Ухвала
від 29.06.2021 по справі 640/18975/19
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 640/18975/19

УХВАЛА

29 червня 2021 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії: головуючого - судді Парінова А.Б., суддів: Грибан І.О., Сорочка Є.О., розглянувши у порядку письмового провадження заяву судді Шостого апеляційного адміністративного суду Парінова А.Б. про самовідвід в адміністративній справі за позовом Обслуговуючого кооперативу "ЖБК-1" до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) про визнання протиправним та скасування наказу,

В С Т А Н О В И В:

До Шостого апеляційного адміністративного суду надійшла апеляційна скарга ОСОБА_1 на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 31 серпня 2020 року у справі № 640/18975/19.

За результатами автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20 квітня 2021 року визначено склад суду в адміністративній справі №640/18975/19 головуючий суддя - Парінов А.Б., судді: Беспалов О.О., Грибан І.О.

За результатами повторного автоматизованого розподілу судових справ між суддями від 25 червня 2021 року визначено склад суду в адміністративній справі № 640/18975/19: головуючий суддя - Парінов А.Б., судді: Грибан І.О., Сорочко Є.О.

Суддею Паріновим А.Б. подано заяву про самовідвід з тих підстав, що він вже приймав участь у вирішенні даної справи в суді апеляційної інстанції, а тому не може брати участь під час повторного її розгляду за апеляційною скаргою особи, яка не брала участі у справі, проте вважає, що суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки.

Частинами 1, 2 ст. 40 КАС України передбачено, що питання про самовідвід судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про самовідвід вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу.

Відповідно до ч. 2 ст. 41 КАС України у разі задоволення відводу (самовідводу) одному із суддів або всьому складу суду, якщо справа розглядається колегією суддів, адміністративна справа розглядається в тому самому адміністративному суді тим самим кількісним складом колегії суддів без участі відведеного судді або іншим складом суддів, який визначається в порядку, встановленому частиною першою статті 31 цього Кодексу.

Вирішуючи питання щодо наявності підстав для задоволення вказаних заяв, колегія суддів зазначає про таке.

З матеріалів справи вбачається, що 10 грудня 2021 року постановою Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Ключковича В.Ю. та суддів Парінова А.Б., Беспалова О.О. було 10 грудня 2020 року було частково задоволено апеляційну скаргу обслуговуючого кооперативу "ЖБК-1", а саме: змінено рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 31 серпня 2020 року в мотивувальній частині та в іншій частині рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 31 серпня 2020 року залишити без змін.

17 березня 2021 року до Окружного адміністративного суду м. Києва надійшла апеляційна скарга ОСОБА_1 - особи, яка не брала участі у справі на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 31 серпня 2020 року.

Вказана апеляційна скарга разом з матеріалами адміністративної справи № 640/18975/19 надійшли до Шостого апеляційного адміністративного суду 20 квітня 2021 року та згідно з даними автоматизованого розподілу судової справи між суддями були передані на розгляд колегії суддів під головуванням судді Парінова А.Б.

Відповідно до приписів ч. 2 ст. 37 КАС України суддя, який брав участь у вирішенні адміністративної справи в суді апеляційної інстанції, не може брати участі у вирішенні цієї самої справи в судах першої і касаційної інстанцій, а також у новому її розгляді після скасування постанови або ухвали суду апеляційної інстанції.

Приписами вказаної норми не врегульовано питання щодо неможливості повторної участі судді, який брав участь у вирішенні адміністративної справи в суді апеляційної інстанції під час її розгляду за апеляційною скаргою іншої особи.

Водночас, положеннями п. 4 ч. 1 ст. 36 КАС України передбачено, що суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і підлягає відводу (самовідводу) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді.

При цьому, варто зазначити, інститут відводу судді від участі у розгляді конкретної справи - це одна із найважливіших гарантій здійснення правосуддя неупередженим та справедливим судом. Він покликаний ліквідувати найменшу підозру у заінтересованості судді в результатах розглянутої справи, навіть якщо такої заінтересованості немає, бо тут головним є публічний інтерес. Враховуючи, що існують норми закону, які запобігають виникненню будь-яких підозр, судді заборонено брати участь у розгляді справи за наявності будь-яких обставин, які викликають чи можуть викликати сумніви у його об`єктивності.

Відповідно до ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Європейського суду з справ людини, як джерело права.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 09 січня 2013 року у справі "Олександр Волков проти України" зазначено, що у деяких випадках, коли докази для спростування презумпції суб`єктивної безсторонності судді отримати складно, додаткову гарантію надасть вимога об`єктивної безсторонності (параграф 105). У зв`язку з цим, навіть отримане враження щодо безсторонності судді має важливе значення, бо, іншими словами, "правосуддя повинно не лише здійснюватися; але й виглядати таким, що здійснюється". Адже йдеться про довіру, яку в демократичному суспільстві суди повинні вселяти у громадськість (параграф 106).

Отже, з аналізу вказаних положень вбачається, що участь судді у розгляді справи за умови висловлення ним своєї позиції під час розгляду тієї самої справи за участі тих же учасників судового процесу може поставити під сумнів об`єктивність цього судді під час вирішення відповідного спору.

З огляду на вказані обставини, з метою забезпечення найважливіших гарантій здійснення правосуддя та уникнення існування будь-яких, навіть щонайменших, сумнівів у неупередженості та безсторонності судді Парінова А.Б. чи будь-яких інших сумнівів в об`єктивному вирішенні спору, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для задоволення заяви судді Парінова А.Б. про самовідвід.

Керуючись ст. ст. 36-37, 39-41, 248, 325 КАС України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву Парінова А.Б. про самовідвід задовольнити.

Відвести суддю Парінова А.Б. від участі в розгляді справи № 640/18975/19.

Передати справу для визначення іншого складу суду в порядку, встановленому частиною 1 статті 31 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя А.Б. Парінов

Судді: І.О. Грибан

Є.О. Сорочко

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.06.2021
Оприлюднено01.07.2021
Номер документу97974839
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —640/18975/19

Постанова від 01.09.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишина Олена Миколаївна

Ухвала від 05.07.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишина Олена Миколаївна

Ухвала від 29.06.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 27.04.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 27.04.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 15.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 13.01.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Постанова від 10.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 12.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 12.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні