Ухвала
від 29.06.2021 по справі 310/1655/14-ц
БЕРДЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 310/1655/14-ц

6/310/96/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 червня 2021 року м. Бердянськ

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області у складі: головуючого судді Черткової Н.І., за участю секретаря судового засідання Димової Л.В.,

прокурора Запорізької обласної прокуратури - Чекаліної О.С.,

прокурора Бердянської окружної прокуратури - Дука І.С.,

представника заінтересованої особи Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро)- Лютої Г.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Бердянську заяву Запорізької обласної прокуратури, заінтересовані особи: Бердянська міська рада, реєстраційна служба Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області, Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) про заміну сторони виконавчого провадження, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження.

Заяву мотивує тим, що Бердянського міжрайонною прокуратурою подано позов до Бердянського міськрайонного суду Запорізької області у справі №310/1655/14-ц в інтересах держави до Бердянської міської ради, Управління Держземагенства у Бердянському районі Запорізької області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення Бердянської міської ради, визнання недійсним державного акту на право власності, скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки, яку 13.11.2014 уточнено та залучено у якості співвідповідача - Реєстраційну службу Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області з позовними вимогами про зобов`язання скасувати державну реєстрацію права власності ОСОБА_2 на спірну земельну ділянку.

Постановою Запорізького апеляційного суду від 01.12.2020 зобов`язано реєстраційну службу Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області скасувати державну реєстрацію права власності ОСОБА_2 на спірну земельну ділянку та вирішено питання розподілу судових витрат, а саме стягнуто з реєстраційної служби Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області на користь прокуратури Запорізької області судовий збір у розмірі 820,94 грн.

У відповідному виконавчому листі судом визначено боржником саме Реєстраційну службу Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області, а серед реквізитів цього боржника зазначено код ЄДРПОУ 33284175.

Водночас, опрацюванням відкритих даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - Реєстр), установлено, що за вказаним у виконавчому листі кодом ЄДРПОУ боржника (33284175) було зареєстровано Бердянське міськрайонне управління юстиції Запорізької області з адресою: 71100, Запорізька обл., місто Бердянськ, вул. Шмідта, 20, яке згідно графи Дата та номер запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи припинено 17.06.2016.

Більш того, опрацюванням відкритих даних цього Реєстру встановлено, що така юридична особа як Реєстраційна служба Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області не існувала, її державної реєстрації як юридичної особи не відбувалось.

За час розгляду судової справи відбулось декілька реорганізацій територіальних органів Міністерства юстиції України.

Заявник вказав, що на теперішній час єдиною юридичною особою, яка продовжує здійснювати державну політику з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень після припинення Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області внаслідок правонаступництва є Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) (код ЄДРПОУ 43314918).

Прокурор Запорізької обласної прокуратури Чекаліна О.С. та прокурор Бердянської окружної прокуратури Дука І.С. в судовому засіданні підтримали вимоги, викладені в заяві, у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Люта Г.Ю. в судовому засіданні заперечувала проти задоволення вимог, викладених у заяві, у повному обсязі.

Інші учасники судового розгляду справи про час та місце слухання справи повідомлялися належним чином, в судове засідання не з`явилися, причини їх неявки до суду невідомі, тому суд, враховуючи матеріали та обставини справи, вважає за можливе розглянути заяву без їх участі.

Суд, розглянувши заяву, вивчивши і дослідивши рішення суду, матеріали справи, дійшов висновку про необхідність заміни сторони виконавчого провадженя з огляду на таке.

З`ясовано, шо постановою Запорізького апеляційного суду від 01.12.2020 позовні вимоги до реєстраційної служби Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області було задволено та зобов`язано скасувати державну реєстрацію права власності ОСОБА_2 на спірну земельну ділянку та стягнуто з реєстраційної служби Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області на користь прокуратури Запорізької області судовий збір у розмірі 820,94 грн. та на виконання якої, Бердянським міськрайонним судом Запорізької області видано виконавчі листи про стягнення на користь прокуратури Запорізької області (стягувач) суми судового збору, зокрема, з реєстраційної служби Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області.

Згідно з положеннями ст. 15 Закону України Про виконавче провадження сторонами виконавчого провадження є стягувач та боржник. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

У відповідному виконавчому листі судом визначено боржником саме Реєстраційну службу Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області, а серед реквізитів цього боржника зазначено код ЄДРПОУ 33284175.

Водночас, опрацюванням відкритих даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - Реєстр), установлено, що за вказаним у виконавчому листі кодом ЄДРПОУ боржника (33284175) було зареєстровано Бердянське міськрайонне управління юстиції Запорізької області з адресою: 71100, Запорізька обл., місто Бердянськ, вул. Шмідта, 20, яке згідно графи Дата та номер запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи припинено 17.06.2016.

З`ясовано, що на час розгляду судової справи відбулось декілька реорганізацій територіальних органів Міністерства юстиції України.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 21.01.2015 № 17 Питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади системи юстиції ліквідовано Державну реєстраційну службу із покладенням на Міністерство юстиції завдань і функції з реалізації державної політики з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Установлено, що Міністерство юстиції є правонаступником Державної реєстраційної служби, що ліквідується, в частині реалізації державної політики у вказаній сфері.

Одночасно в новій редакції викладено Положення про Міністерство юстиції України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 02.07.2014 № 228.

Так, стало передбаченим, що Міністерство юстиції України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. Мін`юст є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, зокрема, державну політику з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Одним із основних його завдань є забезпечення формування та реалізація державної політики у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Міністерство юстиції здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку територіальні органи Міністерства юстиції, одним із яких було Бердянське міськрайонне управління юстиції Запорізької області.

Крім того, на виконання цієї постанови КМУ наказом Міністерства юстиції України від 30.01.2015 № 115/5 Деякі питання діяльності територіальних органів Міністерства юстиції України перейменовано головні управління юстиції в областях (у структурі яких були міжрайонні управління юстиції як окремі територіальні органи) на головні територіальні управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі.

У подальшому постановою КМУ від 11.02.2016 № 99 Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Міністерства юстиції за переліком згідно з додатком, зокрема, Бердянське міськрайонне управління юстиції Запорізької області.

Крім того, постановою КМУ від 09.10.2019 № 870 Деякі питання територіальних органів Міністерства юстиції ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Міністерства юстиції за переліком згідно з додатком 1, зокрема й Головне територіальне управління юстиції у Запорізькій області, та утворено як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Міністерства юстиції зокрема й Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Дніпро).

Міжрегіональні територіальні органи Міністерства юстиції, що утворюються згідно цією постановою, є правонаступниками територіальних органів Міністерства юстиції, які ліквідуються.

Таким чином, на теперішній час єдиною юридичною особою, яка продовжує здійснювати державну політику з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень після припинення Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області (а відтак і його структурного підрозділу - реєстраційної служби) внаслідок правонаступництва є Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) (код ЄДРПОУ 43314918).

Відповідно до ч. 1 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Згідно ч. 5 ст. 442 ЦПК України, положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Таким чином, суд, оцінивши усі докази в їх сукупності, вважає вимоги, викладені в заяві законними і обгрунтованими, і такими, що підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного і керуючись ст.442 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву Запорізької обласної прокуратури, заінтересовані особи: Бердянська міська рада, реєстраційна служба Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області, Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) про заміну сторони виконавчого провадження, задовольнити.

Замінити боржника Реєстраційна служба Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області (код ЄДРПОУ 33284175) у виконавчому листі, виданому 29.12.2020 у справі № 310/1655/14 -ц про стягнення на користь прокуратури Запорізької області судового збору у розмірі 820,94 грн. на його правонаступника - "Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) код ЄДРПОУ 43314918, Дніпропетровська область, м. Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, буд. 21 А, 49027).

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду через Бердянський міськрайонний суд Запорізької області шляхом подання апеляційної скарги протягом 15-ти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом 15-ти днів з дня її вручення.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Повний текст ухвали суду виготовлено 05.07.2021.

СуддяН. І. Черткова

Дата ухвалення рішення29.06.2021
Оприлюднено09.07.2021
Номер документу98162525
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —310/1655/14-ц

Ухвала від 11.02.2022

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Черткова Н. І.

Ухвала від 14.01.2022

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Черткова Н. І.

Ухвала від 29.06.2021

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Черткова Н. І.

Ухвала від 29.06.2021

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Черткова Н. І.

Ухвала від 29.06.2021

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Черткова Н. І.

Постанова від 07.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 18.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 26.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 21.01.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 16.12.2020

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Черткова Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні