Ухвала
від 09.06.2021 по справі 210/3135/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/3135/21

Провадження № 1-кс/210/1374/21

"09" червня 2021 р. слідчий суддяДзержинського районногосуду м.Кривого РогуДніпропетровської області ОСОБА_1 за участюсекретаря ОСОБА_2 ,розглянувши клопотанняпроцесуального керівника-прокурора відділуДніпропетровської обласноїпрокуратури ОСОБА_3 по кримінальному провадженню, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021040000000158 від 22.02.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю,-

ВСТАНОВИВ:

Процесуальний керівник-прокурор відділуДніпропетровської обласноїпрокуратури ОСОБА_3 звернувся до Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор зазначив, що працівники ІНФОРМАЦІЯ_1 в період з 2019 року по теперішній час зловживаючи службовим становищем, в інтересах третіх осіб та на постійній основі сприяють неправомірним діям ряду підприємств, які знаходяться в зоні обслуговування ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Так, за сприянням посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 та ІНФОРМАЦІЯ_3 підприємства, що зареєстровані в зоні обслуговування зазначених ОДПІ та відповідають критеріям ризиковості, здійснюють формування податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки для мінімізації податкових зобов`язань, в порушення чинного законодавства України, шляхом оформлення безтоварних операцій. Крім того за допомогою даних підприємств надаються послуги з конвертації безготівкових коштів в готівку. Безтоварні операції оформлюється у вигляді надання послуг з перевезення, транспортування, здійснення будівельних послуг, постачання запасних частин та інше. При цьому, в порушення вимог п.п. б) п.185.1 ст.185, п.201.1 ст.201ПК України не забезпечується поставка товару, зазначена в податкових накладних.

Згідно наявної інформації громадянин ОСОБА_4 ,

ІНФОРМАЦІЯ_4 організував реєстрацію та роботу ряду підприємств, що відповідають критеріям ризиковості для надання послуг з конвертації безготівкових коштів в готівку.

На теперішній час встановлено низку підконтрольних ОСОБА_4 підприємств, що задіяні в формуванні податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки для мінімізації податкових зобов`язань, а саме: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ,), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (ЄДРПОУ НОМЕР_11 , код), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_18 " (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ).

Загалом протягом 2019 2020 років вказаними Товариствами проконвертовано більше 250млн.грн., що у свою чергу призвело до не надходження до бюджету України від підприємств реального сектору економіки податків на суму 50 млн.грн.

Вказане було можливим лише завдяки діям (бездіяльності) окремих посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , за вказівками яких працівниками ДПС не блокувалися податкові накладні підприємств, що відповідають критеріям ризиковості, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» № 1165від 11.12.2019.

Зазначені посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 надають вказівки своїм підлеглим не звертати увагу на неправомірні схеми роботи, щодо формування податкового кредиту з ПДВ вищевказаних підприємств та досягли домовленості з членами комісії ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо не втручання в їх діяльність.

Згідно положень та посадових інструкцій територіальні управління ДПС здійснюють постійний моніторинг платників податків в зоні обслуговування, яким складено податкову накладну/розрахунок, коригування і якщо платник податків відповідає критерію ризиковості, реєстрація таких накладних зупиняється, згідно визначеної процедури. Також, у разі встановлення відповідності платника податків хоча б одному з критеріїв ризиковості платника податків - інформація передається на розгляд до комісії ІНФОРМАЦІЯ_1 та зупиняється реєстрація податкових накладних /розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, згідно постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» № 1165 від 11.12.2019.

На даний час встановлено, що в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , знаходяться наступні речі та документи:

- документи (акти, довідки тощо) щодо камеральних та документальних перевірок, у тому числі зустрічних звірок, що проводились по вищезазначеним підприємствам;

- документи, які надавались вищезазначеними підприємствами для проведення зустрічних звірок;

- листи, які направлялись на адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 та відповідно отримані відповіді, які було направлено/отримано під час відпрацюванню даних підприємств у тому числі в рамках наказу ІНФОРМАЦІЯ_19 від 28.07.2015 №543

- протоколи та документи (у тому числі довідки, надані територіальними підрозділами ДПС) на підставі яких комісія прийняла рішення щодо введення/виведення вказаних підприємств з категорії платників ПДВ, які мають критерії ризиковості, згідно порядку 1165 «ПОРЯДОК зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»;

- наказів про створення комісії регіонального рівня з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі;

- нормативно правових актів, якими керувалась комісія регіонального рівня з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі (зокрема нормативно-правові акти в яких визначено права, обов`язки, функції, порядок роботи, строки прийняття рішень, відповідальність Комісії);

- наказів про створення підгрупи комісії (у тому числі про закріплення відповідник співробітників в структурних підрозділах ДПС) щодо моніторингу реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Реєстрі, з переліком службових осіб, які входили до складу підгрупи комісії

Вказані речі та документи мають доказове значення у даному кримінальному провадженні та необхідні для документування причетності до вчиненого кримінального правопорушення службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_20 , подальшого проведення судових експертиз.

Крім того, вказані документи підлягають дослідженню та використанню під час проведення судово-почеркознавчої, судово-економічної експертизи, з метою встановлення кола осіб, причетних до вчинення злочинних діянь. В зв`язку з цим зазначені документи мають значення доказів в даному кримінальному провадженні.

Прокурор зазначає, що саме з метою встановлення фактичних обставин кримінального правопорушення виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий та прокурор в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду клопотання повідомлені належним чином, надали заяви про розгляд справи за їх відсутності.

Згідно ст.132 ч.2 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

У відповідності до ч. 4, 6 ст. 107 КПК України, за письмовою заявою учасників судового засідання, фіксація процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею про тимчасовий доступ до речей та документів, не здійснювалась.

Суд, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню в повному обсязі, з урахуванням наступного.

Вважаю, що заявлене клопотання відповідає вимогам ст. 132, 160 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 ч. 2 ст.131КПК України передбачено такий вид заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей та документів.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

За змістом ч.1 ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, зокрема висновків експертів.

Таким чином, необхідна органу досудового розслідування інформація, не може бути здобута іншим способом, окрім як на підставі відповідного рішення суду.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України). Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

В силу положень ч. ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі, документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Відповідно до ч. 2, 4, 5 ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні. Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Судом встановлено, що в провадженні слідчих слідчого відділу ВП №2 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження №42021040000000158 від 22.02.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України). Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно зі ст. 163 ч.5 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Беручи до уваги викладене вище, а також неможливість отримати відомості в інший спосіб, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи про які зазначається в клопотанні мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, тому необхідно надати тимчасовий доступ до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, із можливістю вилучення в ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , а саме завірених належним чином копій документів, які зазначені в клопотанні.

Приймаючи до уваги викладене вище, а також неможливість отримати вказану у клопотанні річ в інший спосіб та, враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана річ має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає можливим задовольнити клопотання прокурора.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст. 110, 159-164, 309, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання процесуальногокерівника -прокурора відділуДніпропетровської обласноїпрокуратури ОСОБА_3 по кримінальному провадженню, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021040000000158 від 22.02.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,про тимчасовий доступдо речейі документів,що містять охоронювану законом таємницю задовольнити повністю.

Надати дозвіл на проведення тимчасового доступу до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, із можливістю вилучення в ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , завірених належним чином копій наступних документів, а саме:

- документи (акти, довідки тощо) щодо камеральних та документальних перевірок, у тому числі зустрічних звірок, що проводились відносно таких підприємств - ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ,), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " (ЄДРПОУ НОМЕР_11 , код), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_18 " (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ).

- документи, які надавались вищезазначеними підприємствами для проведення зустрічних звірок;

- листи, які направлялись на адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 та відповідно отримані відповіді, які було направлено/отримано під час відпрацюванню даних підприємств у тому числі в рамках наказу ІНФОРМАЦІЯ_19 від 28.07.2015 №543

- протоколи та документи (у тому числі листи, довідки та інші документи надані територіальними підрозділами ДПС та безпосередньо підприємством) на підставі яких комісія прийняла рішення щодо введення/виведення вказаних підприємств з категорії платників ПДВ, які мають критерії ризиковості, згідно порядку 1165 «ПОРЯДОК зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»;

- наказів про створення комісії регіонального рівня з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;

- нормативно правових актів, якими керувалась комісія регіонального рівня з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі (зокрема нормативно-правові акти в яких визначено права, обов`язки, функції, порядок роботи, строки прийняття рішень, відповідальність Комісії);

- наказів про створення підгрупи комісії (у тому числі про закріплення відповідник співробітників в структурних підрозділах ДПС) щодо моніторингу реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Реєстрі, з переліком службових осіб, які входили до складу підгрупи комісії

Надати розпорядження відповідним посадовим особам ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 - забезпечити тимчасовий доступ до вищевказаних речей та документів.

Виконання ухвали про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів надати слідчим групи слідчих, прокурорам групи прокурорів у кримінальному проваджені №42021040000000158 від 22.02.2021та (чи) за їх дорученням в порядку ст. 36, 40 КПК України, оперуповноваженим оперативних підрозділів..

Визначити строк дії ухвали тривалістю 30 (тридцять) днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Невиконання даної ухвали з боку осіб, яким надано розпорядження, тягне за собою наслідки, передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення09.06.2021
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу97584492
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —210/3135/21

Ухвала від 16.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 16.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні