Ухвала
від 24.05.2021 по справі 653/1308/21
ГЕНІЧЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 653/1308/21

Провадження № 2/653/810/21

У Х В А Л А

іменем України

24 травня 2021 року

Суддя Генічеського районного суду Херсонської області Ковальчук Н.В., перевіривши виконання вимог статей 175, 177 ЦПК України у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 за довіреністю в інтересах ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сиваш" про витребування майна з чужого незаконного володіння,

встановила:

ОСОБА_3 звернувся до суду із позовною заявою за довіреністю в інтересах ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Червоний Сиваш , в якій просить витребувати з чужого незаконного володіння земельні ділянки, які знаходяться на території колишньої Новодмитрівської сільської ради Генічеського району Херсонської області шляхом зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю Червоний Сиваш , директор ОСОБА_4 , передати ОСОБА_5 , довіреної особи власника ОСОБА_2 , земельну ділянку площею 3,9947 га, кадастровий номер 6522181500:01:023:0417, земельну ділянку площею 0,4522 га, кадастровий номер 6522181500:01:023:1417, земельну ділянку площею 0,9195 га, кадастровий номер 6522181500:01:023:2417, із земель сільськогосподарського призначення у стані, відповідному для корисного використання цієї землі за цільовим призначенням.

Позовну заяву належить залишити без руху з таких підстав.

Відповідно до ч. 5 ст. 175 ЦПК України у разі пред`явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

Згідно з ч. 7 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Відповідно до ч. 1 ст. 42 ЦПК у справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

Сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач (ч. 1 ст. 48 ЦПК України).

Позивачем є особа, яка звернулася до суду за захистом прав, свобод та інтересів.

У випадках, встановлених законом, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи можуть звертатися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах (ч. 1 ст. 56 ЦПК України).

У разі відкриття провадження за позовною заявою особи, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб (крім прокурора), особа, в чиїх інтересах подано позов, набуває статусу позивача (ч. 5 ст. 56 ЦПК України).

Сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника (ч. 1 ст. 58 ЦПК України).

Права, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до чотирнадцяти років, а також недієздатних фізичних осіб захищають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом. Права, свободи та інтереси неповнолітніх осіб віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а також осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть захищати у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, піклувальники чи інші особи, визначені законом. Суд може залучити до участі в таких справах неповнолітню особу чи особу, цивільна дієздатність якої обмежена. Законні представники можуть доручати ведення справи в суді іншим особам (ст. 59 ЦПК України).

Повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: 1) довіреністю фізичної або юридичної особи; 2) свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником чи охоронцем спадкового майна (ч. 1 ст. 62 ЦПК України).

Аналіз наведених правових приписів дає підстави для висновку, що до суду з позовною заявою може звернутись:

- позивач особисто;

- органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб; у цьому випадку у разі відкриття провадження особа, в чиїх інтересах подано позов, набуває статусу позивача;

- позивач через представника;

- законний представник.

ОСОБА_6 звернувся до суду з вказаною позовною заявою, вказав себе позивачем та зазначив, що він діє за довіреністю в інтересах ОСОБА_2 .

З позовної заяви не зрозуміло, чи діє він на підставі ст. 56 ЦПК України як особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах ОСОБА_2 , то в такому разі він повинен зазначити підстави звернення (на підставі якого закону звертається, у разі необхідності надати відповідні докази для підтвердження своїх повноважень).

Якщо ОСОБА_6 звертається на підставі довіреності, про що він також зазначає, то потрібно визначитись із статусом учасника справи, оскільки згідно з вимогами на підставі довіреності до суду звертається представник, а не позивач.

Таким чином, позовна заява не відповідає ні вимогам ч. 5 ст. 175 ЦПК України, оскільки ОСОБА_6 не зазначив підстав звернення, якщо він пред`явив позов як особа якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, ні вимогам ч. 7 ст. 177 ЦПК України, - оскільки вказав себе позивачем, та підписав позовну заяву як позивач, при цьому посилається на те, що діє на підставі довіреності.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Зважаючи на викладені обставини позовну заяву потрібно залишити без руху.

Керуючись ст. 185 ЦПК України,

ухвалила:

Позовну заяву ОСОБА_1 за довіреністю в інтересах ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сиваш" про витребування майна з чужого незаконного володіння залишити без руху.

Встановити позивачу строк - десять днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків позовної заяви.

У разі невиконання вимог цієї ухвали, позовна заява вважатиметься неподаною та буде повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Генічеського районного суду Н. В. Ковальчук

СудГенічеський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення24.05.2021
Оприлюднено23.06.2021
Номер документу97768224
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —653/1308/21

Ухвала від 02.02.2022

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 02.02.2022

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 05.07.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 24.05.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Ковальчук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні