Ухвала
від 16.06.2021 по справі 695/2534/20
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-ц/821/1009/21 Справа № 695/2534/20Головуючий по першій інстанції Степченко М.Ю. Категорія: 304000000 Доповідач в апеляційній інстанції Вініченко Б.Б.

УХВАЛА

16 червня 2021 року Черкаський апеляційний суд в складі колегії:

суддів Вініченка Б.Б., Новікова О.М., Фетісової Т.Л.

за участю секретаря Любченко Т.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Черкаси клопотання представника ОСОБА_1 - адвоката Савченка Віктора Івановича про призначення судової почеркознавчої експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Транс-Вест-Експедиція , Товариства з обмеженою відповідальністю Навігатор Проперті Менеджмент , третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю Петрус-Алко про стягнення грошових коштів, -

в с т а н о в и в:

Рішенням Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 16 березня 2021 року позов ОСОБА_2 задоволено повністю.

Стягнуто солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю Транс-Вест-Експедиція (ЄДРПОУ 33943979), Товариства з обмеженою відповідальністю Навігатор Проперті Менеджмент (ЄДРПОУ 42316060) на користь ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 ) 5 537 513,90 (п`ять мільйонів п`ятсот тридцять сім тисяч п`ятсот тринадцять) грн.

Стягнуто солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю Транс-Вест-Експедиція (ЄДРПОУ 33943979), Товариства з обмеженою відповідальністю Навігатор Проперті Менеджмент (ЄДРПОУ 42316060) на користь ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 ) відшкодування по сплаті судового збору в сумі 10510,00 грн та 420,40 грн, а всього 10930,40 грн.

Не погоджуючись зі зазначеним рішенням суду, ОСОБА_1 звернувся до суду апеляційної інстанції із апеляційною скаргою, в якій вказує, що рішення суду ухвалено з порушенням норм процесуального права, при неповному з`ясуванні обставин, що мають значення для справи, за недоведеності обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими, з невідповідністю висновків суду обставинам справи, а тому просив його скасувати та ухвалити нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

16 червня 2021 року на адресу Черкаського апеляційного суду надійшло клопотання представника ОСОБА_1 - адвоката Савченка Віктора Івановича про призначення судової почеркознавчої експертизи, яке мотивовано тим, що позовні вимоги у даній справі ґрунтуються на договорі постачання від 01.11.2019 року, укладених між ТОВ Петрус-Алко та ТОВ Транс-Вест-Експедиція . В період укладення та виконання цього договору керівником ТОВ Транс-Вест-Експедиція був ОСОБА_3 . Останній в апеляційній скарзі на ухвалу Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області про забезпечення позову від 23 жовтня 2020 року, а також особисто учаснику ТОВ Транс-Вест-Експедиція повідомив, що зазначений договір він не підписував, як і первинні документи на виконання цього договору, його підписи є підробленими. Документи з використанням його електронного підпису виконані всупереч його волевиявленню.

Розглянувши та обговоривши дане клопотання, колегія суддів дійшла наступного висновку.

Відповідно до вимог ст. ст. 103, 105 ЦПК України для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд призначає експертизу у справі.

Призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: характер і ступінь ушкодження здоров`я; психічний стан особи; вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Пунктом 4 частини 5 статті 12 ЦПК України встановлено, що суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Реалізація принципу змагальності в цивільному процесі та доведення перед судом переконливості своїх вимог є конституційною гарантією (стаття 129 Конституції України).

З аналізу чинних норм законодавства вбачається, що призначення експертизи як один із засобів встановлення доказів, відбувається в разі необхідності з`ясування обставин по справі, які потребують спеціальних знань у сфері іншій, ніж право.

Як видно із апеляційної скарги поданої керівником ТОВ Транс-Вест-Експедиція - ОСОБА_3 на ухвалу Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області про забезпечення позову від 23 жовтня 2020 року, на яку посилається представник скаржника у даному клопотанні, ним зазначено про незаконне використання його електронного підпису та підроблення живого підпису, при цьому клопотань, як керівника товариства відповідача, про призначення експертизи в суді першої інстанції ним не заявлялося.

Колегія суддів не вбачає підстав для призначення судової почеркознавчої експертизи, а підстави, визначені законом для обов`язкового призначення експертизи, по даній справі відсутні.

Приймаючи до уваги необґрунтованість висловленого клопотання та відсутність правового підґрунтя для її призначення та проведення в обов`язковому порядку, колегія суддів не знаходить підстав для задоволення заявленого клопотання.

Керуючись ст. 103 ЦПК України, апеляційний суд, -

у х в а л и в :

В задоволенні клопотання представника ОСОБА_1 - адвоката Савченка Віктора Івановича про призначення судової почеркознавчої експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Транс-Вест-Експедиція , Товариства з обмеженою відповідальністю Навігатор Проперті Менеджмент , третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю Петрус-Алко про стягнення грошових коштів - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Судді:

СудЧеркаський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення16.06.2021
Оприлюднено17.06.2021
Номер документу97706184
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —695/2534/20

Ухвала від 22.07.2021

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

Ухвала від 29.04.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Вініченко Б. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні