Ухвала
від 14.07.2021 по справі 200/3266/21-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про продовження строку підготовчого провадження, відкладення підготовчого засідання та витребування додаткових доказів

14 липня 2021 р. Справа №200/3266/21-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Волгіної Н.П., розглянувши в письмовому порядку матеріали адміністративної справи

за позовом ОСОБА_1

до Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області,

про визнання протиправним та скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, ОСОБА_1 , через свого представника, ОСОБА_2 , звернувся до Донецького окружного адміністративного суду із адміністративним позовом до Головного управління Держгеокадастру в Донецькій області, в якому просить суд:

- визнати протиправними дії відповідача щодо відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення безоплатно земельної ділянки площею 2,000 га у власність для ведення особистого селянського господарства на території Андріївської сільської ради Слов`янського району;

- визнати протиправним та скасувати наказ Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області від 9 листопада 2020 року № 669-УБД;

- зобов`язати відповідача надати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення безоплатно земельної ділянки площею 2,000 га у власність для ведення особистого селянського господарства на території Андріївської сільської ради Слов`янського району.

Ухвалою суду від 30 березня 2021 року відкрито провадження в адміністративній справі та призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому проваджені) (а.с. 26-27).

Ухвалою суду від 31 травня 2021 року вирішено розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження; призначено підготовче засідання у справі на 22 червня 2021 року.

Ухвалою від 22 червня 2021 року відкладено підготовче засідання у справі до 10-00 год 14 липня 2021 року; зобов`язано відповідача направити позивачу копію заяви (клопотання) від 22 червня 2021 року (в якій містяться додаткові заперечення відповідача на позов).

14 липня 2021 року сторони у підготовче засідання не з`явились, про місце, дату та час підготовчого засідання повідомлялись судом належним чином.

Разом із цим станом на 14 липня 2021 року у суду відсутні докази на підтвердження направлення відповідачем на адресу позивача заяви від 22 червня 2021 року.

Відповідно до п. 18 ч. 2 ст. 180 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) у підготовчому засіданні суд здійснює дії, необхідні для забезпечення правильного розгляду справи по суті.

Згідно ст. 242 КАС України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст.78 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Судом встановлено, що в матеріалах справи відсутні докази, які необхідні для правильного вирішення справи, зокрема, докази невідповідності поданих матеріалів вимогам законів та/або прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів (не зазначено, яким саме нормативно-правовим приписам не відповідають подані матеріали); докази невідповідності поданих матеріалів генеральним планам населених пунктів та іншій містобудівній документації (не надано копій генерального плану населеного пункту та містобудівної документації, яким не відповідають подані позивачем матеріали, із поясненням - в якій саме частині наявна невідповідність); докази невідповідності поданих матеріалів схемам землеустрою чи/та техніко-економічному обґрунтуванню використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць (не надано копій матеріалів схемам землеустрою чи/та техніко-економічному обґрунтуванню використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, яким не відповідають подані позивачем матеріали, із поясненням - в якій саме частині наявна невідповідність); докази невідповідності поданих матеріалів проектам землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку (копій проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку, із поясненням - в якій саме частині наявна невідповідність); докази передачі земельної ділянки, щодо якої 22 вересня 2020 року подано звернення позивача, у комунальну власність (у разі відмови органу місцевого самоврядування від підписання акту приймання-передачі земельної ділянки щодо якої позивачем подано звернення від 22 вересня 2020 року, - докази на підтвердження заходів стосовно включення відповідної земельної ділянки до переліку земельних ділянок, права на які виставляються на земельні торги відповідно до вимог Земельного кодексу України); у випадку належного оформлення передачі зазначеної земельної ділянки у комунальну власність - докази оприлюднення на сайті Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області відповідного переліку земельних ділянок, до якого включено вказану земельну ділянку); надати докази на підтвердження того, що право державної власності на зазначену земельну ділянку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (або пояснення щодо того, що право державної власності на вказану земельну ділянку не зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (п. 24 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу).

Також судом встановлено, що відповідачем на надано суду в якості доказів на підтвердження заперечення на позов копій поданих позивачем 22 вересня 2020 року документів: звернення (заява, клопотання) про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 2,0000 га безоплатно у власність для ведення особистого селянського господарства на території Андріївської сільської ради Слов`янського району Донецької області (вх. № Є-6530/0/36-20) та додатків до нього.

Відповідно до ч. 4 ст. 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Враховуючи, що в матеріалах справи відсутні докази, які є необхідними для прийняття правильного та обґрунтованого рішення, суд вважає за необхідне зобов`язати відповідача надати відповідні докази.

Згідно ч. 3 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою […] суд постановляє ухвалу; відповідно до ч. 6 цієї ж статті будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 181 КАС України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження коли питання, визначені ч. 2 ст. 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи наведене вище суд дійшов висновку про необхідність відкладення підготовчого засідання.

Згідно ч. 4 ст. 173 КАС України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи, що ухвала суду про розгляд справи у загальному провадженні та призначення підготовчого засідання у справі прийнято судом 31 травня 2021 року, беручи до уваги приписи ч. 4 ст. 173 КАС України, суд дійшов висновку про необхідність продовжити строк підготовчого провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 9, 72, 77, 80, 173, 179-181, 205, 241, 242, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Продовжити строк підготовчого провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області, про визнання протиправним та скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії.

2. Відкласти підготовче засідання у справі на 11 серпня 2021 року об 11-00 год.

3. Зобов`язати Головне управління Держгеокадастру у Донецькій області надати суду до 10 серпня 2021 року:

- докази на підтвердження направлення відповідачем на адресу позивача заяви від 22 червня 2021 року (із додатковими запереченнями на позов);

- докази невідповідності поданих позивачем 22 вересня 2020 року матеріалів щодо надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення безоплатно земельної ділянки площею 2,000 га у власність для ведення особистого селянського господарства на території Андріївської сільської ради Слов`янського району - вимогам законів та/або прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів (пояснення із зазначенням статей, частин, пунктів нормативно-правових актів, яким не відповідають дані матеріали) (ст. 118 Земельного кодексу України);

- докази невідповідності поданих позивачем 22 вересня 2021 року матеріалів генеральним планам населених пунктів та іншій містобудівній документації (копії генерального плану населеного пункту та містобудівної документації, якому не відповідають подані позивачем матеріали, із поясненням - в якій саме частині наявна невідповідність) (ст. 118 Земельного кодексу України);

- докази невідповідності поданих позивачем 22 вересня 2021 року матеріалів схемам землеустрою чи/та техніко-економічному обґрунтуванню використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць (копій схем землеустрою чи/та техніко-економічного обґрунтування використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, яким не відповідають подані позивачем матеріали, із поясненням - в якій саме частині наявна невідповідність) (ст. 118 Земельного кодексу України);

- докази невідповідності поданих позивачем 22 вересня 2021 року матеріалів проектам землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку (копії проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку, із поясненням - в якій саме частині наявна невідповідність) (ст. 118 Земельного кодексу України);

- докази передачі земельної ділянки, щодо якої 22 вересня 2020 року позивачем подано звернення, у комунальну власність (у разі відмови органу місцевого самоврядування від підписання акту приймання-передачі земельної ділянки щодо якої позивачем подано звернення від 22 вересня 2020 року, - докази на підтвердження заходів стосовно включення відповідної земельної ділянки до переліку земельних ділянок, права на які виставляються на земельні торги відповідно до вимог Земельного кодексу України) (п. 24 п. 24 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу);

- у випадку належного оформлення передачі зазначеної земельної ділянки у комунальну власність - докази оприлюднення на сайті Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області відповідного переліку земельних ділянок, до якого включено вказану земельну ділянку) (п. 24 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу);

- докази на підтвердження того, що право державної власності на зазначену земельну ділянку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (або пояснення щодо того, що право державної власності на вказану земельну ділянку не зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (п. 24 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу) (п. 24 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу);

- копії звернення (заява, клопотання) позивача про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 2,0000 га безоплатно у власність для ведення особистого селянського господарства на території Андріївської сільської ради Слов`янського району Донецької області (вх. № Є-6530/0/36-20) та додатків до нього.

4. Зазначені докази мають бути подані до суду шляхом направлення їх електронною поштою на офіційну електронну адресу Донецького окружного адміністративного суду (inbox@adm.dn.court.gov.ua) та одночасно поштовою службою на офіційну адресу суду, а б о шляхом направлення їх через підсистему "Електронний суд", дослідну експлуатацію якої запроваджено з 1 червня 2020 року відповідно до Наказу Державної судової адміністрації України від 1 червня 2020 року № 247 "Про запровадження в дослідну експлуатацію підсистем "Електронний суд" та Електронний кабінет .

5. Відповідно до приписів ст. 370 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

6. Ухвала прийнята та підписана у нарадчій кімнаті.

7. Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з дня її проголошення.

Суддя Н.П. Волгіна

Дата ухвалення рішення14.07.2021
Оприлюднено15.07.2021
Номер документу98301742
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —200/3266/21-а

Рішення від 03.02.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 08.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 16.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 03.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 09.09.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 11.08.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 14.07.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 22.06.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 31.05.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 30.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні