Ухвала
від 27.05.2021 по справі 638/6584/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/6584/21

Провадження № 2/638/4151/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про залишення позовної заяви без руху

27 травня 2021 року суддя Дзержинського районного суду м. Харкова Щепіхіна В. В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Обслуговуючий кооператив Житлово-будівельний кооператив Ковчег , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: ОСОБА_3 про витребування майна з чужого незаконного володіння,-

ВСТАНОВИВ :

06.05.2021 року до Дзержинського районного суду м. Харкова надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Обслуговуючий кооператив Житлово-будівельний кооператив Ковчег , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: ОСОБА_3 , про витребування майна з чужого незаконного володіння.

Ухвалою суду від 11.05.2021 позовну заяву залишено без руху, позивачу встановлено строк для усунення недоліків.

25.05.2021 року на виконання ухвали суду від 11.05.2021 від представника позивача надійшла заява, до якої додано висновок про вартістьспірного майна та квитанція про доплату судового збору з урахуванням ціни позову.

Крім того, в ухвалі суду від 11.05.2021 позивачу було запропоновано конкретизувати та уточнити свої позовні вимоги в частині визначення суб`єктного складу учасників справи.

У своїй заяві про усунення недоліків представник позивача зазначає, що Обслуговуючий кооператив Житлово-будівельний кооператив Ковчег належним чином залучений до участі у справі як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача. Вважає недоцільним на даному етапі змінювати процесуальний статус осіб, які беруть участь у справі.

Конституцією України закріплено право кожного на судовий захист (стаття 55) та передбачено, що юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення (стаття 124), а статтею 18 Закону України Про судоустрій і статус суддів визначено, що суди загальної юрисдикції спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Суди мають враховувати, що забезпечення кожному права на справедливий суд та реалізація права особи на судовий захист мають здійснюватися з урахуванням норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини, які відповідно до статті 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини застосовуються судами при розгляді справ як джерело права.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції 1950 року кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом (стаття 8 Закону України Про судоустрій і статус суддів ).

Проте, вирішуючи питання про відкриття провадження по справі, суди повинні перевірити відповідність вимог, з якими заявник звертається до суду для захисту, а також дотримання ним вимог, передбачених статтями 175, 177 ЦПК України.

Суд зазначає, що у відповідності до частини 2 статті 382 Цивільного кодексу України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Згідно зі ст. 4 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку можуть бути фізичні та юридичні особи, територіальні громади, держава. Власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку. Спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників (ст. 5 Закону).

Таким чином, питання правомірності використання, у тому числі набуття у власність особою спільного майна в багатоквартирному будинку, може бути оспорено будь-яким співвласником багатоквартирного будинку (співвласниками).

Одним із принципів цивільного судочинства є диспозитивність, відповідно до якого суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до Цивільного процесуального кодексу, в межах заявлениїх нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом.

Позивач у своїй заяві просить суд: витребувати із незаконного володіння ОСОБА_2 на користь співвласників багатоквартирного будинку нежитлові приміщення підвалу №9-11, 14-16, 24 літ. А-9-10 , загальною площею 137, 6 кв. м., розташовані за адресою: АДРЕСА_1 . Тобто, позов заявлено в інтересах не тільки позивача, а й інших співвласників багатоквартирного будинку.

Відповідно до ч.1 ст.58 ЦПК України сторона може брати участь у судовому засіданні особисто або через представника. Відповідно до ст.237 ЦК України представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства.

Проте, в матеріалах позовної заяви і в самій позовній заяві відсутні відомості або документи, які б підтверджували повноваження позивача або його представника щодо звернення з даним позовом від імені інших співвласників спільної сумісної власності, якою є спірне майно.

Отже, позивачу необхідно надати суду докази, що підтверджують його право звертатися до суду в інтересах співвласників багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки вирішення спору в межах заявлених позовних вимог може вплинути на їх права та обов`язки.

Відповідно до статті 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст. 185, 260 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Обслуговуючий кооператив Житлово-будівельний кооператив Ковчег , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: ОСОБА_3 про витребування майна з чужого незаконного володіння - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити зазначені недоліки заяви в строк, який не може перевищувати 10 днів з дня вручення позивачу ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у випадку не усунення зазначених вище недоліків заява вважатиметься не поданою та її буде повернено позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Щепіхіна

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення27.05.2021
Оприлюднено28.05.2021
Номер документу97216127
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —638/6584/21

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 07.07.2022

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 03.07.2022

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 27.05.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

Ухвала від 11.05.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Щепіхіна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні