Ухвала
від 06.07.2021 по справі 905/745/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


У Х В А Л А

06.07.2021 Справа № 905/745/21

Господарський суд Донецької області у складі судді Величко Н.В.,

при секретарі судового засідання Зеленському Б.О. -

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Вінд Дей" (код ЄДРПОУ 41717591, місцезнаходження: 50053, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Мусорського, буд. 19б)

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Телебачення "Капрі" (код ЄДРПОУ 33320794, місцезнаходження: 85300, Донецька область, м. Покровськ, вул. Захисників України, буд. 6)

про захист ділової репутації, спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди

за участю представників

від позивача: не з`явились;

від відповідача: Рябко Р.О. - адвокат,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду на стадії підготовчого провадження перебуває справа №905/745/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Вінд Дей" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Телебачення "Капрі" про:

- визнання недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію, інформацію про Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Вінд Дей", що поширена Товариством з обмеженою відповідальністю "Телебачення "Капрі" у мережі Інтернет за посиланнями: https://kapri.dn.ua/2021/04/07/rejderskij-zahvat-zemel-mirnogradskoi-otg-hto-za-cim-stoit/ та https://www/youtube.com/watch?v=dNTeKIAzhJU у вигляді відеосюжету під назвою "Рейдерський захват земель Мирноградської ОТГ: хто за цим стоїть?".

- зобов"язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Телебачення "Капрі" спростувати та припинити поширення інформації, якою порушуються особисті немайнові права позивача шляхом публікації резолютивної частини рішення суду та видалення відеосюжету "Рейдерський захват земель Мирноградської ОТГ: хто за цим стоїть?" з мережі Інтернет за посиланнями: ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_2

- стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Телебачення "Капрі" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Вінд Дей" моральної шкоди у розмірі 1,00 (одна) грн., а також понесені витрати зі сплати судового збору.

11.06.2021 від позивача до канцелярії суду надійшла заява б/н від 08.06.2021 про уточнення позовних вимог (вх.№12619/21), відповідно до якої останній зазначає, що відеосюжет розміщено також і в соціальній мережі Facebook на офіційні сторінці "Телебачення "Капрі" (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_3 та просить:

- визнати недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію, інформацію про Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Вінд Дей", що поширена Товариством з обмеженою відповідальністю "Телебачення "Капрі" у мережі Інтернет за посиланнями: на офіційному веб-сайті https://kapri.dn.ua/2021/04/07/rejderskij-zahvat-zemel-mirnogradskoi-otg-hto-za-cim-stoit/, на Youtube-каналі в медіахостингу Youtube https://www/youtube.com/watch?v=dNTeKIAzhJU, соціальній мережі Facebook: ІНФОРМАЦІЯ_3 у вигляді відеосюжету під назвою "Рейдерський захват земель Мирноградської ОТГ: хто за цим стоїть?".

- зобов"язання Товариство з обмеженою відповідальністю "Телебачення "Капрі" спростувати та припинити поширення інформації, якою порушуються особисті немайнові права позивача шляхом публікації резолютивної частини рішення суду та видалення відеосюжету "Рейдерський захват земель Мирноградської ОТГ: хто за цим стоїть?" з мережі Інтернет за посиланнями: на офіційному веб-сайті ІНФОРМАЦІЯ_1 на Youtuve-каналі в медіахостінгу Youtube https://www/youtube.com/watch?v=dNTeKIAzhJU, соціальній мережі Facebook: ІНФОРМАЦІЯ_3

- стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Телебачення "Капрі" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Вінд Дей" моральної шкоди у розмірі 1,00 (одна) грн., а також понесені витрати зі сплати судового збору.

До зазначеної заяви додано: електронний носій (CD-диск №07041814/16) та роздруківку з соціальної мережі Facebook з офіційної сторінки ТОВ "Телебачення "Капрі".

Ухвалою від 24.06.2021 продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів - до 28.07.2021. Повідомлено позивача та відповідача про перерву в підготовчому засіданні до 06.07.2021. Визнано явку уповноважених представників сторін в судове засідання необов`язковою.

30.06.2021 від відповідача на електронну адресу суду надійшов відзив на заяву про уточнення позовних вимог б/н від 29.06.2021 (вх.№04-18/5087), відповідно до якого останній виклав свої заперечення щодо заяви позивача б/н від 08.06.2021 про уточнення позовних вимог та просить у задоволені позовної заяви відмовити у повному обсязі та не долучати до матеріалів справи електронний носій (CD-диск) із відеосюжетом "Рейдерський захват земель Мирногралської ОТГ: хто за цим стоїть?" та роздруківку із соціальної мережі facebook.com.

В підготовче засідання 06.07.2021 позивач свого представника не направив. Представник відповідача у судовому засіданні підтримав заперечення проти задоволення позову.

Враховуючи належне повідомлення сторін про розгляд справи, явка представників сторін в судове засідання обов`язковою визнана не була, тому суд дійшов до висновку про можливість проведення підготовчого засідання без присутності представника позивача.

Щодо клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Вінд Дей" про виклик свідка від 26.05.2021 (вх.№11366/21 від 28.05.2021) суд зазначає наступне.

Як вбачається зі змісту вказаного клопотання, позивач просив суд допитати в якості свідка ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), який начебто може підтвердити, що ТОВ "НВП "ВІНД ДЕЙ" надавав йому послуги на земельній ділянці, яка належить ОСОБА_1 на праві приватної власності, не здійснював самозахоплення жодних земельних ділянок, а інформація, розповсюджена відповідачем є неправдивою і має характер наклепу. Одночасно позивач просив поновити пропущений строк для подачі письмової заяви свідка у рамках справи № 905/745/21.

Статтею 89 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що свідок викликається судом для допиту за ініціативою суду або за клопотанням учасника справи у разі, якщо обставини, викладені свідком у заяві, суперечать іншим доказам або викликають у суду сумнів щодо їх змісту, достовірності чи повноти.

Згідно з ч. 1, 4 ст. 88 Господарського процесуального кодексу України, показання свідка викладаються ним письмово у заяві свідка; заява свідка має бути подана до суду у строк, встановлений для подання доказів.

Пунктами 1, 2, 8 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України встановлено, учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Аналіз наведених норм свідчить про те, що свідок викликається судом для допиту за ініціативою суду або за клопотанням учасника справи у разі, якщо обставини, викладені саме свідком у заяві, суперечать іншим доказам або викликають у суду сумнів щодо їх змісту, достовірності чи повноти. Показання свідка викладаються ним письмово у заяві свідка та лише у разі наявності певних обставин, зазначених у ч. 1 ст. 89 ГПК України, суд може викликати свідка для допиту у суді. Тобто, заява свідка передує його виклику для допиту.

Відповідні заяви свідка, якого позивач просить викликати для допиту, в матеріалах справи відсутні, висновків про суперечливість показань свідків у їх заявах іншим доказам по справі або наявності сумніву щодо змісту, достовірності чи повноти таких заяв, суд не робив.

Також, зі змісту позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Вінд Дей" вбачається, що в ній не вказано жодних відомостей щодо складнощів в отриманні письмової заяви свідка ОСОБА_1 , та не зазначено про здійснені дії, спрямовані на її отримання у строк, визначений чинним процесуальним законодавством для подачі доказів (ст.80 ГПК України).

Отже, у суду відсутні правові підстави для задоволення даного клопотання позивача.

Розглянувши подану позивачем заяву б/н від 08.06.2021 про уточнення позовних вимог (вх.№12619/21), суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 3 ст. 46 Господарського процесуального кодексу України до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення, отже зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача.

Судом встановлено, що поданою заявою позивач просить суд змінити лише предмет позову. Підстави позову позивачем не змінюються. Заяву подано з дотриманням вимог Господарського процесуального кодексу України, а саме заяву про зміну предмету позову подано у встановлений строк з дотриманням вимог щодо надіслання заяви іншим учасникам справи, що є підставою для її прийняття судом.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Вінд Дей" розглядаються судом з урахуванням заяви позивача б/н від 08.06.2021 про уточнення позовних вимог (вх.№12619/21 від 11.06.2021).

За приписами ст. 177 ГПК України завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду (ч.3 ст. 177 ГПК України).

Як убачається з матеріалів справи, господарським судом, в межах наданих йому повноважень, створені належні умови учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених Господарським процесуальним кодексом України, висловлення своєї правової позиції у спорі та надання відповідних доказів з урахуванням принципу розумності строків для вчинення процесуальних дій, в цьому судовому засіданні вирішено всі питання, зазначені у ч. 2 ст. 182 Господарського процесуального кодексу України, а також здійснено усі дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, тому суд закриває підготовче провадження та призначає справу до розгляду по суті за наявними матеріалами на підставі п.3 ч.2 ст. 185 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. 177, п.3 ч.2 ст. 185, ст.ст. 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відхилити клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Вінд Дей" про виклик свідка від 26.05.2021 (вх.№11366/21 від 28.05.2021).

2. Прийняти заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Вінд Дей" б/н від 08.06.2021 про уточнення позовних вимог (вх.№12619/21 від 11.06.2021) та задовольнити.

Предметом розгляду у справі № 905/745/21 вважати вимоги позивача:

- визнати недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію, інформацію про Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Вінд Дей", що поширена Товариством з обмеженою відповідальністю "Телебачення "Капрі" у мережі Інтернет за посиланнями: на офіційному веб-сайті https://kapri.dn.ua/2021/04/07/rejderskij-zahvat-zemel-mirnogradskoi-otg-hto-za-cim-stoit/, на Youtube-каналі в медіахостингу Youtube https://www/youtube.com/watch?v=dNTeKIAzhJU, соціальній мережі Facebook: ІНФОРМАЦІЯ_3 у вигляді відеосюжету під назвою "Рейдерський захват земель Мирноградської ОТГ: хто за цим стоїть?".

- зобов"язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Телебачення "Капрі" спростувати та припинити поширення інформації, якою порушуються особисті немайнові права позивача шляхом публікації резолютивної частини рішення суду та видалення відеосюжету "Рейдерський захват земель Мирноградської ОТГ: хто за цим стоїть?" з мережі Інтернет за посиланнями: на офіційному веб-сайті ІНФОРМАЦІЯ_1 на Youtuve-каналі в медіахостінгу Youtube https://www/youtube.com/watch?v=dNTeKIAzhJU, соціальній мережі Facebook: ІНФОРМАЦІЯ_3

- стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Телебачення "Капрі" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Вінд Дей" моральної шкоди у розмірі 1,00 (одна) грн., а також понесені витрати зі сплати судового збору.

3. Закрити підготовче провадження у справі №905/745/21.

4. Призначити розгляд справи по суті на 12.08.2021 року о 12:00 год., що відбудеться у приміщенні суду, зал судового засідання № 105.

5. Визнати явку представників сторін у судове засідання не обов`язковою .

6. Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://dn.arbitr.gov.ua

7. Ухвала підписана 06.07.2021.

Суддя Н.В. Величко

Дата ухвалення рішення06.07.2021
Оприлюднено08.07.2021
Номер документу98138585
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/745/21

Судовий наказ від 01.12.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Постанова від 16.11.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пелипенко Ніна Михайлівна

Ухвала від 11.11.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пелипенко Ніна Михайлівна

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пелипенко Ніна Михайлівна

Ухвала від 30.09.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 17.09.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Рішення від 14.09.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Рішення від 14.09.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 12.08.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 06.07.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні