Ухвала
від 17.06.2021 по справі 1-6/12
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 1-6/12

Провадження № 1-в/591/73/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 червня 2021 року м. Суми

Зарічний районний суд м. Суми в складі : головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали, що надійшли від Зарічного районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області відносно: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродж м. Суми, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , засудженої 19.04.2019 року Зарічним райсудом Сумської області за ч.1 ст.164 КК України до покарання у виді штрафу в сумі 510 грн, про звільнення від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку,

в с т а н о в и в :

Вироком Зарічного районного суду м. Суми від 19.04.2019 року ОСОБА_4 засуджена за за ч.1 ст.164 КК України до покарання у виді штрафу в сумі 510 грн. Ухвалою Зарічного районного суду м. Суми від 16.07.2019 року відмовлено у поданні представника Зарічного районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області про вирішення питання про порядок виконання вироку суду.

У клопотанні старшого інспектора Зарічного районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області ОСОБА_5 ставиться питання про звільнення ОСОБА_4 від подальшого відбування призначеного покарання у зв`язку з закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

Прокурор клопотання підтримала.

Суд, дослідивши матеріали кримінального провадження, вважає, що клопотання старшого інспектора Зарічного районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області ОСОБА_5 підлягає задоволеннюз наступних підстав.

Судом встановлено, що вироком Зарічного районного суду м. Суми від 19.04.2019 ОСОБА_4 визнано винною у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.164 КК Українита призначено покарання у вигляді штрафу у розмірі 510 грн. (а.с. 67). Вирок набрав законної сили 07.05.2019 року (а.с.66). Ухвалою Зарічного районного суду м. Суми від 16.07.2019 було відмовлено в задоволенні подання фахівця 1 категорії Зарічного районного сектору Сумського міськрайонного відділу уповноважених органів з питань пробації про розстрочку або заміну штрафу іншим видом покарання відносно ОСОБА_4 (а.с.68)

Відповідно до п. 13 ч. 1ст. 537 КПК Українивизначено, що судом під час виконання вироків вирішується питання про звільнення від покарання.

Відповідно дост. 152 КВК Українипідставами звільнення від відбування покарання є закінчення строків давності виконання обвинувального вироку.

Відповідно до ч. 1ст. 80 КК Україниособа, засуджена до покарання, менш суворого ніж обмеження волі, звільняється від відбування покарання, якщо з дня набрання чинності обвинувальним вироком його не було виконано у строк два роки.

Водночас, вказана стаття передбачає, що перешкодою для звільнення від покарання є ухилення особи від його відбування. У разі вчинення засудженим дій, спрямованих на уникнення виконання обвинувального вироку, перебіг давності зупиняється та відновлюється з дня з`явлення засудженого для відбування покарання або з дня його затримання.

При цьому, ухилення від відбування покарання - це умисні дія або бездіяльність засудженого, спрямовані на невиконання покарання. Ухилення від відбування покарання як підстава для зупинення строків давності виконання обвинувального вироку є особливим юридичним фактом, питання вирішення якого належить до компетенції суду, а отже, цей факт слід встановлювати з дотриманням вимог процесуальної форми.

Правова природа вказаного виду звільнення від відбування призначеного покарання зумовлюється одностороннім обов`язком держави примусово реалізувати через спеціально уповноважені нею органи призначене особі покарання протягом певних строків. Особа, засуджена до певного виду покарання, не несе правового обов`язку застосовувати правове обмеження, які входять до його змісту, сама до себе - це виключна одностороння компетенція спеціальних державних органів, які виконують покарання.

Зокрема, редакція ч. 3ст. 80 КК Українипевним чином співвідноситься зі ст.ст.389,390 КК України, оскільки ухилення від відбування покарання, у своєму конкретному прояві відповідає складу одного із злочинів, передбачених зазначеними статтями Особливої частиниКК. Вирішувати питання про зупинення строків давності виконання обвинувального вироку суду можливо лише після набрання законної сили обвинувальним вироком суду, яким особа буде визнана винною в ухиленні від відбування покарання.

З урахуванням наведеного Верховним Судом України зроблено правовий висновок, що вирішувати питання про зупинення строків давності виконання обвинувального вироку суду можливо лише після набрання законної сили обвинувальним вироком суду, яким особа буде визнана винною в ухиленні від відбування покарання.

За таких обставин, суд, встановивши, що вирок Зарічного районного суду м. Суми від 19.04.2019 відносно ОСОБА_4 набув законної сили 07.05.2019 року, строк давності виконання вироку не переривався і фактично минув, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання та звільнення ОСОБА_4 від покарання у зв`язку із закінченням строку давності виконання обвинувального вироку.

Керуючисьст.80 КК України,ст. 152 КВК України, ст.2, п.13 ч.1 ст.537 КПК Українисуд,

у х в а л и в:

Клопотання старшого інспектора Зарічного районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області ОСОБА_5 про звільнення засудженої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку задовольнити.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити від покарання призначеного за вироком Зарічного районного суду м. Суми від 19.04.2019 року.

Ухвала може бути оскаржена протягом 5 (п`яти) днів з дня отримання її копії шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду.

Суддя ОСОБА_1

СудЗарічний районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення17.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97738539
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях

Судовий реєстр по справі —1-6/12

Ухвала від 17.06.2021

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Янголь Є. В.

Ухвала від 16.07.2019

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Янголь Є. В.

Вирок від 19.04.2019

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Янголь Є. В.

Постанова від 10.04.2019

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Янголь Є. В.

Постанова від 10.04.2019

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Янголь Є. В.

Постанова від 25.10.2018

Кримінальне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 05.10.2018

Кримінальне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 11.05.2018

Кримінальне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 05.04.2018

Кримінальне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Постанова від 08.11.2017

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Покатілов О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні