Ухвала
від 15.07.2021 по справі 357/1399/20
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/1399/20

Провадження 2-др/357/121/21

У Х В А Л А

про проведення судового засідання в режимі відеоконференції

15 липня 2021 року cуддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області Цукуров В. П. розглянувши клопотання представника позивача - адвоката Збіглей І.В. про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду по заяві про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Білоцерківської міської ради Київської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Громадської організації Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій про визнання договору оренди земельної ділянки поновленим, визнання незаконним та скасування рішення, скасування реєстрації права власності, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Білоцерківського міськрайонного суду Київської області знаходиться дана заява.

12.07.2021 року на адресу суду засобами поштового зв`язку надійшла заява представника позивача адвоката Збіглей І.В. про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

В обґрунтування вимог заяви, представник позивача посилається на наступні обставини.

Згідно Указу Президента України від 13 березня 2020 року № 87/2020 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 березня 2020 року Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричинений короновірусом SARS-CoV-2 , постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 , з метою попередження розповсюдження захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену короновірусом COVID-19 : 1, на всій території України установлено карантин.

Постановою Кабінету Міністрів України № 956 Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 641 , строк адаптивного карантину в Україні продовжено до 31 грудня 2020 року через зростання кількості нових випадків короновірусу.

При цьому суд приймає до уваги доводи представника позивача та враховує, що відповідно до ст. 64 Конституції України в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.

Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 цієї Конституції.

Отже, право на судовий захист встановлене ст.55 Конституції України не може обмежуватись навіть за умови оголошення карантину.

З огляду на те, що розгляд заяви про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Білоцерківської міської ради Київської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Громадської організації Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій про визнання договору оренди земельної ділянки поновленим, визнання незаконним та скасування рішення, скасування реєстрації права власності передбачає участь сторін у судовому засіданні, то за умов карантину та введених обмежень, то для повного, об`єктивного та всебічного розгляду справи, для забезпечення права на участь в судовому засіданні, доцільним є розгляд справи в режимі відеоконференції.

В той же час, позбавлення сторони права на участь у розгляді своєї справи через карантинні заходи суперечило б вимогам Конституції України, ЦПК України та ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та було б не пропорційним між використаними засобами та поставленою легітимною метою.

Частиною 1 ст. 6 Конвенції закріплено такі елементи права на судовий захист: 1) право на розгляд справи; 2) справедливість судового розгляду; 3) публічність розгляду справи та проголошення рішення; 4) розумний строк розгляду справи; 5) розгляд справи судом, встановленим законом; 6) незалежність і безсторонність суду.

У своїй практиці Європейський суд неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у 6 § 1 Конвенції, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання. Держави-учасниці користуються у цьому питанні певною свободою розсуду. Однак, Суд повинен прийняти в останній інстанції рішення щодо дотримання вимог Конвенції; він повинен переконатись у тому, що право доступу до суду не обмежується таким чином чи такою мірою, що сама суть права буде зведена нанівець. Крім того, подібне обмеження не буде відповідати ст. 6 § 1, якщо воно не переслідує легітимної мети та не існує розумної пропорційності між використаними засобами та поставленою метою (§44 Prince Hans-Adam II of Liechtenstein v. Germany).

Відповідно до ч.1, 2, 3 ст. 212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Враховуючи, що право на участь в розгляді своєї справи гарантоване Конвенцією, Конституцією України та ЦПК України, з урахуванням обмежувальних заходів пов`язаних з введенням карантину на території України, а також, що Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему на даний час не прийнято, суд вважає можливим використовувати наявні технічні засоби для проведення судових засідань в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Відповідно до ч.4 ст.212 ЦПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус або Державною судовою адміністрацією України.

Враховуючи необхідність забезпечення права на доступ до правосуддя, рівність учасників процесу перед законом і судом, з метою забезпечення своєчасного розгляду цивільної справи, необхідно задовольнити клопотання представника позивача адвоката ухвалення додаткового рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Білоцерківської міської ради Київської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Громадської організації Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій про визнання договору оренди земельної ділянки поновленим, визнання незаконним та скасування рішення, скасування реєстрації права власності та провести судове засідання в режимі відеоконференції.

На підставі викладеного, керуючись ст. 197, ст. 212 ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника позивача адвоката Збіглей І.В. про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду - задовольнити.

Провести призначене на 21 липня 2021 року об 12:00 годин судове засідання у справі №357/1399/20 в режимі відеоконференції.

Попередити сторони, що відповідно до ч. 5 ст. 212 ЦПК України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Зобов`язати сторони подати скановані копії документів, що посвідчують особу учасника або його представника для встановлення повноважень, письмових заяв і клопотань, письмових доказів засвідчених електронним цифровим підписом за один робочий день до проведення судового засідання.

Відеоконференція буде проведена за допомогою додатку EASYCON.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції сторонам необхідно використовувати комп`ютерну техніку або смартфони з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення.

Попередити сторони про необхідність забезпечення участі у конференції з приміщення, яке б виключало наявність сторонніх звуків (шуму) та в охайному вигляді.

Копію ухвали негайно надіслати сторонам для виконання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

СуддяВ. П. Цукуров

Дата ухвалення рішення15.07.2021
Оприлюднено16.07.2021
Номер документу98336089
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору оренди земельної ділянки поновленим, визнання незаконним та скасування рішення, скасування реєстрації права власності

Судовий реєстр по справі —357/1399/20

Постанова від 09.11.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мережко Марина Василівна

Ухвала від 14.09.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мережко Марина Василівна

Ухвала від 30.08.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мережко Марина Василівна

Ухвала від 13.08.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мережко Марина Василівна

Ухвала від 28.07.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мережко Марина Василівна

Рішення від 21.07.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Цукуров В. П.

Ухвала від 15.07.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Цукуров В. П.

Рішення від 21.05.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Цукуров В. П.

Рішення від 21.05.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Цукуров В. П.

Ухвала від 18.06.2020

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Цукуров В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні