Ухвала
від 31.05.2021 по справі 607/27272/19
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 607/27272/19Головуючий у 1-й інстанції Грицай К.М. Провадження № 22-ц/817/585/21 Доповідач - Ходоровський М.В. Категорія -

У Х В А Л А

31 травня 2021 р. м. Тернопіль

Тернопільський апеляційний суд в складі:

головуючого - Ходоровський М.В.

суддів - Гірський Б. О., Бершадська Г. В.,

секретаря - Панькевич Т.І.

з участю - представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_3 , представника ССМК

«Озернянський» Любунь В.Б. його представника ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тернополі апеляційну скаргу Спілки співвласників майна колгоспу «Озернянський» на рішення Тернопільського міськрайонного суду від 20 травня 2020 року (головуючий суддя Грицай К.М., повний текст рішення складено 26 травня 2020 року) у справі № 607/27272/19 за позовом ОСОБА_1 до Тернопільської міської ради про визнання права власності,-

ВСТАНОВИВ:

У листопада 2019 року ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Тернопільської міської ради про визнання права власності на кімнату № НОМЕР_1 загальною площею 20,4 кв.м., що знаходиться в гуртожитку АДРЕСА_1 .

В обгрунтування позову зазначила, що вона зареєстрована та проживає у кімнаті АДРЕСА_2 . Бажаючи реалізувати своє право на приватизацію, нею було подано заяву до Тернопільської міської ради, щодо прийняття до комунальної власності гуртожитку, що знаходиться по АДРЕСА_1 , у якому знаходиться її квартира, оскільки без даного рішення не може реалізувати своє право на приватизацію квартири. Листом Тернопільської міської ради від 07 серпня 2019 року їй відмовлено у задоволенні вимог вищезазначеної заяви так як власником гуртожитку був колгосп Озернянський , який ліквідовано в 2007 році, у зв`язку із чим неможливо передати на баланс міської ради гуртожиток по АДРЕСА_1 . При цьому, вказує, що квартирою АДРЕСА_2 вона відкрито та безперервно володіє більше десяти років і не вживала заходів, спрямованих на приховування факту володіння майном, а тому просила визнати за нею право власності на спірну кімнату за набувальною давністю.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду від 20 травня 2020 року позов задоволено. Визнано за ОСОБА_1 право власності на кімнату № НОМЕР_1 , загальною площею 20,4 кв.м., в гуртожитку по АДРЕСА_1 .

В апеляційній скарзі Спілка співвласників майна колгоспу «Озернянський» (ССМК «Озернянський» ) просить рішення скасувати та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити. Апеляційна скарга мотивована тим, що гуртожиток згідно рішення Арбітражного суду Тернопільської області від 02.03.2000 р. був власністю колгоспу Озернянський , с. Озерна, Зборівського району, Тернопільської області, 04.07.2000 р. Тернопільським міським бюро технічної інвентаризації видано реєстраційне посвідчення і згідно протоколу зборів уповноважених спілки співвласників майнових паїв колгоспу Озернянський від 02.04.2006 р. гуртожиток було включено до резервного майнового фонду ССМП колгоспу Озернянський . Він до об`єктів соціальної сфери не належить і не підлягає приватизації згідно вимог ЗУ Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитку . Тернопільська міська Рада не може бути відповідачем у даній справі, так як до вказаного гуртожитку немає жодного відношення. Власниками гуртожитку є члени майнових паїв колгоспу Озернянський , всі вони мають свою частку в даному гуртожитку.

У відзиві на апеляційну скаргу ОСОБА_1 просить апеляційну скаргу відхилити, рішення суду залишити без змін. Відзив мотивований тим, що відповідно до ч. 8 ст. 9 ЗУ Про громадські об`єднання № 4572-VІ громадське об`єднання, яке має намір здійснювати діяльність із статусом юридичної особи або без такого статусу, підлягає державній реєстрації в порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" та має бути внесене в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Оскільки, до матеріалів апеляційної скарги та й справи в цілому не долучено жодного витягу чи виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань слід вважати, що Спілка співвласників майна колгоспу Озернянський створена 2007 року не має статусу юридичної особи, а тому, не може бути суб`єктом цивільних правовідносин. Довідка Озернянської сільської ради про створення Спілки співвласників майна колгоспу Озернянський не є належним та допустимим доказом що спілка може мати статус юридичної особи. Крім того, всі докази подані Спілкою співвласників майна колгоспу Озернянський є недопустимими, оскільки здобуті з порушенням процесуального права. Спілкою співвласників майна колгоспу Озернянський не надано жодного доказу, який би підтверджував державну реєстрацію права власності на гуртожиток за нею.

У відзиві на апеляційну скаргу Тернопільська міська рада просить апеляційну скаргу відхилити, рішення суду залишити без змін. Відзив мотивований тим, що статтею 21 Закону України "Про громадські об`єднання" визначені права громадських об`єднань. Згідно чинного законодавства вбачається, що громадські організації, які утворені без статусу юридичної особи, взагалі не можуть бути учасником цивільно-правових відносин та набувати майнові і немайнові права відповідно до законодавства, оскільки таке право закріплено виключно за громадськими організаціями, що мають статус юридичної особи. Таким чином, Закон України "Про громадські об`єднання" не надає громадській організації без статусу юридичної особи, якою є спілка співвласників майна колгоспу Озернянський , такого права. Спілка співвласників майна колгоспу Озернянський згідно з протоколом загальних зборів уповноважених співвласників майнових паїв від 19.03.2006р. № 1 відповідно до Закону України "Про об`єднання громадян" легалізована шляхом письмового повідомлення про утворення і здійснює свою діяльність без статусу юридичної особи. Також зазначає, що права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до Закону, виникають з моменту такої реєстрації. Спілка не довела, яким чином оспорюване рішення Тернопільського міськрайонного суду порушує її права. Спілка не являється ні володільцем, ні власником гуртожитку по АДРЕСА_1 . Відповідно до інформації з Державною реєстру власник гуртожитку по АДРЕСА_1 відсутній.

06.05.2021 року ОСОБА_1 подала заяву (клопотання) про закриття апеляційного провадження. Заява мотивована тим, що апеляцію подано особою, яка не має процесуальної правоздатності, - спілка співвласників майна колгоспу Озернянський не зареєстрована, як юридична особа, вона не є правонаступником колгоспу. Судовим рішенням питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки такої особи не вирішувалися.

У судовому засіданні представник ССМК «Озернянський» Любунь В.Б. та його представник ОСОБА_4 заперечили проти задоволення клопотання, надали суду Статут Громадської організації «Спілка співвласників майна колгоспу «Озернянський» та Виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про реєстрацію Громадської організації «Спілка співвласників майна колгоспу «Озернянський» та пояснили, що ССМК «Озернянський» згідно виписки з Єдиного Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з 05.04.2021 року є юридичною особою а тому має право на подачу апеляційної скарги.

Представник ОСОБА_1 - ОСОБА_2 клопотання про закриття апеляційного провадження підтримав, вважає, що подана представником апелянта Виписка з Єдиного Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосується юридичної особи Громадська організація «Спілка співвласників майна колгоспу Озернянський , у той час, коли апеляційна скарга подана іншою особою - Спілкою співвласників майна колгоспу Озернянський , що не є юридичною особою.

Представник Тернопільської міської ради Ярош О.П. клопотання про закриття апеляційного провадження підтримав.

Заслухавши доповідь судді апеляційного суду, пояснення учасників справи, ознайомившись з матеріалами справи, доводами апеляційної скарги в її межах, колегія суддів вважає, що апеляційне провадження у справі слід закрити, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що на рішення Тернопільського міськрайонного суду від 20.05.2020 р. у даній цивільній справі № 607/27272/19 за позовом ОСОБА_1 до Тернопільської міської Ради про визнання права власності 19 квітня 2021 року Спілкою співвласників майна колгоспу Озернянський , яка не брала участі у справі, подано апеляційну скаргу, що підписана директором ССМП колгоспу Озернянський Любунь В.Б. та завірена печаткою з написом «Спілка співвласників майна колгоспу Озернянський .

До апеляційної скарги, окрім інших документів, додано Статут спілки співвласників майна колгоспу Озернянський 2006 рік, рішення Озернянської сільської ради №554 від 17 серпня 2007 року «Про реєстрацію в установленому Законом порядку спілки і статуту спілки співвласників майна колгоспу «Озернянський» , із чого вбачається, що: рішення про реєстрацію прийнято з урахуванням Протоколу зборів уповноважених спілки співвласників майнових паїв колгоспу «Озернянський» від 19 березня 2006 року «Про затвердження списків уповноважених спілки співвласників майнових паїв та статуту спілки» ; Спілка не є юридичною особою і здійснює легалізацію шляхом повідомлення про заснування згідно зі ст. 14 Закону України «Про об»єднання громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року.

Відповідно до статті 46 ЦПК України цивільну процесуальну правоздатність мають усі фізичні і юридичні особи.

Правом особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді наділенні фізичні особи, які досягли повноліття а також юридичні особи.

Стосовно до ст. 48 ЦПК України сторонами у цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Відповідно до ч. 1 ст. 362. ЦПК України суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо після відкриття апеляційного провадження виявилося, що апеляційну скаргу не підписано, подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, або підписано особою, яка не має права її підписувати.

Отже, оскільки спілка співвласників майна колгоспу Озернянський згідно з протоколом загальних зборів уповноважених співвласників майнових паїв від 19.03.2006р. № 1 відповідно до Закону України "Про об`єднання громадян" легалізована шляхом письмового повідомлення про утворення і здійснює свою діяльність без статусу юридичної особи, норми процесуального закону не наділяють спілку без статусу юридичної особи правом звергатися до суду, спілка співвласників майна колгоспу Озернянський в розумінні ст. 46 ЦПК України не має процесуальної правоздатності, а тому апеляційне провадження, що відкрито за апеляційною скаргою цієї спілки слід закрити.

Колегія суддів не приймає до уваги доводи представників ССМК «Озернянський» Любунь В.Б. та ОСОБА_4 щодо наявності у апелянта статусу юридичної особи та надані на підтвердження цієї обставини докази, виходячи з наступного.

Вищезазначено, що згідно доданого до апеляційної скарги Статуту спілки співвласників майна колгоспу «Озернянський» (стаття 1. ч.2 ) спілка не є юридичною особою а надані у судовому засіданні представниками апелянта документи, зокрема Статут Громадської організації «Спілка співвласників майна колгоспу «Озернянський» та Виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про реєстрацію Громадської організації «Спілка співвласників майна колгоспу «Озернянський» , згідно чого Громадська організація «Спілка співвласників майна колгоспу «Озернянський» з 05.04.2021 року є юридичною особою, не підтверджують ідентичність (тотожність) найменування особи, що подала апеляційну скаргу - Спілка співвласників майна колгоспу Озернянський .

Окрім цього встановлено, що директор (голова) ССМП колгоспу «Озернянський» Любунь В.Б., що підписав апеляційну скаргу, додав до неї докази про те, що спілка не є юридичною особою.

Таким чином, на час подачі апеляційної скарги, особа що її подала, не мала статусу юридичної особи.

Керуючись ст. ст. 35 ч.1, 259 ч.1.2.8, 362 ЦПК України, суд апеляційної інстанції,

УХВАЛИВ :

Заяву ОСОБА_1 про закриття апеляційного провадження задовольнити.

Закрити апеляційне провадження у справі № 607/27272/19 за позовом ОСОБА_1 до Тернопільської міської ради про визнання права власності за апеляційною скаргою Спілки співвласників майна колгоспу «Озернянський» на рішення Тернопільського міськрайонного суду від 20 травня 2020 року.

Постанова може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 03 червня 2021 року.

Головуючий

Судді

СудТернопільський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення31.05.2021
Оприлюднено04.06.2021
Номер документу97402971
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/27272/19

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 15.09.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 22.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 22.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 31.05.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Ходоровський М. В.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Ходоровський М. В.

Ухвала від 23.04.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Ходоровський М. В.

Рішення від 20.05.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Грицай К. М.

Рішення від 20.05.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Грицай К. М.

Ухвала від 22.12.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Грицай К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні