по справі 372/1584/21
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1584/21

Провадження № 1-кс-591/21

У Х В А Л А

Іменем України

26 травня 2021 року Обухівський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області заяву адвоката ОСОБА_3 про відвід слідчому судді Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_4 ,

В С Т А Н О В И В:

Адвокат ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_5 , звернувся до суду з заявою про відвід слідчому судді Обухівському районного суду Тиханському Олександру Богдановичу Свою заяву мотивував тим, що дії судді ОСОБА_4 викликають сумнів у його неупередженості, а саме: у супровідному листі до матеріалів клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту щодо підозрюваного ОСОБА_5 вказано: копія витягу з ЄДРР та копії матеріалів д/р на 126 арк.; - розписка підозрюваного на 2 арк., Тоді як в самому клопотання в описі, складеному ОСОБА_6 вбачається, що копії матеріалів додатків були подані на 130 арк., що суперечить кількості документів. Також захисник вказує на те, що в описі даного клопотання вказані документи, які не приймались канцелярією суду, а саме: - копія постанови про зміну групи прокурорів на 1 арк., та копія постанови про визначення підслідності на 1 арк. На думку захисника копії даних документів потрапили до матеріалів клопотання у поза процесуальний спосіб. Важливість даних документів визначається тим, що орган досудового розслідування та прокурор штучно створили умови для визначення розгляду клопотання у лояльному для них суді, що викликає обґрунтовані сумніви у неупередженості слідчого судді. Захисник також вказав на те, що постанова від 23.04.2012 року начальника відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_7 про визначення підслідності, вочевидь, є незаконною, оскільки у ОСОБА_7 відсутні процесуальні повноваження визначати підслідність за будь-яким органом досудового розслідування. Тому не направлення клопотання до іншого скудо та з урахуванням, явно незаконної, постанови від 23.04.2021 року, яка потрапила у матеріали клопотання про застосування запобіжного заходу у поза процесуальний спосіб, свідчить про упередженість слідчого судді при розгляді даної справи.

Прокурор Миронівського відділу Обухівської окружної прокуратури ОСОБА_8 надіслав клопотання про проведення судового розгляду за заявою про відвід слідчого судді ОСОБА_4 без участі прокурора. Зазначив, що проти задоволення вказаної заяви заперечує та просить відмовити в її задоволенні.

Адвокат ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_5 , до судового засідання не з`явився, подав до суду клопотання про проведення судового засідання в режимі відео конференції поза межами суду за допомогою програмного забезпечення «EasyCon», однак під час судового засідання не відео-зв`язок не вийшов.

Інші особи, що беруть участь у кримінальному провадження в судове засідання не з`явились, причин неявки не повідомили.

Суддя ОСОБА_4 не давав пояснень по суті заяви, суд не вбачає об`єктивної потреби у необхідності таких пояснень, оскільки заяву можливо вирішити на підставі наявних у справі доказів та із врахуванням думки учасників кримінального провадження.

Заслухавши учасників процесу та дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

На розгляді в Обухівському районному суді Київської області (слідчий суддя ОСОБА_4 ) перебуває клопотання про арешт майна підозрюваного ОСОБА_5 подане слідчим СВ Обухівського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_9 .

Вичерпний перелік підстав, за наявності яких суддя безумовно підлягає відводу, визначений п.п. 1, 2, 5 ч. 1ст.75КПКУкраїни та ст. 76 КПК України.

Разом із зазначеним, згідно п.п. 3, 4ч. 1ст. 75 КПК України, суддя не може брати участь у кримінальному провадженні, якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах провадження, а також за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості.

Згідно ч. 5ст. 80 КПК Українивідвід повинен бути вмотивованим - з наведенням відповідних аргументів, доказів, які підтверджують наявність підстав для відводу. Якщо він не вмотивований, це є підставою для відмови у його задоволенні.

Згідно з п. 10постанови ПленумуВерховногоСудуУкраїни №8від13червня2007року«Пронезалежність судовоївлади» процесуальні дії судді, законність і обґрунтованість рішень суду можуть бути предметом розгляду лише в апеляційному та касаційному порядку, визначеному процесуальним законом.

Тобто, наявність у осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, заперечень, сумнівів щодо правильності та відповідності процесуальних дій судді протягом розгляду та судових рішень чинному законодавству України не можуть бути підставою згідно з ст.ст.75,76КПКУкраїни для відводу судді, всі ці заперечення можуть бути викладені цими особами в апеляційній скарзі, у разі незгоди з прийнятим судовим рішенням.

Відповідно до вимогст. 2 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованихКонституцією Україниі законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно з п. 1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на справедливий розгляд його справи незалежним і безстороннім судом, а наявність безсторонності повинна визначатися за суб`єктивними та об`єктивними критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності. У кожній окремій справі слід враховувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступень, що свідчать про безсторонність суду.

Аналогічні вимоги щодо гарантування захисту прав, свобод та інтересів кожного у розумні строки незалежним, безстороннім та справедливим судом передбачені і уст. 7 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Практика Європейського Суду з прав людини свідчить, що право на безсторонній суд включає як об`єктивні, так і суб`єктивні елементи (рішення у справах «П`єрсак проти Бельгії»; «Де Куббер проти Бельгії»). Об`єктивний критерій безсторонності полягає в тому, щоб встановити, чи існували при розгляді справи факти, які ставлять під сумнів незалежність судді. Таких у заяві про відвід захисником наведено не було.

Суб`єктивний критерій безсторонності полягає у відсутності упередженості або тенденційності в поведінці судді при розгляді конкретної справи. За загальним правилом існує презумпція особистої безсторонності доти, доки не доведено інше. Суддя вважається безстороннім, якщо тільки не з`являються докази протилежного. Якщо з`являються сумніви щодо цього, то для відводу судді в ході об`єктивної перевірки має бути встановлена наявність певної особистої заінтересованості судді, певних його прихильностей, уподобань стосовно однієї зі сторін у справі. У кожній окремій справі слід визначати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про те, що суд не є безстороннім (рішення у справі «Мироненко і Мартиненко проти України).

Таким чином, визначені заявою про відвід процесуальні дії прийняті слідчим суддею ОСОБА_4 в межах передбачених законом повноважень, об`єктивні дані про реальне настання правових наслідків внаслідок дій або рішень судді ОСОБА_4 , які б потягли за собою порушення процесуальних прав скаржника у справі відсутні. Враховуючи викладене, підстав вважати описані у заяві про відвід обставини виявом необ`єктивності чи упередженості слідчим суддею немає.

Враховуючи викладене, вважаю, що доводи заяви спростовані письмовими доказами та не узгоджуються із дійсними обставинами справи.

Керуючись статтею 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод,статтею 9 Конституції України,статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини», статями2,7,56 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», суддя

У Х В А Л И В:

У задоволені заяви адвоката ОСОБА_3 про відвід слідчому судді Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_4 - відмовити.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу97186266
СудочинствоКримінальне
Сутьвідвід слідчому судді Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_4

Судовий реєстр по справі —372/1584/21

Ухвала від 06.10.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ященко Микола Анатолійович

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 10.06.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Росік Тетяна Володимирівна

Ухвала від 26.05.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Висоцька Г. В.

Ухвала від 26.05.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Висоцька Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні