Ухвала
від 15.06.2021 по справі 191/2015/20
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/2015/20

Провадження № 2/191/610/20

У Х В А Л А

"15" червня 2021 р.

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Бондаренко Г.В.

за участю секретаря - Лободи Т.О.

розглянувши, згідно вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксації судового засідання технічними засобами у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Синельникове цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Друга синельниківська державна нотаріальна контора про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом ,

Встановив:

До Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Друга синельниківська державна нотаріальна контора про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом.

Представник позивача ОСОБА_3 надав суду клопотання про призначення у справі судово-товарознавчої експертизи.

Клопотання обґрунтовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 помер. Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина, а саме на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 ; земельну ділянку площею 800 кв. м. для обслуговування житлового будинку; автомобіля марки ЗАЗ TF699Р з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_1 . 2007 року випуску, з об`ємом двигуна 1386 см. куб.; рушниці ІЖ-58. к-12 реєстраційний № НОМЕР_2 .

Доказами, що обгрунтовують обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог щодо визначення вартості спільного майна подружжя; присудження грошової компенсації учаснику спільної власності - відповідно до ст. 76 ЦПК України, може бути лише висновок експерта з проведеними дослідженнями, оскільки встановлення таких обставин, потребують спеціальних знань.

У відповідності до ст. 103 ЦПК України, для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо. Особи, які беруть участь у справі, мають право подати суду питання, на які потрібна відповідь експерта. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, визначається судом. Особи, які беруть участь у справі, мають право просити суд провести експертизу у відповідній судово-експертній установі.

Наказом Міністерства юстиції України Про затвердження інструкції про призначення та проведення судових експертиз та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень від 8 жовтня 1998 року за № 53/5 передбачено основні підвиди інженерно-технічної експертизи, якими є зокрема: товарознавча експертиза.

Верховний суд України в н. 5 Постанови Пленуму Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах від ЗО травня 1997 року за № 8 роз`яснив судам, що призначення експертизи в цивільних справах допускається як під час судового розгляду, гак і в процесі підготовки до нього. У разі коли необхідність експертного висновку обумовлена обставинами, викладеними у позовній заяві, чи поданими доказами, суддя має призначати експертизу, як правило, при підготовці справи до судового розгляду, враховуючи при цьому думку осіб, які беруть участь у справі

Основним завданням суду під час розгляду справи є всебічне і повне з`ясування всіх обставин справи, сприяння реалізації сторонами їх прав та обов`язків і за наслідками розгляду справи ухвалити, відповідно до ст. 263 ЦПК України законне та обгрунтоване рішення, що в межах даного предмету спору між сторонами не можливо без призначення товарознавчої експертизи.

Просив суд призначити .у цивільній справі №191/2015/20 судову товарознавчу експертизу з метою визначення вартості спадкового майна, виділу його в натурі чи отримання компенсації, доручивши її проведення Дніпропетровському науково-дослідному інституту судових експертиз.

На вирішення експерта, який проводитиме судову товарознавчу експертизу, необхідно подати наступне питання, за яким має бути проведена експертиза:

-яка вартість: житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 ;

-автомобіля марки ЗАЗ TF699Р з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_1 , 2007 року випуску, з об`ємом двигуна 1386 см. куб.;

- рушниці ІЖ-58. к-12 реєстраційний № НОМЕР_2 , які належали спадкодавцю ОСОБА_5 .

Представник позивача та представник відповідача в підготовче судове засідання не з`явилися, надали суду заяви про проведення судового засідання за іх відсутності, не заперечували проти призначення експертизи.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 помер. Після смерті ОСОБА_5 відкрилась спадщина, а саме на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 ; земельну ділянку площею 800 кв. м. для обслуговування житлового будинку; автомобіля марки ЗАЗ TF699Р з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_1 . 2007 року випуску, з об`ємом двигуна 1386 см. куб.; рушниці ІЖ-58. к-12 реєстраційний № НОМЕР_2 .

Отже, предметом спору є майно, яке залишилось після смерті спадкодавця і необхідно визначити вартість цього майна.

Згідно ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Частиною 1 статті 81 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно ч. 1, ч.3 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребує відповідні докази.

Суд вважає, що клопотання представника позивача слід задовольнити, оскільки призначення судової будівельно-технічної експертизи потрібно для з`ясування обставин, що мають значення для справи і для з`ясування обставин потрібні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Згідно частини 1 статті 103 Цивільного процесуального кодексу України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 252 Цивільного процесуального кодексу України,суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Згідно з пунктом 9 частини 1 статті 253 цього ж Кодексу, в такому випадку провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

З огляду на вищенаведене, суд вважає, що клопотання представника позивача підлягає задоволенню, а провадження у цивільній справі необхідно зупинити на час проведення судової будівельно- товарознавчої експертизи.

Керуючись пунктом 1 частини 1,частиною 2 статті 258, частиною 4, 5 статті 259, статтею 260 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

Постановив:

Клопотання представника позивача адвоката Білоусова Г.О.- задовольнити.

Призначити у цивільній справі №191/2015/20 судову товарознавчу експертизу з метою визначення вартості спадкового майна, виділу його в натурі чи отримання компенсації.

На вирішення експертів, поставити наступні питання:

-яка вартість: житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 ;

-автомобіля марки ЗАЗ TF699Р з реєстраційним номерним знаком НОМЕР_1 , 2007 року випуску, з об`ємом двигуна 1386 см. куб.;

- рушниці ІЖ-58. к-12 реєстраційний № НОМЕР_2 , які належали спадкодавцю ОСОБА_5 .

Виконання експертизи доручити експертам Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз (49000, м. Дніпро, Січеславська Набережна, 17, офіс 361).

У разі неможливості проведення експертизи, зобов`язати експерта надати висновок про неможливість проведення експертизи та зазначити причини.

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України.

Роз`яснити, що відповідно до статті 109 ЦПК України у разі ухилення особи, яка бере участь у справі, від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд, залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Витрати на проведення експертиз покласти на позивача ОСОБА_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Для проведення експертиз надати експертам матеріали цивільної справи №191/2015/20.

Копію ухвали для виконання та цивільну справу направити до Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз (49000, м. Дніпро, Січеславська Набережна, 17, офіс 361).

На час проведення експертиз провадження у справі зупинити.

Ухвала в частині зупинення провадження по справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

:СуддяГ. В. Бондаренко

СудСинельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення15.06.2021
Оприлюднено17.06.2021
Номер документу97721774
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —191/2015/20

Постанова від 12.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Демченко Е. Л.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Демченко Е. Л.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Демченко Е. Л.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Демченко Е. Л.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Бондаренко Г. В.

Ухвала від 15.06.2021

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Бондаренко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні