Ухвала
від 13.07.2021 по справі 522/9122/21
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/9122/21

Провадження № 1-кс/522/6921/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 липня 2021 року місто Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси - ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника власника майна підозрюваного ОСОБА_2 адвоката ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 12020160500002700 від 21.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України, про скасування арешту майна.

В С Т А Н О В И В:

Адвокат ОСОБА_3 в інтересах підозрюваного ОСОБА_2 звернулася до слідчого судді Приморського районного суду міста Одеси із клопотанням про скасування арешту, мотивуючи наступним.

Слідчим відділом ВП № 2 Одеського районного управління поліції № 1 ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020160500002700 від 21 серпня 2020 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України.

04 червня 2021 слідчим суддею Приморського районного суду м. Одеси було частково задоволено клопотання слідчого про накладення арешту на вилучене в ході обшуку у ОСОБА_2 майно.

Представник власникамайна вважає, що арешт накладено необґрунтовано, так як під час проведення вищевказаного обшуку були вилучені предмети, які не мають відношення до вищевказаного кримінального провадження та на вилучення яких не було дано дозволу Ухвалою слідчого судді, а також не є вилученими законом з обігу, а тому є вилученими безпідставно.

В наслідок вилучення під час обшуку та арешту обладнання й документів фактично заблоковано діяльність ТОВ «КОЛУМБУС МЕРІТАЙМ ЕЙДЖЕНСІ», учасником та керівником якого є ОСОБА_2 .

Під час обшуку ОСОБА_2 добровільно надав слідчо-оперативній групі допуск до всіх носіїв інформації, які були в місці проведення обшуку (мобільних телефонів, флеш накопичувачів, комп`ютерів), що надавало можливість особам, які проводили обшук, зняти інформацію з носіїв інформації без їх фізичного вилучення. На вказаному обладнанні зберігається програмне забезпечення та інформація, які необхідні для здійснення ТОВ «КОЛУМБУС МЕРІТАЙМ ЕЙДЖЕНСІ» своєї діяльності.

Також, вилучені в ході проведення обшуку та арештовані довіреності не стосуються суті кримінального провадження та необхідні ТОВ «КОЛУМБУС МЕРІТАЙМ ЕЙДЖЕНСІ» для проведення своєї діяльності в сфері консультування та представництва інтересів моряків перед третіми особами.

Представник власника майна до судового засідання не з`явився, написав заяву про розгляд клопотання з його відсутності.

Прокурор чи слідчий до судового засідання не з`явилися, про час, дату та місце судового розгляду були повідомлені належним чином, та їх неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

Зважаючи на неприбуття усіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, слідчий суддя розглянув клопотання без фіксування технічними засобами судового засідання згідно з вимогами ч. 4 ст. 107 КПК України.

Розглянувши клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про таке.

Відповідно до ч. 1 ст.174КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Згідно із ч.1 ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Частиною 2 ст.170КПК України встановлено, що метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації. Арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.

Згідно із ч. ч. 6, 7 ст.170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, які перебувають у власності або володінні, користуванні, розпорядженні підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Арешт майна допускається з метою забезпечення:1) збереження речових доказів;2) спеціальної конфіскації;3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

3. У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

З урахуванням вище наведеного, слідчий суддя приходить до висновку, що справді, за вказаних у клопотанні обставин, подальше застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді накладення арешту на буде негативним чином порушувати право особи на мирне володіння своїм майном.

Відповідно дост. 13 Конституції України«держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності». Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, і ніхто не може бути протиправне позбавлений права власності (ст. 41 Конституції України).

Відповідно до ст. 1 Додаткового протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Під час розгляду клопотання слідчим суддею встановлено, що не зважаючи на наявність правових підстав для накладення арешту, які були ретельно розглянуті у судових засіданнях, наразі продовження застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження буде невиправдано порушувати право особи на мирне володіння майном, так як стороною захисту у клопотанні обґрунтовано доведено, що вилучені документи стосуються правомірної господарської діяльності, і стосунку до кримінального провадження за ознаками злочину, які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, не мають. Крім цього, слідчий суддя взяв до уваги, що строк перебування вказаних документів у володінні сторони обвинувачення був достатнім для фіксації інформації, яка має значення для кримінального провадження, у разі її наявності.

Таким чином з урахуванням вище викладеного та практики Європейського суду з прав людини та основоположних свобод, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність скасування арешту з майна.

На підставі вище викладеного, керуючись ст.ст. 170-174 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника власника майна підозрюваного ОСОБА_2 адвоката ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 12020160500002700 від 21.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України, про скасування арешту майна - задовольнити.

Скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 04 червня 2021 року у справі№ 522/9122/21 на:

1) Системний блок моделі «Gigabyte ВХ ВТ -1900», який упаковано до спеціального пакету №7077690;

2) Системний блок моделі «VINGA» з наліпкою серійний номер 1546, який упаковано до поліетиленового пакету;

3) Ноутбук моделі «Asus» чорного кольору з серійним номером 15610N3895 з зарядним пристроєм, який упаковано до спеціального пакету з №IN24018839;

4) Системний блок чорного кольору з серійним номером 1878, який упаковано до поліетиленового пакету;

5) Мобільний телефон Samsung в корпусі синього кольору ІМЕІ 1: НОМЕР_1 , Tj^lEl 2: НОМЕР_2 , упаковано до спец. Пакету №7187997.

6) Мобільний телефон «Samsung Galaxy SIO» в корпусі чорного кольору з сім-картою НОМЕР_3 з ІМЕІ 1: НОМЕР_4 , ІМЕІ 2 НОМЕР_2 , упаковано до спец.пакету з NEXPO 298936.

7) Книга реєстрації практичної підготовки кандидата на присвоєння звання штурмана від 2018 року на 1 аркуші, кольорові копії свідоцтв моряків: №3485, № НОМЕР_5 , NCM НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , кольорова копія послужної книги моряка на ім`я ОСОБА_4 на 4 арк., цвітна копія посвідчення моряка на ім`я ОСОБА_5 , вказані документи упаковані до спеціального пакету №7077686;

8) Згоди на обробку персональних даних від 2020 року, які надавали моряки - ОСОБА_2 на 43 аркуші;

9) Згоди на обробку персональних даних від 2020 року, які надавали моряки - ОСОБА_2 на 34 аркуші;

10) Оригінали нотаріально завірених довіреностей, які уповноважують ОСОБА_2 представляти інтереси осіб-моряків в галузі навчання, підвищення кваліфікації, підтвердження дійсності документів моряків, їх працевлаштування та надавання інших послуг пов`язаних з діяльністю моряків, номера бланків вказаних довіреностей: НМР 530640, НМР 530655, НМР 530653, НН0514678, НРВ884108, НРВ795800, НРВ795799, НРВ795797, НН0514664, НМС114540, НМР929828, НМР642493, НМР929819, НМР929804, НМН116276, НМР530648, НМК754974, НМР289746, НМР642500, НМР530656, НМВ578644,НМР246040,НМР642453, НМР 929805, НМР642486, НМР642491, НМН660043, НМР642462, НМР642452, НМР 642445, НМР642443, НМР 642440, НМР 212664, НМР290643, НМР 642434, НМР290641, НМВ 578667, НМВ578666, НМВ578656, НОІ943398, НМР100459, НМВ578646, НОЕ568081, НМВ155500,НОР830831,НОР804784,НОР544158,НМВ458618,НМН755357,НМР246070,НМР212561,НМР246046,НМН563654,НМН179130,НОІ943392,НМВ578581,НМР246097,НМР245176,НМР530611,НМР530627,НМР530647,НМР212634,НМВ155493,НОР804789,НОР768494,НМВ100139,НМВ100144,НМВ234614,НМВ790519,НМВ419971,НМВ148502,НМВ100141,НМН469387,НМн246058,НМН799489,НМР24607,НМР212562,НМН049076,НМР246033,НМВ873654,НМН757355,НН0514650,НМР246017,НМР212560,НМН312420,НМР246024,НОІ943394,НМК0570506, НМР246078, НМВ578632, НМР246073, НМК936065, НМР530613, НМР530612, НМР530628, НМР530672, НМН530645, НМР530649, НМР246079, НМВ155490, НМВ 419948, НМВ666936, НОР695847, НМВ 993553, НОР316095, НМВ155487, НМВ871834, НМВ871833, НОР632581, НМВ155486, НОР804778, НМВ643232, НОР580589, НМВ515728, НМВ985507, НОР608794, НОР608795, НМВ848216, НМВ544542, НМВ089543, НМВ101201, НМВ643228, НОНЮ3193, НМВ848215, НН0514638, НМВ387772, НМВ945309, НОІ892565, НМВ634218, НОН892555, НОНЮ3188, НОР804771, НМВ489928, НОР751779, НМН660768, НМН660769, НМН049041, НМК945722, НМК476570, НМК476572, НМК466596,НМН562572, НМК476574, НМК476575, НМН660766, НМН660758, НМН660759, НМН660763, НМН 660762, НМН660764, НМН769416, НМН601554, НМН 836983, НМН801734, НМН633709, НМН660788, НМН660786, НМН933104, НМК476583, НМН 660779, НМН933105, НМН 633402, НМН469421, НМК 476577, НМН049043, НМН660771, НМН660770, НМН792501, НМН660767, НМН660761, НН0514545, НМВ420560, НМН278293, НМВ909619, НМК476596, НМК115008, НМР246016, НМВ100229, НМН933190, НОН640317, НМН 563653, НМВ100149, НОІ 943393, НМВ307743, НМН 933185, НМВ18958, НМР 212539, НМВ515756, НМР212539, НМВ666925, НМН933159, НМК148507, НМВ420420, НМВ790513, НМВ155492, НОМ163536, НМВ515891, НМВ993560, НМК 228701, НОР751833, НМК148503,НМВ366017,НОР608800,НМВ026536,НМВ155498,НМВ873911,НМВ100131,НМВ153121,НОР242238,НМВ153092,НМВ848234,НМВ154240,НМВ993554,НМК476595,НМН933134,НМК179979,НМН238942,НМН248139,НМР212537,НМН191062,НМН660783,НМК466350,НМК476593,НН0514647,НМН933150,НМН933160,НМК476584,НМН660800,НМК907279,НМР212501,НМР101307,НМН933118,ММР212503,НМН155305,НМН933149,НМН660795,НМН660796,НМН660793,НМН930119, НМН660791.

Ухвала підлягає негайному виконанню з моменту її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

13.07.2021

Дата ухвалення рішення13.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98347513
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —522/9122/21

Ухвала від 08.06.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 16.08.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 02.08.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 27.07.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 27.07.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 19.07.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 13.07.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 29.06.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні