Ухвала
від 14.06.2021 по справі 910/9230/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

м. Київ

14.06.2021Справа № 910/9230/21

Суддя Господарського суду міста Києва ДЖАРТИ В. В. , розглянувши

позовну заяву ОСОБА_1

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛОГІТЕК ГРУП"

2. Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації

про визнання припиненими трудових відносин та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

У червні 2021 року ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду міста Києва із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛОГІТЕК ГРУП" та Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації про:

- визнання припиненими трудові відносини у зв`язку із звільненням з посади директора ТОВ "ЛОГІТЕК ГРУП" за власним бажанням з дати ухвалення рішення:

- зобов`язання Дарницьку районну в місті Києві державну адміністрацію внести відповідні зміни до відомостей про керівника ТОВ "ЛОГІТЕК ГРУП".

Дослідивши подані матеріали, суд дійшов до висновку, що вказаний позов не підлягає прийняттю до розгляду, зважаючи на наступне.

Приписами пункту 1 частини 1 статті 175 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) встановлено, що суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Так, згідно із статтею 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Завданням суду при здійсненні правосуддя в силу положень статті 2 Закону України "Про судоустрій України" є, зокрема, захист гарантованих Конституцією та законами України, прав і законних інтересів юридичних осіб.

Відповідно до частини 2 статті 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Частиною 3 статті 22 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають із господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені законом до їх юрисдикції.

Подання позовної заяви за правилами Господарського процесуального кодексу України означає, що позовна заява повинна бути подана за правилами предметної та суб`єктної юрисдикції справ відповідно до статті 20 Господарського процесуального кодексу України.

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб`єктами підприємницької діяльності. Такими особами, зокрема, є кредитори у справі про банкрутство, а також особи учасники корпоративних спорів.

Відповідно до трудового законодавства України, керівник товариства (директор), як будь-який інший працівник, має право звільнитися за власним бажанням, попередивши власника або уповноважений ним орган про таке звільнення письмово за два тижні.

Разом з тим особливість звільнення директора полягає в тому, що воно відбувається за рішенням загальних зборів учасників товариства.

У випадку відсутності рішення загальних зборів учасників товариства про звільнення керівника, зокрема через неможливість зібрати кворум для проведення загальних зборів, керівнику із метою захисту свої прав надано можливість звернутися до суду із вимогою про визнання трудових відносин припиненими. Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 24.12.2019 у справі № 758/1861/18.

За приписами пункту 3 частини1 статті 20 ГПК України справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

Правовідносини між Товариством і її директором, який вимагає свого звільнення в судовому порядку, за своєю правовою природо є трудовим спором.

Оскільки поданий на вирішення суду спір не відноситься до переліку спорів відповідно до статті 20 Господарського процесуального кодексу України, в яких стороною може бути фізична особа, а також те, що спір не є корпоративним, права ОСОБА_1 не підлягають судовому захисту у господарському суді, а подана позовна заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 175 Господарського процесуального кодексу України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства. Водночас суд на виконання положень частини 6 статті 175 ГПК України роз`яснює позивачу, що розгляд вказаної справи віднесено до юрисдикції загальних судів за правилами цивільного судочинства.

За таких обставин суд повертає позивачеві позовну заяву і додані до неї документи.

На підставі викладеного та керуючись 2, 4-5, 175, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. У прийнятті позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛОГІТЕК ГРУП" та Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації про визнання припиненими трудових відносин та зобов`язання вчинити дії відмовити .

2. Ухвала набирає законної сили 14.06.2021 та може бути оскаржена в порядку, передбаченому статтями 253-259 Господарського процесуального кодексу України.

СУДДЯ В. В. ДЖАРТИ

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.06.2021
Оприлюднено14.06.2021
Номер документу97620730
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/9230/21

Рішення від 12.01.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Джарти В.В.

Ухвала від 13.12.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Джарти В.В.

Ухвала від 22.11.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Джарти В.В.

Ухвала від 25.10.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Джарти В.В.

Ухвала від 04.10.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Джарти В.В.

Постанова від 10.08.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 20.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 14.06.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Джарти В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні