Вирок
від 18.06.2021 по справі 532/1031/21
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/1031/21

1-кп/532/115/2021

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 червня 2021 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю:

прокурора ОСОБА_2 ,

захисників адвокатів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

обвинувачених ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

представників цивільного позивача ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_9

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Кобеляки кримінальне провадження № 12020170190000511 за обвинуваченням

ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Вирішальне Лохвицького району Полтавської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , громадянина України, має повну середню освіту, офіційно не працевлаштований, не одружений, раніше судимий:

- 20.07.2009 Лохвицьким районним судом Полтавської області за частиною 1 статті 309, частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України до покарання у вигляді штрафу в розмірі 1000 грн.;

- 23.08.2016 Гадяцьким районним судом Полтавської області за частиною 2 статті 309, частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України до покарання у вигляді позбавлення волі на 3 роки;

ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Іванків Іванківського району Київської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , мешкає за адресою: АДРЕСА_4 , громадянина України, має професійно-технічну освіту, працює трактористом-машиністом сільськогосподарського виробництва ТОВ «Райс-Схід», раніше судимий: - 30.08.2007 Шишацьким районним судом Полтавської області за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України до покарання у виді позбавлення волі на 3 роки, звільнений від відбування покарання на підставі статті 75 Кримінального кодексу України з іспитовим строком на 1 рік;

- 04.07.2011 Шишацьким районним судом Полтавської області за частиною 3 статті 185, частиною 4 статті 70 Кримінального кодексу України до покарання у виді 7 місяців позбавлення волі;

- 07.12.2020 Козельщинським районним судом Полтавської області за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України до покарання у виді позбавлення волі на 4 роки, звільнений від відбування покарання на підставі статті 75 Кримінального кодексу України з іспитовим строком на 1 рік.

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України,

В С Т А Н О В И В :

Влітку 2020 року, більш точні дата і час досудовим розслідуванням не встановлені, ОСОБА_5 , маючи корисливий мотив, погодився на пропозицію особи, матеріали щодо якої виділені в окреме провадження, який запропонував йому отримати незаконний прибуток за вчинення крадіжок обладнання сільськогосподарської техніки фірми «John Deere» на території відділення ТОВ Агрофірма «Добробут», яке розташоване за адресою Полтавська область, Полтавський (раніше Кобеляцький) район, с. Красне, вул. Шевченка, 38.

У подальшому ОСОБА_5 запропонував своєму знайомому ОСОБА_6 допомогти у вчиненні вказаної крадіжки, оскільки останній обізнаний у роботі подібної техніки та має навички роботи з нею, пообіцявши ОСОБА_6 грошові кошти за успішно виконану роботу.

18 серпня 2020 року, близько 24 години, обвинувачені ОСОБА_5 та ОСОБА_6 зустрілися поблизу будівлі кафе «McDonalds» (м. Полтава, вул. Європейська, 187а), де разом сіли до автомобіля марки «Audi» моделі «А6», чорного кольору, з іноземною реєстрацією, під керуванням третьої особи, та виїхали до с. Красне Полтавського (раніше Кобеляцького) району Полтавської області, напрямок до якого вказував ОСОБА_5 .

По прибуттю на АДРЕСА_5 , де діючи узгоджено, ОСОБА_5 залишився спостерігати за навколишньою обстановкою та охороною об`єкта, а ОСОБА_6 переліз через паркан на огороджену територію відділення ТОВ Агрофірма «Добробут», де заздалегідь підготовленим ключем відчинив двері кабіни самохідного обприскувача марки «John Deere 4730», державний номерний знак НОМЕР_1 , звідки шляхом демонтажу кріплення вчинив повторно крадіжку монітору з серійним номером PCGU2UK693465, вартість якого відповідно до висновку експерта № 2504 від 20.11.2020 становить 55303,46 грн., заподіявши на вказану суму матеріальну шкоду ТОВ Агрофірма «Добробут».

Після цього, ОСОБА_5 і ОСОБА_6 повернулися до автомобіля марки «Audi» моделі «А6», чорного кольору, з іноземною реєстрацією, під керуванням третьої особи, та в подальшому виїхали до міста Полтави, а звідти до будинку особи, яку повідомлено про підозру та матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, з метою передачі останньому викраденого майна та отримання винагороди за вчинене кримінальне правопорушення, отримавши через не встановлений досудовим розслідуванням час від вказаної особи близько 20 тисяч гривень кожен.

Своїми діями ОСОБА_5 та ОСОБА_6 вчинили кримінальне правопорушення передбачене частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України, а саме: таємне викрадення чужого майна (крадіжка), за попередньою змовою групою осіб, поєднане з проникненням у сховище, а ОСОБА_6 , враховуючи наявність у нього непогашеної судимості за крадіжку, також повторно.

30 квітня 2021 року між прокурором Кобеляцького відділу Решетилівської окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_2 та підозрюваним ОСОБА_5 , за письмовою згодою потерпілого та у присутності захисника ОСОБА_4 , укладена угода про визнання винуватості.

Згідно з умовами угоди ОСОБА_5 зобов`язався беззастережно визнати обвинувачення в обсязі повідомленої підозри у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України та погодитися з визначеним в угоді покаранням; співпрацювати з органами досудового розслідування та органами, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність у викритті організатора вчинення кримінального правопорушення, а саме: надати під час досудового розслідування та в подальшому у судовому засіданні правдиві викривальні свідчення щодо особи, яка організувала вчинення кримінального правопорушення, а також всіх інших обставин підготовки та вчинення кримінального правопорушення; в повній мірі визнати цивільний позов ПП «Еверест О» № 42 від 10 березня 2021 року на суму 196 953 гривень (під час досудового розслідування відповідно до квитанції 0.0.2104643289.1 від 26.04.2021 сума цивільного позову частково відшкодована в розмірі 14996,04 грн.).

Сторони угоди погодилися на призначення ОСОБА_5 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України, покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки 6 місяців.

Водночас, зважаючи на те, що сторонами узгоджене зазначене покарання, повне визнання вини підозрюваним, активне сприяння у розкритті злочину і зобов`язання сприяти у викритті організатора кримінального правопорушення, враховуючи що ОСОБА_5 за місцем проживання характеризується позитивно, на обліках у лікарів наркологів та психіатрів не перебуває, сторони вважають за можливе виправлення підозрюваного без ізоляції від суспільства та звільнення його від відбування покарання з іспитовим строком в порядку статті 75 Кримінального кодексу України.

30 квітня 2021 року між прокурором Кобеляцького відділу Решетилівської окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_2 та підозрюваним ОСОБА_6 , за письмовою згодою потерпілого та у присутності захисника ОСОБА_3 , укладена угода про визнання винуватості.

Згідно з умовами угоди ОСОБА_6 зобов`язався беззастережно визнати обвинувачення в обсязі повідомленої підозри у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України та погодитися з визначеним в угоді покаранням; співпрацювати з органами досудового розслідування та органами, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність у викритті організатора вчинення кримінального правопорушення, а саме: надати під час досудового розслідування та в подальшому у судовому засіданні правдиві викривальні свідчення щодо особи, яка організувала вчинення кримінального правопорушення, а також всіх інших обставин підготовки та вчинення кримінального правопорушення; в повній мірі визнати цивільний позов ПП «Еверест О» № 42 від 10 березня 2021 року на суму 196 953 гривень (під час досудового розслідування відповідно до квитанції 0.0.2104633877.1 від 26.04.2021 сума цивільного позову частково відшкодована в розмірі 10000,00 грн.).

Сторони угоди погодилися на призначення ОСОБА_6 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України, покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки 6 місяців.

Оскільки кримінальне правопорушення вчинене до ухвалення вироку Козельщинського районного суду Полтавської області від 07 грудня 2020 року, то з урахуванням частини 4 статті 70 Кримінального кодексу України сторони прохають суд шляхом поглинення менш суворого покарання, призначеного за новим вироком, більш суворим, призначеним за попереднім вироком, визначити остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки.

Водночас, зважаючи на те, що сторонами узгоджене зазначене покарання, повне визнання вини підозрюваним, активне сприяння у розкритті злочину і зобов`язання сприяти у викритті організатора кримінального правопорушення, враховуючи що ОСОБА_6 за місцем проживання характеризується позитивно, на обліках у лікарів наркологів та психіатрів не перебуває, сторони вважають за можливе виправлення підозрюваного без ізоляції від суспільства та звільнення його від відбування покарання з іспитовим строком в порядку статті 75 Кримінального кодексу України.

Розглядаючи питання про затвердження угоди суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 468 Кримінального процесуального кодексу України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

За змістом частини 4 статті 469 Кримінального процесуального кодексу України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Злочин, передбачений частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України, у вчиненні якого обвинувачені визнали себе винними, віднесений до тяжких.

Представник потерпілого ТОВ Агрофірма «Добробут» ОСОБА_10 під час досудового розслідування надав прокурору письмову згоду на укладення угоди, наслідки укладення угоди йому роз`яснені та зрозумілі.

У підготовче судове засідання 18 червня 2021 року представник потерпілого ТОВ Агрофірма «Добробут» ОСОБА_10 не з`явився, надіславши до суду заяву, відповідно до якої прохає підготовче судове засідання проводити за його відсутності, та повідомляє, що представником потерпілого надавався дозвіл прокурору на укладення з обвинуваченими угод про визнання винуватості, які потерпілий підтримує та проти затвердження яких не заперечує, не наполягаючи на суворому покаранні.

Судом встановлено, що обвинувачені ОСОБА_5 і ОСОБА_6 цілком розуміють положення частини 2 статті 473 та частини 4, 5 статті 474 Кримінального процесуального кодексу України.

Судом встановлено, що укладення угоди сторонами є добровільним, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Відповідно до частини 3 статті 185 Кримінального кодексу України, крадіжка, вчинена за попередньою змовою групою осіб, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому, а також вчинена повторно, карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

Таким чином, сторонами угоди покарання визначене у межах санкції частини 3 статті 185 Кримінального кодексу України.

У судовому засіданні обвинувачені ОСОБА_5 та ОСОБА_6 свою вину у вчиненні інкриміновано кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України, визнали повністю.

У судовому засіданні обвинувачені ОСОБА_5 та ОСОБА_6 заявлений цивільний позов ПП «Еверест О» визнали повністю.

Обвинувачені ОСОБА_5 і ОСОБА_6 висловили згоду з призначенням їм узгодженого покарання відносно кожного з них та пояснили, що цілком розуміють свої права та наслідки укладення угоди про визнання винуватості, можуть виконати взяті на себе за угодами зобов`язання.

У судовому засіданні прокурор, представник потерпілого, обвинувачені та їх захисники просили затвердити укладені угоди і призначити узгоджене сторонами покарання.

Судом встановлено, що умови угоди не суперечать вимогам Кримінального і Кримінального процесуального кодексів України, інтересам суспільства, а кримінальне провадження свідчить про наявність фактичних підстав для визнання винуватості.

Виходячи з викладеного суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості, укладених між прокурором та обвинуваченими ОСОБА_5 і ОСОБА_6

Враховуючи тяжкість злочину та особу винуватих, які на обліку у лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не перебувають, позитивно характеризуються за місцем проживання, сприяли у розкритті злочину та викритті його організатора, повністю визнали заявлений цивільний позов та частково відшкодували завдану шкоду, суд вважає можливим застосувати статтю 75 Кримінального кодексу України та звільнити ОСОБА_5 і ОСОБА_6 від відбування покарання з випробуванням строком на два роки щодо кожного з обвинувачених, вважаючи таке покарання необхідним й достатнім для їх виправлення і попередження вчинення нових злочинів, поклавши на них обов`язки, визначені частиною 1 статті 76 цього Кодексу.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , у виді особистого зобов`язання у цьому кримінальному провадженні обирався слідчим суддею Кобеляцького районного суду Полтавської області ОСОБА_11 , дата обрання - 26.03.2021, строк застосування - до 24.05.2021. Підстав для застосування запобіжного заходу до обвинувачених суд не вбачає, відповідні клопотання учасниками судового провадження не заявлені.

Відповідно до довідки про витрати на проведення експертизи у цьому кримінальному провадженні, витрати на проведення судово-товарознавчої експертизи, за результатами якої складений висновок № 2504 від 20.11.2020, становлять 653 гривні 80 копійок.

Питання щодо речових доказів у цьому кримінальному провадженні не учасниками судового провадження не ставилося, відповідні обставини на розгляд суду не заявлені.

У цьому кримінальному провадженні заявлений цивільний позов ПП «Еверест О» до обвинувачених ОСОБА_5 і ОСОБА_6 на суму 196 953 гривень 00 копійок.

У підготовчому судовому засіданні представником цивільного позивача і обвинуваченими суду надана спільна заява про укладення мирової угоди та надана на затвердження мирова угода, яка затверджена ухвалою Кобеляцького районного суду Полтавської області від 18 червня 2021 року.

Таким чином, перешкоди для затвердження угод про визнання винуватості суд не вбачає

На підставі викладеного, керуючись статтями 100, 314, 369, 370, 374, 468-476 Кримінального процесуального кодексу України, суд,

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 30 квітня 2021 року між прокурором Кобеляцького відділу Решетилівської окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_2 та підозрюваним ОСОБА_5 .

Визнати ОСОБА_5 винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України та призначити йому узгоджене покарання у виді позбавлення волі строком на чотири роки шість місяців.

На підставі частини 2-4 статті 75 Кримінального кодексу України, звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки, визначивши тривалість іспитового строку два роки.

Відповідно до частин 1 статті 76 Кримінального кодексу України зобов`язати ОСОБА_5 періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу пробації та повідомляти даний орган про зміну місця проживання та роботи.

Запобіжний захід до набрання вироком законної сили ОСОБА_5 не обирати.

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 30 квітня 2021 року між прокурором Кобеляцького відділу Решетилівської окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_2 та підозрюваним ОСОБА_6 .

Визнати ОСОБА_6 винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України та призначити йому узгоджене покарання у виді позбавлення волі на строк три роки шість місяців.

Відповідно до частини 4 статті 70 КК України, визначити ОСОБА_6 остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання призначеного за даним вироком, більш суворим за вироком Козельщинського районного суду Полтавської області від 07 грудня 2020 року, у виді позбавлення волі строком на чотири роки.

На підставі частин 2-4 статті 75 Кримінального кодексу України, звільнити ОСОБА_6 від відбування призначеного покарання, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки, визначивши тривалість іспитового строку два роки

Відповідно до частини 1 статті 76 Кримінального кодексу України зобов`язати ОСОБА_6 періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу пробації та повідомляти даний орган про зміну місця проживання та роботи.

Запобіжний захід до набрання вироком законної сили ОСОБА_6 не обирати.

Стягнути з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , солідарно, судові витрати на залучення експерта в сумі 653 (шістсот п`ятдесят три) гривні 80 копійок.

Роз`яснити ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , що умисне невиконання угоди є підставою для притягнення до відповідальності, встановленої законом.

Вирок може бути оскаржений, з підстав, передбачених статтею 394 Кримінального процесуального кодексу України до Полтавського апеляційного суду або через Кобеляцький районний суд Полтавської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Відповідно до статті 476 Кримінального процесуального кодексу України, у разі невиконання угоди про визнання винуватості, прокурор має право звернутися до суду, який затвердив таку угоду з клопотанням про скасуванням вироку. Клопотання про скасування вироку, яким затверджена угода, може бути подано протягом установлених законом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення відповідного кримінального правопорушення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченим та прокурору.

Суддя

СудКобеляцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення18.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97776890
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —532/1031/21

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 11.05.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 28.04.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 24.01.2022

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Вирок від 18.06.2021

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 12.05.2021

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні