Ухвала
від 26.05.2021 по справі 908/1139/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 14/25/21

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

26.05.2021 Справа № 908/1139/21

м.Запоріжжя Запорізької області

Суддя Сушко Лариса Миколаївна , розглянувши матеріали заяви

кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» , 03058, м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, 5, н/п 134

до боржника - Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» , 69035, м. Запоріжжя, пр. Маяковського, 11, код ЄДРПОУ 39682694

про відкриття провадження у справі про банкрутство

За участю представників сторін: не з`явилися

23.04.2021. Товариство з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» звернулося до господарського суду Запорізької області з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» .

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 06.05.2021. заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» прийнято до розгляду, призначено підготовче засідання суду на 26.05.2021., зобов`язано сторін виконати певні дії. Оскільки, Товариством з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, додана заява арбітражного керуючого Сиротенка Олександра Олександровича про надання згоди на виконання повноважень розпорядника майна Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» , підготовче засідання суду у даній справі призначено без застосування автоматизованої системи з визначення кандидатури арбітражного керуючого.

Представники сторін своїм правом на участь у судовому розгляді справи 26.05.2021. не скористалися, у судове засідання не з`явилися, про час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Суд зазначає, що неявка боржника в судове засідання не є перешкодою для розгляду справи в підготовчому судовому засіданні.

Справа розглядається відповідно до приписів ст. 202 ГПК України - за наявними матеріалами.

Вивчивши надані документи, суд

УСТАНОВИВ:

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань - Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» зареєстровано за адресою: 69035, м. Запоріжжя, пр. Маяковського, 11, код ЄДРПОУ 39682694.

Відповідно до ч. 3 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства, якщо провадження у справі відкривається за заявою кредитора, господарський суд перевіряє можливість боржника виконати майнові зобов`язання, строк яких настав. Боржник може надати підтвердження спроможності виконати свої зобов`язання та погасити заборгованість.

Згідно до статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства, банкрутством є визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедури санації та реструктуризації і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Кодексом, грошові вимоги кредиторів інакше, ніж через застосування ліквідаційної процедури; боржник - юридична особа або фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, неспроможна виконати свої грошові зобов`язання, строк виконання яких настав.

Положеннями частини 2 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з`ясування наявності підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Кодексом. Неявка у підготовче засідання сторін та представника державного органу з питань банкрутства, а також відсутність відзиву боржника не перешкоджають проведенню засідання. У підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, оцінює обґрунтованість заперечень боржника, вирішує інші питання, пов`язані з розглядом справи.

Перевіряючи обґрунтованість заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство та додані до неї матеріали, судом встановлено наступне:

14.03.2017. між Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Фінальянс» (Продавець) та Товариством з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» (Покупець) укладений договір купівлі-продажу цінних паперів №БВ-14/03/17-4 за умовами якого Продавець зобов`язується передати Покупцю цінні папери, визначені в п. 1.2 договору, а Покупець зобов`язується прийняти та сплатити їх вартість (п. 1.1. Договору).

Розрахунки за цінні папери здійснюються наступним чином: Покупець зобов`язаний перерахувати грошові кошти за цінні папери у сумі визначеній в п. 1.3 Договору (2 200 000 грн.), на поточний рахунок продавця повною сумою чи частинами у безготівковій формі протягом 2 років з дати укладання Договору (п. 2. 1, Договору).

Покупець (Боржник) за Договором № БВ-14/03/17-4 від 14.03.2017 р. фактично отримав цінні папери, що підтверджується актом приймання-передаці цінних паперів від 14.03.2017. та прийняв на себе зобов`язання сплатити їх вартість на умовах, визначених вказаним Договором, чого зроблено не було.

В подальшому 04.01.2018. між Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Фінальянс» (Цедент) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» (Цесіонарій) укладений договір відступлення права вимоги (цесії) №04/01-18 відповідно до умов якого, Цедент відступає Цесіонареві, а Цесіонарій набуває право вимоги, належне Цедентові, і стає Кредитором за договором купівлі-продажу цінних паперів №БВ-14/03/17-4 від 14.03.2017. укладеним між Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Фінальянс» та Товариством з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» .

16.09.2019. та 09.11.2020. Товариством з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» боржнику направлені претензій з вимогою сплатити грошові кошти у розмірі 2 200 000,00 грн. за договором відступлення права вимоги (цесії) №04/01-18., які залишилась Товариством з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» без виконання.

Отже, судом встановлено, що станом на дату підготовчого засідання, загальна сума підтверджених доказами грошових вимог Товариства з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» до боржника складає 2 200 000,00 грн., натомість Товариством з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» , не надано суду доказів погашення зазначеної вище заборгованості перед заявником.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань основним видом діяльності Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» є інші види страхування, крім страхування життя.

Але, відповідно до листа Національного банку України, 02.04.2021 Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг Національного банку України ухвалив рішення №21/744-пк «Про застосування до Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» заходу впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг» , відповідно до якого вирішено тимчасово зупинити ліцензії на провадження діяльності із надання фінансових послуг у сфері страхування: від нещасних випадків, наземного транспорту (крім залізничного), медичного страхування (безперервне страхування здоров`я), вантажів та багажу (вантажобагажу), від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ, інше.

Відповідно до частини 5, 6 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства за результатами розгляду заяви про відкриття провадження у справі та відзиву боржника господарський суд постановляє ухвалу про:

- відкриття провадження у справі;

- відмову у відкритті провадження у справі.

Господарський суд відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо: вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження; вимоги кредитора (кредиторів) задоволені боржником у повному обсязі до підготовчого засідання суду.

Згідно положень частини 8, 9 ст. 39 Кодексу України з процедур в ухвалі про відкриття провадження у справі про банкрутство зазначається про: відкриття провадження у справі про банкрутство; визнання вимог кредитора та їх розмір; введення мораторію на задоволення вимог кредиторів; введення процедури розпорядження майном; призначення розпорядника майна, встановлення розміру його винагороди та джерела її сплати; вжиття заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави; строк подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів, який не може перевищувати одного місяця та 20 днів після дати проведення підготовчого засідання суду; дату попереднього засідання суду, яке має відбутися не пізніше 70 календарних днів, а в разі великої кількості кредиторів - не пізніше трьох місяців після дати проведення підготовчого засідання суду; строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника, який не може перевищувати двох місяців, а в разі значного обсягу майна - трьох місяців після дати проведення підготовчого засідання суду.

З метою виявлення кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, на офіційному веб-порталі судової влади України не пізніше наступного дня з дня постановлення ухвали суду про відкриття провадження у справі господарський суд оприлюднює повідомлення про відкриття провадження у справі боржника (офіційне оприлюднення).

За змістом частини 13 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства процедура розпорядження майном вводиться господарським судом на строк, визначений частиною другою статті 44 цього Кодексу, одночасно з постановленням ухвали про відкриття провадження у справі.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку щодо відсутності підстав для відмови у відкритті провадження у справі про банкрутство, в той час як докази, надані заявником в обґрунтування вимог, викладених в заяві, свідчать про наявність ознак неплатоспроможності боржника, що є підставою для відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» .

Що стосується призначення розпорядника майна по даній справі, то господарським судом встановлено наступне.

З 17.10.2020 набули чинності зміни, які внесені до Кодексу України з процедур банкрутства Законом №686-ІХ від 05.06.2020.

Згідно п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 92 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий у справі про банкрутство страховика повинен скласти іспит за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство страхових організацій.

Ініціюючим кредитором запропоновано призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Сиротенка О.О.

До заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариством з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» додано заяву арбітражного керуючого Сиротенка Олександра Олександровича на участь у справі про банкрутство Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» .

Згідно даної заяви, Сиротенко О.О має свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №520 від 28.03.2013. На випадок нанесення шкоди кредиторам чи боржнику, його професійна діяльність арбітражного керуючого застрахована, про що укладено договір страхування відповідальності арбітражного керуючого. Не належить до жодної категорії осіб передбаченими приписами ч. 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства, судимостей за вчинення корисливих злочинів та заборони суду займатися діяльністю арбітражного керуючого не має та не є заінтересованою особою стосовно боржника, кредиторів. Окрім того, Сиротенко О.О. був складений іспит за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство страхових організацій та отримано свідоцтво про проходження підготовки у справах про банкрутство страхових організацій №05 від 29.01.2016.

Враховуючи наявність в матеріалах справи пропозиції ініціюючого кредитора щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання обов`язків розпорядника майна по даній справі та заяви арбітражного керуючого Сиротенка О.О. про згоду на участь у даній справі, господарський суд Запорізької області, з огляду набранням чинності змін, внесених до Кодексу України з процедур банкрутства, прийшов до висновку про необхідність призначення розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Сиротенка Олександра Олександровича (свідоцтво №520 від 28.03.2013 року, свідоцтво про проходження підготовки у справах про банкрутство страхових організацій №05 від 29.01.2016., адреса: 04070, м. Київ, Андріївський узвіз, 38, офіс 1).

При цьому, відповідно до ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12-ть місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

У зв`язку з викладеним вище, суд встановлює розпоряднику майна боржника арбітражному керуючому Сиротенко О.О. розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна боржника із розрахунку трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень за рахунок коштів, авансованих Товариством з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» .

Керуючись ст. ст. 30, 39, 41, 44 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження у справі №908/1139/21 про банкрутство Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» , 69035, м. Запоріжжя, пр. Маяковського, 11, код ЄДРПОУ 39682694.

2. Визнати грошові вимоги кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» , 03058, м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, 5, н/п 134 до боржника на суму 2 200 000,00 грн. - 4 черга задоволення вимог кредиторів.

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

4. Ввести процедуру розпорядження майном Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» , 69035, м. Запоріжжя, пр. Маяковського, 11, код ЄДРПОУ 39682694.

5. Розпорядником майна призначити арбітражного керуючого Сиротенка Олександра Олександровича (свідоцтво №520 від 28.03.2013 року, свідоцтво про проходження підготовки у справах про банкрутство страхових організацій №05 від 29.01.2016., адреса: 04070, м. Київ, Андріївський узвіз, 38, офіс 1).

6. Встановити розмір грошової винагороди розпоряднику майна Сиротенко О.О. у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень за рахунок коштів, авансованих Товариством з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» на депозитний рахунок господарського суду Запорізької області.

7. З метою виявлення усіх кредиторів боржника, оприлюднити повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» , 69035, м. Запоріжжя, пр. Маяковського, 11, код ЄДРПОУ 39682694.

8. Вжити заходи щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власникам майна (органу, уповноваженому управляти майном) приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» , 69035, м. Запоріжжя, пр. Маяковського, 11, код ЄДРПОУ 39682694.

9. Зобов`язати розпорядника майна у строк до 08.07.2021. надати господарському суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів, письмовий звіт про надіслання всім кредиторам боржника повідомлення про результати розгляду грошових вимог та їх отримання кредиторами в порядку ч. 5 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, скласти реєстр вимог кредиторів та подати його до господарського суду Запорізької області у строк до 08.07.2021.

10. Попереднє засідання суду призначити на 08.07.2021. о/об 11-00. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4, корп. 1, каб. 218.

11. Зобов`язати розпорядника майна боржника Сиротенко О.О. провести інвентаризацію майна боржника, у термін до 26.07.2021.

12. Зобов`язати розпорядника майна повідомити всіх сторін в тому числі кредиторів які заявили свої кредиторські вимоги до господарського суду про день та час призначення господарським судом попереднього засідання.

13. Зобов`язати арбітражного керуючого Сиротенко О.О. не рідше одного разу на місяць надавати господарському суду (комітету кредиторів) звіт про свою діяльність з моменту призначення господарським судом.

14. Зобов`язати розпорядника майна підготувати та надати в межах строку процедури розпорядження майном господарському суду аналіз фінансово - господарської діяльності, інвестиційного становище боржника та становища боржника на ринках разом з документами, що підтверджують відповідну інформацію.

15. Зобов`язати боржника надати розпоряднику майна необхідні документи на його вимоги для підготовки аналізу фінансово - господарської діяльності, інвестиційного становища боржника та його становища на ринках.

Копію ухвали надіслати кредитору, боржнику, розпоряднику майна, державному реєстратору Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, Вознесенівському ВДВС м. Запоріжжя, ГУ ДПС у Запорізькій області, державному органу з питань банкрутства, Запорізькому окружному адміністративному суду, Комітету у справах нагляду за страховою діяльністю (м. Київ, вул. М.Раскової, 11).

Ухвала господарського суду набирає законної сили негайно після її оголошення, відповідно до ч.1 ст.235 ГПК України. Повний текст ухвали буде складено протягом 5-ти днів з дня оголошення вступної та резолютивної частин ухвали.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 10 днів з дня її проголошення за правилами, визначеними ст. ст. 256-259 ГПК України, шляхом подання апеляційної скарги наразі через господарський суд Запорізької області.

Повний текст ухвали, відповідно до ст. 233 ГПК України, складено - 28.05.2021.

Суддя Л.М. Сушко

Дата ухвалення рішення26.05.2021
Оприлюднено31.05.2021
Номер документу97241508
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування

Судовий реєстр по справі —908/1139/21

Постанова від 14.06.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 14.06.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 17.04.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 14.02.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 01.12.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 28.09.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 09.09.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 11.08.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні