Ухвала
від 13.07.2021 по справі 540/1460/19
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

13 липня 2021 р. м.ОдесаСправа № 540/1460/19

Категорія: 106030000 Головуючий в 1 інстанції: Морська Г.М. час і місце ухвалення: письмове провадження, м. Херсон

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів

судді-доповідача: Семенюк Г.В.,

суддів: Федусика А.Г. , Шляхтицького О.І. ,

розглянувши у письмовому провадженні у приміщенні П`ятого апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за заявою про перегляд постанови за нововиявленими обставинами ОСОБА_1 на постанову П`ятого апеляційного адміністративного суду від 12 листопада 2019 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Державної установи "Херсонська виправна колонія (№ 61)" про визнання дій протиправними та стягнення коштів, -

встановиВ:

Рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 14.08.2019 року у справі № 540/1460/19 задоволено в повному обсязі позовні вимоги. Визнано протиправною бездіяльність Державної установи "Херсонська виправна колонія (№ 61)" щодо не виплати ОСОБА_1 в день його звільнення грошової компенсації за неотримане речове майно. Стягнуто з Державної установи "Херсонська виправна колонія (№ 61)" на користь ОСОБА_1 грошову компенсацію за неотримане речове майно в сумі 6950 (шість тисяч дев`ятсот дев`ять) грн. 38 коп. Стягнуто з Державної установи "Херсонська виправна колонія (№61)" на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за період з 03.07.2018 р. по 12.08.2019 р. в розмірі 174379 (сто сімдесят чотири тисячі триста сімдесят дев`ять) грн. 20 коп. Стягнуто на користь ОСОБА_1 сплачений судовий збір у розмірі 1975 (тисяча дев`ятсот сімдесят п`ять) грн. 87 коп. за рахунок бюджетних асигнувань Державної установи "Херсонська виправна колонія (№61)".

Постановою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 12.11.2019 р. апеляційну скаргу Державної установи "Херсонська виправна колонія (№ 61)", - задовольнити частково. Рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 14 серпня 2019 року по справі № 540/1460/19, - в частині стягнення з Державної установи Херсонська виправна колонія (№ 61)" на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за період з 03.07.2018 р. по 12.08.2019 р. в розмірі 174 379 (сто сімдесят чотири тисячі триста сімдесят дев`ять) грн. 20 коп. - скасовано та у задоволені позову в цій частині відмовлено. В іншій частині рішення суду залишено без змін.

Рішення суду набрало законної сили 12.11.2019 р.

До П`ятого апеляційного адміністративного суду надійшла заява ОСОБА_1 про перегляд постанови П`ятого апеляційного адміністративного суду від 12 листопада 2019 року у зв`язку з нововиявленими обставинами.

В обґрунтування поданої заяви здійснено посилання на те, що при подачі апеляційної скарги Державною установою "Херсонська виправна колонія (№ 61)" на рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 14.08.2019 по справі № 540/1460/19, скарга була підписана не уповноваженою особою, що на думку заявника в даному випадку є нововиявленою обставиною для перегляду постанови П`ятого апеляційного адміністративного суду від 12.11.2019.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, обговоривши доводи заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, колегія суддів вважає, що подана позивачем заява задоволенню не підлягає з огляду на таке.

Відповідно до частини першої статті 361 КАС України судове рішення, яким закінчено розгляд справи і яке набрало законної сили, може бути переглянуто за нововиявленими або виключними обставинами.

Згідно п.1 ч.2 ст. 361 КАС України підставами для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами є істотні для справи обставини, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи.

Законодавство, в тому числі і КАС України, не містить визначення поняття «нововиявлені обставини» , проте за своєю юридичною суттю нововиявлені обставини - це юридичні факти (фактичні обставини) справи, які мають істотне значення для вирішення справи по суті, існували в період первинного провадження і ухвалення судового акта, але не були і не могли бути відомі ні сторонам, ні третім особам, їхнім представникам, іншим учасникам адміністративного процесу, ні суду, за умови виконання ними всіх вимог закону для об`єктивного, повного і всебічного розгляду справи та ухвалення законного й обґрунтованого судового рішення.

Необхідними та загальними ознаками нововиявлених обставин є:

існування цих обставин під час розгляду та вирішення справи й ухвалення судового рішення, про перегляд якого подається заява;

на час розгляду справи ці обставини об`єктивно не могли бути відомі ні заявникові, ні суду;

істотність цих обставин для розгляду справи (внаслідок урахування цих обставин суд міг би прийняти інше рішення, ніж те, що було прийняте).

Частиною четвертою статті 361 КАС України визначено, що не є підставою для перегляду рішення суду за нововиявленими обставинами: 1) переоцінка доказів, оцінених судом у процесі розгляду справи; 2) докази, які не оцінювалися судом, стосовно обставин, що були встановлені судом.

Не відносяться до нововиявлених нові обставини, які виникли або змінилися після ухвалення судом рішення, новий доказ або нове обґрунтування позовних вимог чи заперечень проти позову; не може вважатися нововиявленою обставина, яка ґрунтується на переоцінці тих доказів, які вже оцінювалися судами у процесі розгляду справи.

Необхідно розрізняти нові докази та докази, якими підтверджуються нововиявлені обставини, оскільки нові докази не можуть бути підставою для перегляду судового рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами.

По суті позивач посилається на те, що 13.09.2019 року при подачі апеляційна скарга була підписана не уповноваженою особою - ОСОБА_2 .

Представником відповідача надано до суду відповідь, в якій зазначено, що лист про відкликання довіреності - ОСОБА_2 надійшов до Державної установи "Херсонська виправна колонія № 61" лише 29.10.2019 року, що підтверджується штампом вхідної кореспонденції за вх. 2354 від 29.10.2019 року.

Також, апеляційний суд зазначає, що вищевказана обставина не може розцінюватись як нововиявлена, адже підписання апеляційної скарги не уповноваженою особою є підставою для скасування рішення судом вищої інстанції.

Європейський суд з прав людини зазначив, що одним із фундаментальних аспектів верховенства права є принцип юридичної визначеності, який передбачає повагу до принципу остаточності рішень суду. Цей принцип визначає, що жодна зі сторін не має права вимагати перегляду остаточного та обов`язкового рішення суду просто тому, що вона має на меті добитися нового слухання справи та нового її вирішення. Повноваження вищих судових органів стосовно перегляду мають реалізовуватись для виправлення судових помилок та недоліків судочинства, а не для здійснення нового судового розгляду. Перегляд не повинен фактично підміняти собою апеляцію, а сама можливість існування двох точок зору на один предмет не є підставою для нового розгляду. Винятки із цього принципу можуть мати місце лише за наявності підстав, обумовлених обставинами важливого та вимушеного характеру (рішення від 3.04.2008 у справі «Пономарьов проти України» , п.40).

Процедура скасування остаточного судового рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами передбачає, що існує доказ, який раніше не міг бути доступний, однак він міг би привести до іншого результату судового розгляду. Особа, яка звертається із заявою про скасування рішення, повинна довести, що в неї не було можливості представити цей доказ на остаточному судовому слуханні і що цей доказ є вирішальним. Ця процедура є характерною для правових систем багатьох держав-учасниць. Зазначена процедура сама по собі не суперечить принципу правової визначеності доти, доки вона використовується задля виправлення помилок, допущених під час здійснення правосуддя (рішення від 18.11.2004 року у справі « Pravednaya v. Russia» , пп.27, 28).

Отже, необхідними ознаками нововиявлених обставин є, по-перше, їх наявність на час розгляду справи, по-друге, те, що ці обставини не могли бути відомі заявникові на час розгляду справи.

Ознаку «не були і не могли бути відомі особі» слід розглядати як сукупність цих двох необхідних умов, тобто, для визнання обставини нововиявленою недостатньо, щоб особа просто не знала про наявність певної істотної обставини, а потрібно, щоб вона і не могла знати про неї.

Аналіз вищенаведеного свідчить, що викладені в заяві ОСОБА_1 доводи не свідчать про наявність нововиявлених обставин у розумінні вимог статті 361 КАС України, а тому постанову П`ятого апеляційного адміністративного суду від 12 листопада 2019 року у справі № 540/1460/19 слід залишити без змін.

Відповідно до пункту 1 частини четвертої статті 368 КАС України за результатами перегляду рішення, ухвали за нововиявленими або виключними обставинами суд може відмовити в задоволенні заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами та залишити відповідне судове рішення в силі.

Частиною першою статті 369 КАС України передбачено, що у разі відмови в задоволенні заяви про перегляд рішення, ухвали за нововиявленими або виключними обставинами суд постановляє ухвалу.

Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла висновку, що заява ОСОБА_1 про перегляд за нововиявленими обставинами постанови П`ятого апеляційного адміністративного суд від 12 листопада 2019 року у справі № 540/1460/19 не підлягає задоволенню, відповідно, судове рішення залишається в силі.

Судове рішення за наслідками провадження за нововиявленими або виключними обставинами може бути оскаржено в порядку, встановленому цим Кодексом для оскарження судових рішень суду відповідної інстанції (частина друга статті 369 Кодексу).

Керуючись статтями 248, 256, 361, 367 - 369 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні заяви ОСОБА_1 про перегляд за нововиявленими обставинами постанови П`ятого апеляційного адміністративного суд від 12 листопада 2019 року у справі № 540/1460/19.

Постанову П`ятого апеляційного адміністративного суд від 12 листопада 2019 року у справі № 540/1460/19 залишити в силі.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з дати її прийняття, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення з підстав, передбачених статтею 328 КАС України.

суддя-доповідач Семенюк Г.В. судді Федусик А.Г. Шляхтицький О.І.

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.07.2021
Оприлюднено15.07.2021
Номер документу98305332
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/1460/19

Ухвала від 27.09.2021

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

Ухвала від 18.08.2021

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 13.07.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 19.05.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 19.05.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 14.05.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 22.04.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 15.03.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 15.03.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Семенюк Г.В.

Ухвала від 10.03.2021

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні