Ухвала
від 17.06.2021 по справі 200/175/21-а
ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

17 червня 2021 року справа №200/175/21-а

приміщення суду за адресою: 84301, м. Краматорськ вул. Марата, 15

Перший апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: судді-доповідача Гайдара А.В., суддів Геращенка І.В. Компанієць І.Д., розглянув в порядку письмового провадження клопотання ОСОБА_1 про забезпечення позову в справі № 200/175/21-а (головуючий І інстанції Стойка В.В.) за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Краматорської міської ради, Відділу житлового господарства Краматорської міської ради про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії,-

УСТАНОВИВ:

В провадженні Першого апеляційного адміністративного суду перебуває апеляційна скарга Виконавчого комітету Краматорської міської ради на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 08 квітня 2021 року.

Ухвалами Першого апеляційного адміністративного суду від 03 червня 2021 року відкрито провадження за вказаною скаргою та призначено її до розгляду на 09 серпня 2021 року.

15 червня 2021 року надійшло клопотання представника позивача про забезпечення адміністративного позову в справі № 200/175/21-а. на обґрунтування клопотання зазначено наступне.

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 08 квітня 2021 року частково задоволено позов ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Краматорської міської ради, Відділу житлового господарства Краматорської міської ради про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії.

Визнано протиправною відмову Виконавчого комітету Краматорської міської ради у видачі ОСОБА_1 ордеру на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 .

Скасовано рішення виконавчого комітету Краматорської міської ради від 06.01.2021 № 2 «Про скасування Рішення виконавчого комітету Краматорської міської ради від 19.08.2020 № 662 «Про надання житла» .

Зобов`язано Відділ житлового господарства Краматорської міської ради повторно розглянути питання про видачу ОСОБА_1 ордеру на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , згідно Рішення Краматорського виконавчого комітету Краматорської міської ради від 19.08.2020 № 662 «Про надання житла» з урахуванням висновків суду.

В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Не погодившись з таким рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, тобто рішення суду першої інстанції ще не набрало законної сили.

19травня 2021 року представник позивача звернувся до виконавчого комітету Краматорської міської ради з адвокатським запитом, в якому серед іншого було наступне звернення:

- ...прошу надати інформацію щодо юридичних дій, які вчинялись з моменту прийняття Рішення виконкому від 19.08.2020 № 662 Про надання житла до теперішнього часу органами місцевого самоврядування та постійно діючими комісіями, які представляють територіальну громаду м.Краматорська, у відношення 9-ти квартир комунальної власності, які зазначеним Рішенням були розподілені учасникам бойових дій АТО, які перебувають на квартирному обліку потребуючих поліпшення житлових умов в м.Краматорську (маються на увазі зокрема такі дії: прийняття Рішень міської ради, виконкому, підготовка та вручення ордерів, укладення договорів на користування житлом тощо).

У відповіді на запит від 25.05.2021 Виконавчий комітет Краматорської міської ради повідомив наступне:

- дев`ять квартир, перелічених у вашому запиті, включено до фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб рішенням Виконавчого комітету Краматорської міської ради № 123 від 03.02.2021 Про включення до фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб ; п`ять квартир з зазначеного фонду надано громадянам, які перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб, що потребують надання житлових приміщень з фонду житла для тимчасового проживання для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб рішеннями Виконавчого комітету Краматорської міської ради від 07.04.2021 та 19.05.2021. Інші квартири на даний час не розподілені.

Позивач вважає, що здійснення нового розподілу квартир серед осіб з числа ВПО відносно тих квартир, які за результатами попереднього розподілу, були надані особам з числа учасників бойових дій АТО, свідомо чи не свідомо створює потенційну ситуацію суттєвого порушення прав певних осіб з числа пільгових категорій населення та їх родин. Більше того, маючи в наявності рішення суду першої інстанції від 8 квітня 2021 року, яким попередньо підтверджено законність саме першого розподілу зазначених квартир, Виконавчий комітет Краматорської міської ради 19 квітня 2021 року все одно приймає Рішення про новий розподіл частини вказаного житла.

Крім того, Виконавчим комітетом Краматорської міської ради заплановано на найближчому засіданні виконавчого комітету Краматорської міської ради 16,06.2021 розглянути питання Про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, які потребують надання житлового приміщення з фонду житла для тимчасового проживання, зняття з обліку та надання квартир з фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб .

Проект рішення по зазначеному питанню оприлюднений 09.06.2021 на офіційному сайті Краматорської міської ради. В проекті рішення відсутні адреси квартир, які надаються для тимчасового житла, незважаючи на те, що така інформація є публічною.

Враховуючи викладене, а також наявність в матеріалах справи достатньої кількості даних, які свідчать про послідовне вчинення Виконавчим комітетом Краматорської міської ради дій по новому розподілу зазначених 9-ти квартир, позивач має підозру, що вказаним рішенням можуть бути розподілені саме ті квартири, щодо яких наявний судовий спір (в т.ч. й квартира, надана позивачу).

Таким чином, представник позивача просить заборонити Виконавчому комітету Краматорської міської ради та Відділу житлового господарства Краматорської міської ради приймати рішення або вчинять будь-які дії стосовно квартир, зазначених у Рішенні виконавчого комітету Краматорської міської ради від 19.08.2020 № 662 Про надання житла до ухвалення рішення в адміністративній справі № 200/175/21-а.

Суд апеляційної інстанції, заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи клопотання про забезпечення позову, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, зазначає наступне.

Положеннями частини першої та другої статті 150 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) визначено, що суд за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо: 1) невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду; або 2) очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

Ухвалу про забезпечення позову постановляє суд першої інстанції, а якщо розпочато апеляційне провадження, то таку ухвалу може постановити суд апеляційної інстанції.

Статтею 151 КАС України регламентовані види забезпечення позову та способи, яким позов не може бути забезпечено.

Зокрема, відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 151 КАС України не допускається забезпечення позову шляхом зупинення дії рішення суб`єкта владних повноважень, яке не є предметом оскарження в адміністративній справі, або встановлення заборони або обов`язку вчиняти дії, що випливають з такого рішення.

Як зазначено вище, позивач просить забезпечити позов шляхом заборони відповідачам приймати рішення або вчинять будь-які дії стосовно квартир, зазначених у Рішенні виконавчого комітету Краматорської міської ради від 19.08.2020 № 662 Про надання житла .

Проте, ані в адміністративному позові, ані в уточненому адміністративному позові ОСОБА_1 не оскаржував Рішення від 19.08.2020 № 662.

За таких обставин, суд дійшов висновку про неможливість забезпечення адміністративного позову в справі № 200/175/21-а у спосіб, викладений в клопотанні від 15 червня 2021 року, та відмову в задоволенні клопотання позивача.

Згідно з ч. 1 ст. 154 КАС України заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи. Про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу (ч. 5 ст. 154 КАС України).

Керуючись статтями 150, 151, 154, 292, 311, 321, 325, 328, 329 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про забезпечення позову в справі № 200/175/21-а - відмовити.

Повний текст ухвали складено та підписано 17 червня 2021 року.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку, встановленому ст. 328 Кодексу адміністративного судочинства України до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Колегія суддів А. В. Гайдар

І. В. Геращенко

І. Д. Компанієць

СудПерший апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.06.2021
Оприлюднено18.06.2021
Номер документу97727279
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/175/21-а

Ухвала від 14.02.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стойка В.В.

Ухвала від 20.12.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 18.10.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Постанова від 18.10.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 06.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 04.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 25.08.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Постанова від 09.08.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Постанова від 09.08.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 17.06.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні