Ухвала
від 11.08.2021 по справі 200/3266/21-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залучення другого відповідача та призначення підготовчого засідання

11 серпня 2021 р. Справа №200/3266/21-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Волгіної Н.П., розглянувши в письмовому порядку в межах підготовчого провадження матеріали адміністративної справи

за позовом ОСОБА_1

до Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області,

про визнання протиправним та скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, ОСОБА_1 , через свого представника, ОСОБА_2 , звернувся до Донецького окружного адміністративного суду із адміністративним позовом до Головного управління Держгеокадастру в Донецькій області, в якому просить суд:

- визнати протиправними дії відповідача щодо відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення безоплатно земельної ділянки площею 2,000 га у власність для ведення особистого селянського господарства на території Андріївської сільської ради Слов`янського району;

- визнати протиправним та скасувати наказ Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області від 9 листопада 2020 року № 669-УБД;

- зобов`язати відповідача надати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення безоплатно земельної ділянки площею 2,000 га у власність для ведення особистого селянського господарства на території Андріївської сільської ради Слов`янського району.

Ухвалою суду від 30 березня 2021 року відкрито провадження в адміністративній справі та призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому проваджені) (а.с. 26-27).

Ухвалою суду від 31 травня 2021 року вирішено розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження; призначено підготовче засідання у справі на 22 червня 2021 року.

Ухвалою від 22 червня 2021 року відкладено підготовче засідання на 14 липня 2021 року (а.с. 57-58).

Ухвалою суду від 14 липня 2021 року продовжено строк підготовчого провадження у справі; відкладено підготовче засідання у справі на 11 серпня 2021 року об 11-00 год; зобов`язано Головне управління Держгеокадастру у Донецькій області надати суду додаткові пояснення та докази (а.с. 63-64).

10 серпня 2021 року судом від Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області отримані пояснення та витребувані судом докази.

11 серпня 2021 року сторони у підготовче засідання не з`явились, про місце, дату та час підготовчого засідання повідомлялись судом належним чином.

Згідно ч. 1 ст. 181 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) підготовче засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 розділу ІІ цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою.

За приписами ч. 1 ст. 205 КАС України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Враховуючи наведене вище суд вважає за можливе провести підготовче провадження у справі без участі сторін.

Під час підготовчого провадження судом досліджені пояснення відповідача, в яких Головне управління зазначає, що земельна ділянка, щодо якої ОСОБА_1 звертався до Головного управління із клопотанням про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою, розташована на території Андріївської сільської ради Слов`янського району Донецької області за межами населених пунктів.

Згідно п. 24 розділу X Перехідні положення Земельного кодексу України, який доданий до зазначеного розділу Законом України від 28 квітня 2021 року № 1423-1X Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (набув чинності 27 травня 2021 року), з дня набрання чинності цим пунктом землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель (за переліком).

Також вказано, що інші земельні ділянки та землі, не сформовані у земельні ділянки, переходять у комунальну власність з дня набрання чинності цим пунктом.

Отже, земельна ділянка, щодо надання у власність якої звернувся ОСОБА_1 , є не сформованою, відомості про неї не внесені до Державного земельного кадастру, а тому вона є такою, що перейшла у комунальну власність з дня набрання чинності пунктом 24 Закону України від 28 квітня 2021 року № 1423-1Х Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин .

Дослідивши надані пояснення суд зазначає наступне.

З 2014 року в Україні триває процес децентралізації влади (передача від органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування значної частини повноважень, ресурсів та відповідальності), в основу якої закладені положення Європейської хартії місцевого самоврядування.

Так, у квітні 2014 року Уряд країни схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, законодавчим органом були прийняті закони Про співробітництво територіальних громад від 17 червня 2014 року, Про добровільне об`єднання територіальних громад від 5 лютого 2015 року, від 16 квітня 2020 року № 562-IX Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад .

Відповідно до абз. 1 п. 71 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Кабінетом Міністрів України визначено адміністративні центри та затверджено території 1470 спроможних територіальних громад, у яких будуть проведені місцеві вибори у 2020 році на новій територіальній основі, серед яких Андріївська територіальна громада з адміністративним центром с. Андріївка Краматорського району Донецької області (КАТОТТГ: UA14120010000096882).

27 травня 2021 набув чинності Закон України від 28 квітня 2021 року № 1423-1X Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин , яким розділі X "Перехідні положення" Земельного кодексу України доповнено пунктом 24 такого змісту:

"З дня набрання чинності цим пунктом землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель:

а) що використовуються органами державної влади, державними підприємствами, установами, організаціями на праві постійного користування (у тому числі земельних ділянок, що перебувають у постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств, та земель водного фонду, що перебувають у постійному користуванні державних водогосподарських підприємств, установ, організацій, Національної академії наук України, національних галузевих академій наук);

б) оборони;

в) природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення в межах об`єктів і територій природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, лісогосподарського призначення;

г) зони відчуження та зони безумовного (обов`язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;

ґ) під будівлями, спорудами, іншими об`єктами нерухомого майна державної власності;

д) під об`єктами інженерної інфраструктури загальнодержавних та міжгосподарських меліоративних систем державної власності;

е) визначених у наданих до набрання чинності цим пунктом дозволах на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, наданих органами виконавчої влади з метою передачі земельних ділянок у постійне користування державним установам природно-заповідного фонду, державним лісогосподарським та водогосподарським підприємствам, установам та організаціям, якщо рішення зазначених органів не прийняті.

Земельні ділянки, що вважаються комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст відповідно до цього пункту і право державної власності на які зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, переходять у комунальну власність з моменту державної реєстрації права комунальної власності на такі земельні ділянки.

Інші земельні ділянки та землі, не сформовані у земельні ділянки, переходять у комунальну власність з дня набрання чинності цим пунктом […] .

Як вбачається з матеріалів справи спірна земельна ділянка не є сформованою згідно чинного законодавства, відомості про неї не внесені до Державного земельного кадастру.

Враховуючи наведене вище нормативно-правові припис, суд дійшов висновку, що зазначена земельна ділянка з 27 травня 2021 року є власністю Андріївської територіальної (сільської) громади Краматорського району Донецької області.

Відповідно до ст. 48 КАС України суд першої інстанції, встановивши, що позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Враховуючи, що станом на час проведення підготовчого засідання у суду відсутні відомості щодо згоди позивача за заміну відповідача (в частині позовних вимог), суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості другого відповідача Андріївську сільську раду, яка відповідно до ст. 10 Закону України Про Про місцеве самоврядування в Україні є органом місцевого самоврядування, що представляє відповідну територіальну громаду (Андріївську територіальну громаду) та здійснює від її імені та в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування (код ЄДРПОУ: 04342045, місцезнаходження: 84192, Донецька обл., Слов`янський р-н, с. Андріївка, вул. Миру, буд. 7 Б).

Згідно ч. 6 ст. 48 КАС України після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Враховуючи наведене суд вважає за необхідне призначити дату підготовчого засідання у справі.

Керуючись ст.ст. 2, 48, 52, 256, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Залучити до участі у справі в якості другого відповідача Андріївську сільську раду (код ЄДРПОУ: 04342045, місцезнаходження: 84192, Донецька обл., Слов`янський р-н, с. Андріївка, вул. Миру, буд. 7 Б).

2. Призначити підготовче засідання у справі на 9 вересня 2021 року о 14-00 год.

3. Зобов`язати Андріївську сільську раду надати суду до 12 серпня 2021 року відзив на позов ОСОБА_1 про визнання протиправним та скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії, та докази на підтвердження пояснень у відзиві; доказ направлення відзиву та доданих до нього документів позивачу.

4. Зазначені докази мають бути подані до суду шляхом направлення їх поштовою службою на офіційну адресу суду з одночасним направленням електронною поштою на офіційну електронну адресу Донецького окружного адміністративного суду (inbox@adm.dn.court.gov.ua), або шляхом направлення через підсистему "Електронний суд", або кур`єрською доставкою, або нарочно.

5. Повідомити учасників справи про те, що у зв`язку із триванням в країні карантину, запровадженого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), явка учасників у судове засідання не є обов`язковою.

У разі виявлення наміру взяти участь в судовому засіданні учасник справи має надати суду документ, що посвідчує особу/особу представника (для огляду); документ, що підтверджує повноваження представника відповідно до ст. 59 Кодексу адміністративного судочинства України.

6. Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з дня її підписання.

Суддя Н.П. Волгіна

Дата ухвалення рішення11.08.2021
Оприлюднено12.08.2021
Номер документу98916202
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/3266/21-а

Рішення від 03.02.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 08.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 16.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 03.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 09.09.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 11.08.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 14.07.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 22.06.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 31.05.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 30.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні