Ухвала
від 20.07.2021 по справі 120/6824/20-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття провадження за нововиявленими обставинами

у адміністративній справі

м. Вінниця

20 липня 2021 р. справа № 120/6824/20-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Дончика Віталія Володимировича, розглянувши заяву відповідача про перегляд за нововиявленими обставинами рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Тульчинської районної державної адміністрації про визнання бездіяльності неправомірною та зобов`язання вчинити дії

в с т а н о в и в :

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Тульчинської районної державної адміністрації про визнання бездіяльності неправомірною та зобов`язання вчинити дії.

Рішенням суду від 15.03.2021 року адміністративний позов задоволено. Визнано протиправною бездіяльність Управління соціального захисту населення Піщанської районної державної адміністрації щодо не виплати ОСОБА_1 щорічної разової допомоги до 5-го травня у 2020 році в розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком. Зобов`язано Управління соціального захисту населення Піщанської районної державної адміністрації нарахувати та виплатити ОСОБА_1 грошову допомогу до 5 травня за 2020 рік у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком, з урахуванням попередньо виплаченої суми допомоги.

Ухвалою суду від 05.07.2021 року допущено заміну відповідача Управління праці та соціального захисту населення Піщанської районної державної адміністрації на його правонаступника - Управління соціального захисту населення Тульчинської районної державної адміністрації.

08.07.2021 року на адресу суду надійшла заява Управління соціального захисту населення Тульчинської районної державної адміністрації про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами. Обґрунтовуючи подану заяву, представник відповідача зазначив, що переглянувши виплату грошової допомоги до 5 травня у 2020 році встановлено відсутність ОСОБА_1 в переліку осіб, яким була нарахована та виплачена дана допомога.

Згідно п.п. 4 п. 1 Постанови КМУ №112, особи, які не отримали грошової допомоги, зокрема ті, що набули згідно із статтями 6, 7, 9, 10 і 11 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» відповідний статус до 5 травня 2020 р. включно, мають право звернутися за нею до районного органу соціального захисту населення за місцем реєстрації та отримати її до 30 вересня 2020 року.

Представник відповідача зауважує, що згідно паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 та реквізитів позовної заяви, ОСОБА_1 на період отримання оспорюваної допомоги був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , однак з позовом звернувся до Управління соціального захисту населення Піщанської райдержадміністрації, тобто за місцем фактичного проживання.

Разом з тим, згідно довідки Служби судової охорони територіального управління Служби судової охорони у Одеській області від 10.06.2021 року №46/1.4-803/21 про виплату щорічної разової допомоги за період з 2020 по 2021 рік, ОСОБА_1 у 2020 році нараховано щорічну разову допомогу в сумі 1390 грн. платіжним дорученням №139 від 13.05.2020 року, тобто позивач використав право на отримання разової грошової допомоги за місцем служби.

Таким чином, представник відповідача зазначає, що на час розгляду справи не було достовірно відомо яким саме органом соціального захисту населення було здійснено виплату коштів позивача, адже така інформація стала відомою лише після отримання довідки Територіального управління Служби судової охорони у Одеській області від 10.06.2021 року №46/1.4-803/21.

З огляду на викладене, представник відповідача просить переглянути рішення суду від 15.03.2021 року та прийняте нове, яким у задоволенні позову відмовити.

Згідно з ч. 1 ст. 366 КАС України заява про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, що надійшла до адміністративного суду, передається судді адміністративного суду, який визначається в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

За змістом частини п`ятнадцятої 15 статті 31 КАС України розгляд заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами здійснюється тим самим складом суду, який ухвалив рішення, що переглядається, якщо справа розглядалася суддею одноособово або у складі колегії суддів.

Відповідно до ч. 5 ст. 366 КАС України протягом п`яти днів з дня після надходження заяви до адміністративного суду суддя (суддя-доповідач) перевіряє її відповідність вимогам статті 364 цього Кодексу і вирішує питання про відкриття провадження за нововиявленими або виключними обставинами.

Так, подана заява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами загалом відповідає вимогам, встановленим законом.

Отже, подану заяву про перегляд за нововиявленими обставинами рішення суду належить прийняти до розгляду та відкрити провадження за нововиявленими обставинами.

Частиною 6 статті 366 КАС України визначено, що після відкриття провадження за нововиявленими або виключними обставинами, суддя (суддя-доповідач) надсилає учасникам справи копії заяви про перегляд і призначає дату, час та місце судового засідання, про що повідомляє учасників справи.

Згідно з частинами 1 та 2 статті 368 КАС України заява про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами розглядається у судовому засіданні протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження за нововиявленими або виключними обставинами.

Справа розглядається за правилами, встановленими цим Кодексом для провадження у суді тієї інстанції, яка здійснює перегляд. В суді першої інстанції справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи. Неявка заявника або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Крім того, дослідивши зміст поданої представником заяви, суд дійшов висновку про необхідність витребування додаткових доказів, які є необхідні для належного розгляду та вирішення поданої представником відповідача заяви, з огляду на наступне.

Відповідно до частини першої статті 72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно частини четвертої статті 9 КАС України, суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справи, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно із ч. 1 ст. 73 КАС України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч. 2 ст. 73 КАС України).

Як вбачається із наданої представником відповідача довідки Територіального управління Служби судової охорони у Одеській області від 10.06.2021 року №46/1.4-803/21, ОСОБА_1 в 2020 році виплачено щорічну разову грошову допомогу до 5 травня в розмірі 1390 грн. (платіжне доручення №139 від 14.05.2020 року).

Згідно п.п.1 п. 1 Постанови КМУ №112, у 2020 році виплату до 5 травня разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» (далі - грошова допомога), проводить Міністерство соціальної політики шляхом перерахування коштів на зазначені цілі структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської державних адміністрацій (далі - регіональні органи соціального захисту населення), які розподіляють їх між структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - районні органи соціального захисту населення), центрами по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, що відповідають вимогам пункту 47 частини першої статті 2 Бюджетного кодексу України (далі - центри по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат).

Районні органи соціального захисту населення, центри по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат перераховують кошти через відділення зв`язку або установи банків на особові рахунки громадян за місцем отримання пенсії (особам, які не є пенсіонерами, - за місцем їх проживання чи одержання грошового утримання ) у таких розмірах: учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув`язнення не виповнилося 18 років) в`язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, - 1390 гривень.

Відповідно до частини 2 статті 17-1 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" військовослужбовцям, поліцейським, особам начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ України, особам начальницького і рядового складу Державної кримінально-виконавчої служби України, які проходять службу (крім пенсіонерів), виплата разової грошової допомоги здійснюється шляхом перерахування коштів органами праці та соціального захисту населення на спеціальні рахунки військових частин, установ і організацій за місцем їх служби .

Враховуючи, що виплату щорічної грошової допомоги до 5 травня за 2020 рік позивачу здійснено за місцем одержання грошового забезпечення, суд вважає за необхідне витребувати у Територіального управління Служби судової охорони у Одеській області інформацію щодо походження коштів (назву територіального органу соціального захисту населення та відомість про перерахування коштів для виплати разової грошової допомоги), які виплачені ОСОБА_1 згідно платіжного доручення №139 від 14.05.2020 року.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 31, 294, 295, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 368 КАС України, -

у х в а л и в :

Відкрити провадження за заявою Управління соціального захисту населення Тульчинської районної державної адміністрації про перегляд за нововиявленими обставинами рішення суду від 15.03.2021 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Тульчинської районної державної адміністрації про визнання бездіяльності неправомірною та зобов`язання вчинити дії.

Розгляд справи здійснювати суддею одноособово за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

Призначити справу до судового розгляду на 12:00 год. 17 серпня 2021 року в залі судових засідань №6 Вінницького окружного адміністративного суду, що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14.

Витребувати у Територіального управління Служби судової охорони у Одеській області та зобов`язати надати суду у 5-денний строк з дня отримання копії ухвали інформацію щодо походження коштів (назву територіального органу соціального захисту населення та відомість про перерахування коштів для виплати разової грошової допомоги), які виплачені ОСОБА_1 згідно платіжного доручення №139 від 14.05.2020 року.

Інформацію по справі сторони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: "http://court.gov.ua/fair/".

Копію ухвали суду надіслати учасникам справи, а відповідачу також копію заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами разом з доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили в порядку визначеному ст. 256 КАС України.

Суддя Дончик Віталій Володимирович

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.07.2021
Оприлюднено21.07.2021
Номер документу98457598
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —120/6824/20-а

Ухвала від 02.09.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 30.07.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 27.07.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 20.07.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 13.07.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 05.07.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 17.06.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Рішення від 14.03.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 15.02.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 08.12.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні