Ухвала
від 18.06.2021 по справі 335/7160/20
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/7160/20 1-кс/335/3485/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2021 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні у залі суду у м. Запоріжжі клопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області капітана поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020080000000241 від 23.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020080000000241 від 23.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, в обгрунтування якого зазначив наступне.

В ході досудового розслідування встановлено, що 29 грудня 2017 року сільським головою Новоолександрівської сільської ради Запорізького району Запорізької області ОСОБА_4 укладено договір підряду №187 на суму 9 млн. 455 тис. гривень за рахунок коштів місцевого бюджету на наступний проект: «Реконструкція зовнішніх мереж каналізації села Новоолександрівка Запорізького району Запорізької області» з ТОВ «Бревес» (код за ЄДРПОУ 39260411).

Крім того, керівництво ТОВ «Бревес», діючи за попередньою змовою з службовими особами Новоолександрівської сільради, внесли до актів приймання робіт (форма КБ-2В) завідомо неправдиві дані, а саме: завищено вартість поліетиленової труби, об`єми виконаних робіт, вартість витрат на оплату праці робітників-будівельників та витрат праці робітників, що обслуговують машини на обсяг робіт (люд.-год), та обсяги робіт будівельної техніки.

Досудовим слідством встановлено, що 29.12.2017 між Новоолександрівською сільською радою Запорізького району Запорізької області та ТОВ «БРЕВЕС» укладено договір про закупівлю робіт за державні кошти №187 по об`єкту: «Реконструкція зовнішніх мереж каналізації села Новоолександрівка Запорізького району Запорізької області» на загальну суму 9454847,99 грн.

18.08.2020 року, на підставі ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя, слідчим СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 проведено тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні Новоолександрівської сільської ради Запорізького району Запорізької області, по взаємовідносинам з ТОВ «БРЕВЕС» в рамках виконання робіт з Реконструкції зовнішніх мереж каналізації села Новоолександрівка Запорізького району Запорізької області.

Під час проведення тимчасового доступу до речей та документів, головою Новоолександрівської сільської ради не було надано документи, що були зазначені в ухвалі суду, а саме: акти приймання-передачі проектно-кошторисної документації, завдання на розробку кошторисної документації, наказу про внутрішньо-облікову політику на підприємстві, дефектні акти, акти на закриття прихованих робіт, акти прийому об`єкта в експлуатацію, інші акти, проекти виконання робіт, виконавчу документації, видаткові накладні, сертифікати якості, сертифікати відповідності, технічні свідоцтва, паспорти, протоколи випробувань, журнали виконання робіт, загальний журнал робіт, матеріали листування щодо узгодження вартості будівельних матеріалів, згідно договору про закупівлю робіт за державні кошти №187 від 29.12.2017 укладеного між Новоолександрівською сільською радою Запорізького району Запорізької області (ЄДРПОУ 04352842) та ТОВ «БРЕВЕС» (ЄДРПОУ39260411) по об`єкту: «Реконструкція зовнішніх мереж каналізації села Новоолександрівка Запорізького району Запорізької області», у зв`язку із тим, що перелічені документи не були надані сільській раді підрядчиком, в особі ТОВ «Бревес».

Крім того, згідно листа голови Новоолександрівської сільської ради Запорізького району Запорізької області від 31.03.2020 Вих.№02-24/459 адресованого до директора ТОВ «Бревес», у зв`язку із тим, що проектно-кошторисна документація була передана на коригування, та після проходження експертизи вартість проектно-кошторисної документації збільшилась більш ніж на 50% від вартості договору, згідно ст. 35 ЗУ «Про публічні закупівлі» роботи по об`єкту «Реконструкція зовнішніх мереж каналізації села Новоолександрівка Запорізького району Запорізької області (коригування, реконструкція)» потребує нової процедури закупівлі, що тягне за собою розірвання договору №187 від 29.12.2017.

За даними з відкритих джерел «Прозорро» встановлено, що 25.05.2020 між Новоолександрівською сільською радою Запорізького району Запорізької області та ПП «МАДЕСТ» укладено договір підряду №25-05/164 по об`єкту: «Реконструкція зовнішніх мереж каналізації села Новоолександрівка Запорізького району Запорізької області (коригування)» на загальну суму 52900000 грн.

В подальшому, слідчим призначено судово будівельно-технічну економічну експертизу, проведення якої доручено експертам Запорізького відділення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз. На теперішній момент експертиза перебуває на виконанні.

Крім того, слідчим призначено проведення аналітичного дослідження фінансово-господарської діяльності між ТОВ «Бревес», (код за ЄДРПОУ 39260411) з Новоолександрівською сільською радою Запорізького району Запорізької області (ЄДРПОУ 04352842) за період часу з 29.12.2017 до 31.03.2020, на предмет виконання робіт по договору про закупівлю робіт за державні кошти №187 по об`єкту: «Реконструкція зовнішніх мереж каналізації села Новоолександрівка Запорізького району Запорізької області», можливого порушення податкового та іншого законодавства та з метою попередження фактів легалізації доходів отриманих злочинним шляхом, проведення якого доручено спеціалістам сектору боротьби відмивання доходів одержаних злочинним шляхом ГУ ДПС в Запорізькій області. На теперішній час аналітичне дослідження не завершено.

У кримінальному провадженні було проведено великий обсяг слідчих (процесуальних) дій, та оперативних заходів спрямованих на встановлення повного кола осіб можливо причетних до скоєння вказаного кримінального правопорушення.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 23.06.2021 року, але у зв`язку із ситуацією, що склалася в регіоні, пов`язаною з пандемією COVID 19, а також у зв`язку проведенням у провадженні судової будівельно-технічної економічної експертизи та аналітичного дослідження фінансово-господарської діяльності, виконання яких триває, закінчити досудове розслідування у встановлені процесуальні строки не надається за можливе.

Проведеними під час досудового розслідування слідчими діями та оперативними заходами встановити конкретну особу (осіб) причетних до скоєння вказаного злочину на теперішній час встановити не надалося за можливе. До обставин, що перешкоджали здійснити інші необхідні слідчі (процесуальні) дії раніше відносяться: широке коло осіб, які можуть бути причетні до скоєння кримінального правопорушення; специфічність кримінального правопорушення; складність та тривалість проведення судових експертиз.

У зв`язку з викладеним слідчий звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням, у якому просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020080000000241 на дванадцять місяців.

Слідчий підтримав подане клопотання, надавши відповідну письмову заяву.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання слідчого проведено без фіксації судового процесу.

Перевіривши матеріали клопотання та дослідивши надані докази, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст.2КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно з ч. 1 ст.28КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 4 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави24цього Кодексу.При цьомузагальний строкдосудового розслідуванняне можеперевищувати: 1)одного місяцяз дняповідомлення особіпро підозруу вчиненнікримінального проступкуу випадках,передбачених пунктами1і 2частини третьоїцієї статті; 2)шести місяцівіз дняповідомлення особіпро підозруу вчиненнінетяжкого злочину; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Як передбачено ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Виходячи із правової кваліфікації кримінального правопорушення, у даному кримінальному провадженні досудове розслідування може бути продовжено до шести місяців.

Враховуючи, що матеріалами клопотання підтверджується вагомість наявних доказів про те, що завершення досудового розслідування до 23.06.2021 року об`єктивно є неможливим, оскільки на теперішній час органу досудового розслідування необхідно провести слідчі (розшукові) дії, направлені на встановлення осіб причетних до вчинення даного кримінального правопорушення, з урахуванням обсягу слідчих дій, які необхідно провести, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, та вважає за необхідне продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020080000000241 на шість місяців до 23.12.2021 року.

Керуючись ст.ст. 294, 295-1, 372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020080000000241 від 23.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, на шість місяців строком до 23.12.2021 року включно.

В іншій частині в задоволенні клопотання відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97812370
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020080000000241 від 23.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —335/7160/20

Ухвала від 31.10.2023

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 19.09.2023

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 06.09.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 06.09.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 11.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 11.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 11.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 20.12.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні